Vas megye szétszakadt Szombathelyre és vidékre

Míg a megyeszékhelyen simán győzött a baloldal, a megyei közgyűlésben tovább erősödött a Fidesz. Kimúlóban az MSZP, térképre került a DK és a Momentum.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Nemény András nyert Szombathelyen, Czeglédy Csaba is képviselő lesz 2019. October 13. 20:47 , Szombathelynek baloldali polgármestere és baloldali közgyűlése lesz.

Ennek okaira és következményeire még visszatérünk, de legalább ennyire érdekes, hogy mi történt a megyeszékhelyen kívül.

A megyei közgyűlés pártlistáira leadott szavazatok ugyanis szintén sokat mondanak a közhangulatról és párton belüli erőviszonyokról.

Ha megnézzük a megyei listás szavazatokat, két lényeges fejleményt is láthatunk.

Egyrészt, hogy az országos – és a szombathelyi – trendekkel ellentétben a Fidesz a Vas megyei közgyűlésben növelni tudta a képviselői számát, és jóval több szavazatot kapott, mint öt évvel ezelőtt.

Úgy tűnik, a vidéket – ahol mellesleg jóval többen laknak, mint a megyeszékhelyeken – magára hagyta a többi párt.

Ugyanakkor – legalábbis Vas megyében – egy ellenzéki trendváltás is megfigyelhető.

Gyengült a Jobbik, az MSZP alig látszik, viszont feljött a két „új” párt, a DK és a Momentum. Mindkettő most először küld képviselőt a megyei közgyűlésbe.

A Vas megyei közgyűlés összetétele:


Fidesz: 11 képviselő
Jobbik: 1 képviselő
Momentum: 1 képviselő
DK: 1 képviselő
MSZP: 1 képviselő

Mindez azt is jelenti, hogy nemhogy megszűntek volna, inkább szaporodtak a kérdőjelek Vas megyében és az egész országban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019