Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Félreérthető a Magyar Közlönyben a korlátozások meghosszabbításáról szóló rendelet

Ha szó szerint vesszük, akkor a korlátozásokat is meghosszabbították február 8-ig.

Bombaként robbant ma délelőtt a hír, hogy a kormány meghosszabbította az eredetileg december 11-ig elrendelt veszélyhelyzetet, nem is rövid időre, hanem február 8-ig.

A rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg , több lap is megírta, és többen - mi is - úgy értelmeztük, hogy a veszélyhelyzettel együtt a korlátozásokat, köztük az éjszakai kijárási tilalmat, a vendéglátóhelyek zárva tartását, a rendezvények és csoportosulások tilalmát is meghosszabbították.

Nem sokkal később a koronavirus.gov.hu oldalon megjelent egy közlemény , amiben a Kormányzati Tájékoztató Központ ezt írta:

"A ma megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig. Arra kérjük a sajtó munkatársait, ne terjesszenek valótlan állításokat, a már megjelent hamis híreket azonnal korrigálják!"

Természetesen minden újság módosította, köztük mi is, az erről szóló cikket Február 8-ig meghosszabbították a veszélyhelyzetet 2020. November 18. 10:30 , hiszen senki sem akarja, hogy rémhírterjesztés miatt eljárjanak ellene.

A kormánysajtó, ideérte a KESMA-birodalmat, azonnal hazugsággal, rémhírterjesztéssel vádolta meg és azóta is vádolja a nem közéjük tartozó médiát.

A rendelet azonban nem egyértelmű

De ha jobban megnézzük a Magyar Közlönyben tegnap, azaz kedd este megjelent rendeletet , akkor látjuk, hogy valami nem stimmel. A rendelet azt írja, hogy meghosszabbítják a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló november 3-i, a védelmi intézkedésekről szóló, szintén november 3-i kormányrendeletet.

Valamint a védelmi intézkedésekről szóló november 10-i kormányrendelet egyes paragrafusait. Pontosabban a paragrafusok többségét, ahogyan ezt a rendeletről készített képernyőkép is mutatja:

Forrás: magyarkozlony.hu

Ugyanis ez a november 10-i rendelet , egészen pontosan a 3 - 14. határozza meg a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat, védelmi intézkedéseket.

Részlet a korlátozásokat elrendelő, november 10-i rendeletből

Részlet kormányrendeletből
A képre kattintva lapozható és végigolvasható a november 10-i rendelet 3 - 14. &-a
Forrás: magyarkozlony.hu

Vagyis,

a Magyar Közlöny szerint a november 10-én kihirdetett korlátozásokat is meghosszabbította a kormány a kedd este kihirdetett rendeletben.

Erre alapozva írta több lap, köztünk ki is, hogy a korlátozások az ünnepek alatt is érvényben maradnak.

Ennek csak a Kormányzati Tájékoztatási Központ mai közleménye mond ellent. Nem akarunk találgatni, mi történt, hol és ki hibázott, természetesen elfogadjuk a kormány tájékoztatását, és így ismét leírjuk, hogy a november 10-én kihirdetett korlátozások csak december 11-ig lesznek érvényben.

De miután a kormánysajtó lelkesen hazugozni és rémhírterjesztőzni kezdett, kénytelenek voltunk a fentieket megírni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra