50 éve halt meg az olvadt acélba zuhant szombathelyi származású miniszterelnök-helyettes

Vályi Péter miniszterelnök-helyettes 1973-ban zuhant bele a miskolci kohó 800 fokos öntőgödrébe. Ma utca viseli a nevét szülővárosában.

Vályi Péter 1973. szeptember 15-én tett látogatást a miskolci Lenin Kohászati Műveknél. Miközben a 800 fokos öntőgödrök mellett haladtak el, Vályi megbotlott, és az öntőgödörbe zuhant.

A miskolci kohó vezérigazgatója, Énekes Sándor rögtön Vályi segítségére sietett, de ő is belezuhant a gödörbe. A vezérigazgató súlyos, de nem életveszélyes égési sérülést szenvedett, Vályit viszont kritikus állapotban szállították kórházba. Nem tudtak segíteni rajta, sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a politikus szeptember 18-án meghalt.

Ő lett volna Kádár utóda?

Az újságok szűkszavúan számoltak be mind a balesetről, mind a miniszterelnök-helyettes haláláról, valószínűleg ennek is betudható, hogy azonnal elindultak a találgatások, arról, mi is történt. Sokan hitték azt, hogy Vályi nem balesetben halt meg, hanem eltették láb alól.

Látogatás a miskolci kohóban, középen Vályi Péter
Forrás: Facebook / Miskolc régen

Erre pedig több okot is fel tudtak sorolni, voltak, akik utódlási harcot véltek a háttérben, szerintük Vályi volt Kádár János kiszemelt örököse, ami sokaknak, főleg a keményvonalas kommunistáknak nem tetszett.

Arról is pletykáltak, hogy a szovjetek voltak a háttérben, mivel Vályi Péter kifejezetten ellenezte, hogy hitelbe szállítsanak gépeket a Szovjetunióba. A szovjetek cserébe nyersanyagot ígértek későbbi szállítással, a pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes azonban ebbe nem ment bele.

Reformokat akart és liberalizációt

Vályi Péter 1919-ben született Szombathelyen, a budapesti Műegyetemen végzett vegyészmérnökként. 1945 áprilisában lépett be a kommunista pártba, dolgozott az Országos Tervhivatalban, oktatott a közgazdasági egyetemen. 1955–61-ben az Országos Tervhivatal elnökhelyettese, 1967-ig első elnökhelyettese volt. 1967-ben pénzügyminiszterré, 1971-ben miniszterelnök-helyettessé nevezték ki.

Vályi reformista politikus volt, támogatta az új gazdasági mechanizmust, aminek a célja a magyar gazdaság liberalizálása és reformja volt. Ő képviselte hazánkat a KGST-ben, és egyik kezdeményezője volt annak, hogy a szocilista országok gazdasági szövetségének központja ne Moszkvában, hanem Varsóban legyen.

Tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokban is, az erről szóló jelentésében a magyar–amerikai kapcsolatok bővítését javasolta.

Vályi Péter népszerű politikus volt, főként reformista nézetei miatt, de jól használta a médiát is. Temetésén mintegy 35 ezer ember jelent meg.

Leváltották a vezérigazgatót

A rendőrségi vizsgálat eredményeként Énekes Sándort, az egy hónap alatt felépült vezérigazgatót vádolták meg az eset miatt, majd leváltották a vezérigazgatói székből.

A rendszerváltás utáni kutatások szerint nem valószínű, hogy Vályit megölték, hiszen a 70-es évek elején erőszak nélkül is simán félre tudták volna állítani.

Vályi Péternek ma utca viseli a nevét Szombathelyen, a Stromfeld városrészben.

Forrás: RTL, Wikipedia

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző