Eddig: 423 520 / 3 000 000 Ft, 30 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

Megvizsgálták a Vas megyei természetes strandok vízminőségét – De hol lehet az idén fürdeni?

Még mielőtt elindulna a Balatonra vagy akárhová, nézze meg az országtérképet!

„Vas vármegyében kiváló vízminőségű és fürdésre alkalmas mind a négy üzemelő természetes fürdő” – közölte honlapján a Vas Vármegyei Kormányhivatal.

Meg is nevezik a négy tavat:

 • Szentgotthárd-Máriaújfalu településen a Hársas tó Strand,
 • Gersekaráton a Sárvíz tó Strand,
 • Hegyhátszentjakabon a Vadása Strand,
 • Hosszúpereszteg közelében a Szajki-tavak Strand.
 • A strandszezon minden Vas megyei természetes fürdőben júniusban kezdődik.

  A Szajki-tavak strandja
  Józing Antal

  A kormányhivatal tapasztalatai alapján az üzemeltetők a jogszabályi előírásokat betartják.

  „A strandok területe rendezett, a fürdővíz vizsgálati eredmények, a levegő és a víz hőmérséklete jól látható helyen fel van tüntetve, továbbá a mellékhelyiségek takarítására kellő figyelmet fordítanak, a hulladék gyűjtése és elszállítása is megfelelő. A strandok üzemeltetőinek a fürdővíztől számított 300 méteren belül tájékoztatniuk kell a fürdőzőket a víz aktuális minősítéséről és az esetleges fürdési tilalomról is” – olvasható a közleményben.

  Hogyan történik a mintavétel?

  A mintavételeket a várható legnagyobb szennyezési veszély helyén, legalább 1 méteres vízmélységnél, a vízfelület alatt 30 centiméterrel az erre akkreditációval rendelkező laboratórium végzi, először legfeljebb három héttel a fürdési idény kezdete előtt.

  Ezt követően még legalább három mintát vesznek a strandszezonban, havonta egyet-egyet.

  Van, ahol nem javasolt, és van, ahol tilos

  A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, hiszen ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdés higiénés feltételei nem biztosítottak – hívja fel a figyelmet a hivatal.

  A közegészségügyi veszélyeken túlmenően – alapvetően a balesetveszély miatt – tilos a fürdőzés például egyebek mellett a bányatavakban.

  Mielőtt elindul, nézze meg a térképet!

  A Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán megtalálhatók a természetes fürdővizek és azok osztályozása.

  Egy folyamatosan frissülő térkép segítségével megnézhetjük, hogy a kiszemelt strand hogyan szerepelt a vizsgálatokon.

  Ebből kiderül, hogy a dunántúli fürdővizek szinte mindegyike kiváló vagy jó minősítést kapott, mindössze két olyan tó van, amely a „tűrhető” kategóriába került: a Zalaegerszeg közeli Gébárti-tó és a Pécshez közeli Abaligeti-tó.

  A Duna túlsó oldalán valamivel rosszabb a helyzet, ott három olyan víz is van (Soltvadkert, Makó, Tiszakécske), amely piros, azaz „kifogásolt” minősítést kapott.

  Akit mélyebben érdekel a téma, vagy éppen új nyári fürdőhelyeket akar felfedezni, az itt találja a letölthető tájékoztató füzeteket meglepően részletes információkkal.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Helyek

  Tovább az oldalra