Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vagy beoltják, vagy megfertőződik, vagy mindkettő

Lehangoló jövőkép a Covid-járvány alakulásáról.

A versenyfutás az oltások és az új koronavírus variánsok között egészen addig folytatódni fog, amíg mindenki be nem lesz oltva, vagy el nem kapja a fertőzést - vélik a Bloomberg összeállításában megkérdezett szakértők. Keservesen csalódhat az, aki 3-6 hónapon belül látni véli az alagút végét, a tudósok szerint még több van előttünk, mint mögöttünk – írja a napi.hu .

Az immár több mint másfél éve tomboló pandémia újabb és újabb hullámokban fog támadni, a kialakuló gócpontok miatt továbbra is iskolák és osztályok bezárásával kell számolni, valamint azzal, hogy az idősotthonok lakói továbbra is a fertőzés veszélyével kell szembenézzenek. A munkavállalóknak folyamatosan mérlegelniük kell az irodai munkához való visszatérés veszélyeit, ahogy periodikusan ismét túlterheltté válnak a kórházak – írják.

Valószínűleg előbb-utóbb mindenki vagy be lesz oltva, vagy elkapja a fertőzést, esetleg mindkettő. Jó néhány szerencsétlenebb ember többször is elkapja majd a vírust. A versenyfutás az új fertőzési hullámok - amelyek újabb és újabb variánsokat szülnek - és a globális oltási próbálkozások között mindaddig tartani fog, amíg mindenki kapcsolatba nem kerül a kórokozóval.

Én egy folyamatos fellángolást látok világszerte, ennek ereje majd egyszer váratlanul lanyhul. De ezt követően valamikor az ősz vagy tél folyamán újabb hullám jöhet - mondta Michael Osterholm, a University of Minnesota fertőző betegségekkel foglalkozó központjának igazgatója, Joe Biden amerikai elnök tanácsadója a lap szerint.

Hiába emelkedik világszerte a beoltottak aránya, mindig lesznek olyan emberek, akik védtelenek lesznek vele szemben, újszülöttek, azok akik nem akarják, vagy nem tudják beoltatni magukat, s azok között is lesznek megbetegedések, akik már beoltatták magukat, de ellenálló-képességük ennek ellenére gyengül az idők folyamán. A szakértők szerint a következő néhány hónap elég durva lehet. Egyrészt nagy a kockázata, hogy megjelenik egy a vakcinákkal szemben ellenállóbb variáns, de van más veszélyforrás is.

Osterholm úgy véli, látunk még hegyeket és hullámvölgyeket amíg a beoltottság elég magas nem lesz, s azt, hogy ezek a hullámok milyen magasak lesznek, nem tudni. Azonban ha a járványt egy erdőtűzhöz hasonlítjuk azt lehet mondani, az mindaddig tombolni fog, amíg lesz megfelelő mennyiségű ember, akit meg tud égetni - tette hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra