Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Pártállami helyszínre szorult vissza a megyei apparátus egy része

A vasi önkormányzat várja a feladatköreinek kijelölését, miközben egyes dolgozói a volt pártbizottsági épületrészbe teszik át a székhelyüket. Március 1-jétől várhatóan négy bizottsággal működik a közgyűlés.

Mint arról korábban már rengeteg írásunkban beszámoltunk: január 1-jétől jelentős változások történtek a megyei önkormányzatok életében A Vas megyei közgyűlés minden intézménye állami tulajdonba kerül 2011. December 27. 14:56 . A politikai viták sorát kiváltó vagyonátadásnak része volt a Berzsenyi Dániel téri megyeháza épülete is Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő? 2011. December 29. 07:21 . Miközben az állami kézrátétel kapcsán az ellenzék az önkormányzatiság teljes funkcióvesztéséről és kiüresedéséről, a megyei vezetés pedig további fontos feladatokról beszélt, a megyeháza melletti hajdani pártbizottsági épületrészben korántsem ürességet, hanem egyre több munkást láttunk.

Új helye lesz az apparátus egy részének

Milyen átépítést végeznek az érintett épületrészben? – kérdeztük Kovács Ferenc megyei elnököt.

- A megyei sportigazgatóság, valamint a területfejlesztéssel foglalkozó titkárság kerül a felújítás alatt lévő szárnyba. A munkálatok terveink szerint február végére fejeződhetnek be. A felújítás több ütemben történik, először az informatikai hálózatot kell kiépíteni, majd lecserélik a nyílászárókat. Ezt követheti a meszelés, illetve a fűtési rendszer korszerűsítése. Amennyiben marad rá pénz, szeretnénk a légkondicionálást is megvalósítani – foglalta össze a legfontosabbakat a jelenleg is tartó munkáról az elnök.

Felújítják a Megyeháza melletti épület felső emeleteit
A szóban forgó épület egy része
Mészáros Zsolt

Rákérdeztünk, hogy várhatóan mennyibe kerül majd az új helyszín kialakítása. Nos, az elnök elmondása szerint első körben 15-20 millió forinttal számolnak, de a maximális, 30 milliós keretbe mindenképpen be kell férnie az összes szükséges felújítás költségének. Kovács Ferenc hozzátette: a megyeháza, illetve a kapcsolódó épületek megosztásában egyezségre jutottak a kormányhivatallal. Ennek értelmében a fent említett részek 20 százalékát használhatja a megyei önkormányzat, a fennmaradó 80 százalék a vasi kormányhivatal terepe.

Az elnök érdeklődésünkre azt is közölte, hogy a megyei közgyűléseknek otthont adó impozáns nagyterem, valamint a címerterem továbbra is a megyéé marad. A megyeháza utcafronti részében (ahol az elnöki iroda is van) szintén változatlan lesz a hivatali apparátus elhelyezése. Kovács Ferenc szerint a zavartalan átjárás lehetőségét is megteremtik a megyeháza és a volt pártbizottsági szárny között.

Megye és kormányhivatal: külön kávéház

A megyei önkormányzat és a vasi kormányhivatal a jövőben (ahogy eddig is) párhuzamosan működik, s a Kovács Ferenc vezette apparátus munkájának törvényességi ellenőrzését továbbra is a kormányhivatal végzi majd. Változás viszont, hogy a nemrég megalakult Megyei Intézményfenntartó Központ Huszár Lilla lett az intézményfenntartó központ vezetője 2012. January 11. 19:24 több egykori megyei munkatársat is átvett, köztük például az egészségügyi és szociális titkárságon dolgozókat.

Kovács Ferenc szerint négy bizottság marad
Bonyhádi Zoltán

Kovács Ferenc szerint mivel a megye a terület- és vidékfejlesztés, valamint a víz- és hulladékgazdálkodás területén fontos feladatokat kapott, ezért az önkormányzat a jelenlegiek mellé például környezetvédelmi szakembereket is keres. Az is biztos továbbá, hogy karcsúsítják a közgyűlési bizottságok számát.

Kovács Ferenc kérdésünkre válaszolva négy leendő (gazdasági, pénzügyi és ügyrendi, területrendezési, civil kapcsolatokkal foglalkozó, valamint bűnmegelőzési) bizottságot nevesített. Az bizottságokról a közgyűlés dönt majd, méghozzá februárban. A tervek szerint így március 1-jétől már az új struktúrával dolgoznának. Az elnök azt is megjegyezte: részletes feladataikat több, későbbi törvény rendezi majd, várnak például a hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályra is, melyet február közepén tárgyalhat a parlament.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kovács Ferenc: Szégyellheti magát az MSZP!

A vasi képviselők áldásukat adták Tiborcz János kinevezésére, és bevasalják Szombathelytől az elmaradt milliókat. Az elnök pedig beszólt a szocialistáknak.

Szombathely átveszi a Savaria Szimfonikus Zenekart

A döntés nem született meg olyan egyszerűen, ahogy azt várhattuk. Mintegy 20 millióba kerülhet a megyeszékhelynek az átvétel.

Török Gábor: A kormány minden zsákmányt megszerzett

A politikai elemző szerint nehéz helyzetben folytatódik idén a kormányzás, sokat kopott Orbán hitelessége, a szombathelyi és a vasi politikusok pedig súlytalanok.

Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő?

Igazi feladatok, vagy további gyötrődés? Árulás, vagy szükségszerű átszervezés? Megyei és városi politikusok mondják el véleményüket a keddi döntésről.

A megyék döntenek majd a fejlesztési pénzekről

Méghozzá január 1-től, mert megszüntetik a regionális fejlesztési tanácsokat. Most sem egyeztettek senkivel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet