Videó: Lendületből hajt rá a zebrára és az autó elé a biciklis Szombathelyen

A kerékpáros most megúszta, mert figyelt az autós. De sokkal nagyobb a probléma, mint gondolnánk.

Olvasónktól kaptuk az alábbi videót. Amin az látszik, hogy a kamerás autó a Bagolyvár felől érkezik a Brenner körúton a Jáki úti kereszteződéshez. Ahol egy gyalogos körültekintés és fékezés nélkül hajt ki elé ott, ahol a kerékpárút a gyalogosátkelőn folytatódik.

A biciklisnek most szerencséje volt, figyelt a sofőr, de sok esetben ennek bizony ütközés a vége.

És a járókelők ilyenkor az autóst hibáztatják, mert, hát a zebrán hajtott át a kerékpáros, meg amúgy is, miért nem figyel jobban.

Közel két éve elemeztük „Majdnem elütött az a szemét, pedig én szabályosan tekertem át a zebrán” 2020. October 12. 07:35 a gyalogátkelőhely, kerékpárút, biciklis címszavakkal jellemezhető veszélyhelyzetet, és felidéztünk egy korábbi, szerencsére sérülés nélküli balesetet:

Pár évvel ezelőtt az egyik forgalmas körforgalomnál az útkanyarulattal párhuzamos bicikliútról a szemem láttára lendült rá a zebrára egy biciklis, éppen egy, a körforgalomból kihajtó autó elé. A sofőr hiába fékezett nagyot, az autó eleje eltalálta a bicikli hátsó kerekét és fellökte. Szerencsére senki sem sérült meg, csak a biciklin látszott az ütközés nyoma.

A zebrán gyalogosan elsőbbségünk van.
Kiss Tamás

A járókelők azonnal az autósnak estek, hogy miért nem figyel, miért nem adta meg az elsőbbséget a kerékpárosnak. A fiatal biciklis nő volt a legjózanabb, elnézést kért az autóstól, azt mondta, úgy látta, hogy átér még a kocsi előtt.

De tényleg elsőbbsége van a biciklisnek a zebrán? Át lehet hajtani a gyalogátkelőhelyen biciklivel?

Megnéztük a KRESZ-t is, ami egyértelműen fogalmaz: „A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.”

Egyébként ha toljuk a biciklit, akkor gyalogosnak számítunk, és így elsőbbségünk van a zebrán az autókkal szemben. Ennek elég egyszerű oka van, az autóvezetője a gyalogost időben észre veszi, és áttudja engedni. A kerékpáros azonban egy-két másodperc alatt ott teremhet a gyalogátkelőn, az autó előtt.

A biciklin ülő férfinak a szabályok szerint nem lett volna elsőbbsége, a biciklit toló nőnek viszont igen.
Kiss Tamás

Ha a kerékpárút átvezet a gyalogátkelőhelyen, akkor viszont más szabályok alapján kell elsőbbséget adni az autóknak. Ugyanis az ilyen helyeken elsőbbségadás kötelező tábla szólítja fel a bicikliseket arra, hogy el kell engedniük a közúton haladóknak.

Tehát a kijelölt kerékpárúton nem kell leszállnunk a bicikliről akkor sem, ha közutat kereszteznünk, de ebben az esetben elsőbbséget kell adnunk a közúton haladóknak.

A lényeg, hogy akár sima zebrán, akár kijelölt gyalogátkelőhelyen kell átmennünk biciklivel a túloldalra, jól nézzünk körül. És használjuk ki, hogy gyalogosnak számítunk, ha toljuk a biciklit, mart akkor az autósoknak elsőbbséget kell adniuk nekünk. Ás csak óvatosan.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t