A Vas megyei mérnökök lelki világa a koronavírus-válságban – Nem jó, de nem is tragikus

Még egy szervezet, amely támogatja a szombathelyi mérnökképzést.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, A vártnál nagyobbat zuhant a magyar gazdaság a koronavírus-járványban 2020. August 14. 11:39 a KSH legújabb adatai szerint Magyarország gazdasága sokkal súlyosabb sebet kapott az idei év első félévében, mint amire számítani lehetett.

A részletek majd az ágazati adatok közzététele után bontakoznak ki, egyelőre az biztos, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, miközben a várakozások -10,7 százalékról szóltak.

Mindez azt jelenti, a gazdaság nagyobb sokkot kapott, mint a 2008-as válság idején.

Ugyanakkor az is látszik, hogy már mutatkoznak a javulás jelei.

Mindezek tükrében különösen érdekesnek ígérkezett a Vas Megyei Mérnöki Kamara pénteki sajtótájékoztatója.

Józing Antal

Annál is inkább, mert a mérnökök azok, akik a csendesen teszik a dolgukat a háttérben, de a tevékenységük különösen fontos, mert nagyobb hatása van a mindennapjainkra, az országos és helyi gazdaság működésére, mintsem az gondoljuk.

És a mérnökök helyzetjelentéséből sok mindenre tudunk következtetni.

Ebből a szempontból – nem akarjuk elkiabálni, de – optimistább kép rajzolódik ki a gazdasági helyzetről, mint amit a KSH adatai sugallanak.

Déri Lajos
Józing Antal

„Köszöntöm a mérnökök lelki világa iránt érdeklődő újságírókat” – kezdte a sajtótájékoztatót Déri Lajos, a Vas Megyei Mérnöki Kamara alelnöke, hogy aztán Nádor István elnökkel közösen mindegy fél órában vázolják egy, a koronavírus-járvány megyei hatásait elemző felmérés tanulságait.

A kamara 678 főnek küldte ki a 25 kérdésből álló kérdőívet, amiből 173 érkezett vissza kitöltve.

Ez már bőven elég ahhoz, hogy óvatos következtetéseket tudjunk levonni belőlük.

Minden részletre nem térnénk ki, de a legfontosabbakat kiemeljük.

Nádor István
Józing Antal

Azon cseppet sem csodálkozunk, hogy a megkérdezettek körülbelül harmada (37%) úgy nyilatkozott, hogy csökkent a közbeszerzési ajánlatkérések száma, és közel fele (46%) ugyanezt tapasztalta a magánmegrendelések esetén.

Ugyanakkor a helyzet némileg bonyolultabb, mert 14% emelkedést (!) tapasztalt a magánmegrendelések terén.

A legfontosabb talán az alábbi ábra.

Józing Antal

Ez arról tanúskodik, hogy a cégek 56,4 százalékánál semmiféle intézkedésre nem volt szükség, és alig került sor létszámcsökkentésre vagy hitelfelvételre, így aztán kormányzati támogatást is kevesen vettek igénybe.

Józing Antal

Mindettől függetlenül igencsak tanulságos, és melegen ajánljuk minden illetékes figyelmébe, hogy a Vas megyei mérnökök milyen támogatásokat láttak volna szívesen. Annál is inkább, mert az alábbi javaslatokkal minden bizonnyal más szakmák képviselői is egyetértenek.

Józing Antal

Remélhetően soha nem kerülünk ugyanilyen helyzetbe, de ki tudja.

A KATA szigorítása amúgy nagy bánata a mérnököknek, akik általában egyéni vagy mikrovállalkozások keretében dolgoznak, és amúgy is estek a megrendeléseik – tudtuk meg.

A sajtótájékoztatón téma volt a home office intézménye is.

Erről megoszlanak a vélemények: a válaszadók negyede (26%) szerint csökkent, míg hasonló arány (27%) mondta azt, hogy nőtt a munkájának a hatékonysága.

„Elkapta a Covid-19 a vasi mérnököket?” – hangzott el az összefoglaló kérdés, amire az a válasz, hogy:

„Az első hullám nem, de kevés a tartalékunk.”

Azaz egy esetleges második hullám már alaposan megtépázhatja a Vas megyei mérnöktársadalmat, hiszen leginkább egyéni- vagy kisvállalkozásokról lévén szó, a szűkös tartalékaik csak néhány hónapra elegendők.

És ha ünneprontók akarnánk lenni, még azt is hozzátehetnénk, hogy vannak kérdőjelek akörül is, hogy a válság alatt elkészített munkáik mennyire valósulnak meg, illetve mennyire lesznek kifizetve.

De reméljük a legjobbakat, mást úgysem nagyon tudunk tenni.

Még egy szervezet, ami támogatja a szombathelyi mérnökképzést

Az utóbbi időben lapunk többször is foglalkozott az ELTE-SEK keretében történő mérnökképzéssel.

Már korábban is keringtek hírek a nehézségekről, de tóba a kavicsot Németh István távozó rektorhelyettes dobta, aki óvatosan megfogalmazta a kételyeit, A szombathelyi egyetem magas hallgatói létszámmal várja a személyi változásokat 2020. July 27. 16:03 amikor ismertette az idei felvételi eredményeket, amely szerint korábbi 36-ról 26-ra csökkent az első körben bekerülő hallgatók létszáma, és a mesterképzés sem tud elindulni.

Ezek után többen is megszólaltak az ügyben.

Először a szombathelyi mérnökképzés korábbi vezetője ragadott tollat, és fejtette ki, „Már nem tudom szó nélkül hagyni!” - A szombathelyi mérnökképzés egyik elindítója felháborodott 2020. July 29. 11:34 hogy a mérnöki szakra jelentkezők száma az egész országban csökkent, illetve hogy a képzés elmúlt öt éve több szempontból is sikertörténetnek számít, majd a gépjárműiparban tevékenykedő hat multinacionális cég (a TDK, az Ivy, a BPW, az Aptiv, a Schaeffler és az Opel) adott ki közös sajtóközleményt, Vas megyei multicégek a szombathelyi gépészképzés mellett 2020. August 04. 16:32 amelyben egységesen támogatásukról biztosították a szombathelyi gépészképzést.

Nem sokkal később ugyanezt tette Szombathely a jövőben is támogatja a gépészképzést 2020. August 05. 15:20 a város önkormányzata is.

És most újabb szervezettel bővült a szombathelyi gépészképzés támogatóinak köre.

Nádor István és Déri Lajos elmondták: a Vas Megyei Mérnöki Kamara az indulástól kezdve támogatja a képzést, és továbbra is úgy gondolják, hogy nagy szükség van rá.

Ők is hangsúlyozták: a mérnöknek jelentkezők száma az egész országban csökkent, így nem szabadna ebből elhamarkodott következtetéseket levonni.

Úgy gondolják, hogy kiváló a SEK-en a mérnök-közösség, beleértve az oktatókat és a hallgatókat, és ugyanazt gondolják az ott folyó szakmai munkákról.

„Most nem arra van szükség, hogy megkérdőjelezzük a szombathelyi mérnökképzést, hanem hogy segítsük” – hangzott el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság