Valószínűleg megtalálták a jáki templom alapítójának csontjait

Öreg Mártonnak elkészíthetik az arcrekonstrukcióját is.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Kétmilliárd forintból újítják fel a jáki templomot 2017. December 28. 20:23 még 2017 decemberében, teljesen felújítják a jáki templomot. A 800 éves román kori apátsági templom restaurálására, építészeti felújítására, valamint a látogatóközpont építésére 2 milliárd forintos támogatást adott a kormány, a munkálatok pedig jelenleg is zajlanak. Ilyen jól halad a jáki Szent György-templom és a Szent Jakab-kápolna felújítása 2020. July 13. 07:33

A műemléki kutatások és a műszaki előkészítés után tavaly nyáron elkezdődtek a kivitelezési munkálatok. Azóta nem látogatható a templom, a tervek szerint 2022 márciusában nyitják meg újra. Folyik a templombelső restaurálása, megkezdődött a templomdomb feltárása, és elkészültek a legfontosabb állagmegóvási munkálatokkal.

Pénteken azonban nagy hírt jelentettek be. A régészeti munkálatokat végző szakemberek szerint ugyanis

nagy valószínűséggel megtalálták a jáki apátsági templom alapítójának tartott Jáki Nagy Márton csontjait.

www.martinus.hu

Erről Pap Ildikó régész, a templom régészeti munkálatainak irányítója nyilatkozott pénteken az MTI-nek a Szombathelyi Egyházmegye sajtótájékoztatója és a helyszíni sajtóbejárás után. Elmondta, hogy a templombelsőben folytatott régészeti és helyreállítási munkálatok során egy XIII. századi épített téglasírt tártak fel, amely a templommal egy időben épült és egy idősebb, nagy termetű férfi csontjait rejtette.

www.martinus.hu

Onnan tudjuk, hogy a templommal együtt épült a sír, hogy a déli toronyalj egyik pillére ráépült ennek a sírnak egy részére – árulta el.

Pap Ildikó elmondta azt is, hogy a sírt valószínűleg még az Árpád-korban kirabolták, de a csontok megvannak, így a koponyacsont segítségével később szeretnének egy számítógépes arcrekonstrukciót készíteni, hogy megismerhessék a férfi arcvonásait.

Kitért arra, a Ják nemzetséghez tartozó Jáki Nagy Mártont az alapító levelek „Öreg Mártonként” említik, valószínűsítik, hogy ő alapította a templomot. Az építkezés valamikor az 1210-es években indulhatott, az 1230-as években tűnik el az írott emlékekből, ezután már csak a gyermekeit említik.

Jelen volt Székely János megyés püspök is, aki elmondta, hogy a jáki templom nemcsak a hajdani építők és építtetők szándékát őrzi, a kövekben benne mindazoknak a hite és szeretete, akik az épület falai között imádkoztak.

Benne van az a fajta hit, amely valaha Európát naggyá tette, és ami, ha pusztulni, szétporladni kezd, sajnos egész Európa pusztulását jelentheti - osztotta meg.

Elmondta azt is, hogy a keresztény értékeket, köztük a hajdani szerzetesi életet, az akkor élők mindennapjait szeretnék megmutatni a jáki Szent György-templomba érkezőknek. Ezen felül is főként a fiatalokat célozzák meg. Erre szolgál majd az a látogatóközpont is, amelynek kiállítóterein keresztül lehet majd megközelíteni a jelenlegi templombelsőt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech