Megvizsgálták a Vas megyei természetes strandok vízminőségét – De hol lehet az idén fürdeni?

Még mielőtt elindulna a Balatonra vagy akárhová, nézze meg az országtérképet!

„Vas vármegyében kiváló vízminőségű és fürdésre alkalmas mind a négy üzemelő természetes fürdő” – közölte honlapján a Vas Vármegyei Kormányhivatal.

Meg is nevezik a négy tavat:

 • Szentgotthárd-Máriaújfalu településen a Hársas tó Strand,
 • Gersekaráton a Sárvíz tó Strand,
 • Hegyhátszentjakabon a Vadása Strand,
 • Hosszúpereszteg közelében a Szajki-tavak Strand.
 • A strandszezon minden Vas megyei természetes fürdőben júniusban kezdődik.

  A Szajki-tavak strandja
  Józing Antal

  A kormányhivatal tapasztalatai alapján az üzemeltetők a jogszabályi előírásokat betartják.

  „A strandok területe rendezett, a fürdővíz vizsgálati eredmények, a levegő és a víz hőmérséklete jól látható helyen fel van tüntetve, továbbá a mellékhelyiségek takarítására kellő figyelmet fordítanak, a hulladék gyűjtése és elszállítása is megfelelő. A strandok üzemeltetőinek a fürdővíztől számított 300 méteren belül tájékoztatniuk kell a fürdőzőket a víz aktuális minősítéséről és az esetleges fürdési tilalomról is” – olvasható a közleményben.

  Hogyan történik a mintavétel?

  A mintavételeket a várható legnagyobb szennyezési veszély helyén, legalább 1 méteres vízmélységnél, a vízfelület alatt 30 centiméterrel az erre akkreditációval rendelkező laboratórium végzi, először legfeljebb három héttel a fürdési idény kezdete előtt.

  Ezt követően még legalább három mintát vesznek a strandszezonban, havonta egyet-egyet.

  Van, ahol nem javasolt, és van, ahol tilos

  A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, hiszen ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdés higiénés feltételei nem biztosítottak – hívja fel a figyelmet a hivatal.

  A közegészségügyi veszélyeken túlmenően – alapvetően a balesetveszély miatt – tilos a fürdőzés például egyebek mellett a bányatavakban.

  Mielőtt elindul, nézze meg a térképet!

  A Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán megtalálhatók a természetes fürdővizek és azok osztályozása.

  Egy folyamatosan frissülő térkép segítségével megnézhetjük, hogy a kiszemelt strand hogyan szerepelt a vizsgálatokon.

  Ebből kiderül, hogy a dunántúli fürdővizek szinte mindegyike kiváló vagy jó minősítést kapott, mindössze két olyan tó van, amely a „tűrhető” kategóriába került: a Zalaegerszeg közeli Gébárti-tó és a Pécshez közeli Abaligeti-tó.

  A Duna túlsó oldalán valamivel rosszabb a helyzet, ott három olyan víz is van (Soltvadkert, Makó, Tiszakécske), amely piros, azaz „kifogásolt” minősítést kapott.

  Akit mélyebben érdekel a téma, vagy éppen új nyári fürdőhelyeket akar felfedezni, az itt találja a letölthető tájékoztató füzeteket meglepően részletes információkkal.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Helyek