Visszatért a víz a dozmati víztározóba, ami már majdnem úgy néz ki, mint egy tó

A vízimadaraknak láthatóan tetszik a létesítmény.

Lapunk a múlt hónapban részletesen foglakozott Egy esős hét után is egy nagy pocsolyának tűnik a dozmati víztározó 2020. June 23. 11:49 a dozmati víztározóval.

Érdeklődésünket azok az olvasói levelek keltették fel, amelyek afféle ökológia katasztrófaként jellemezték Egy esős hét után is egy nagy pocsolyának tűnik a dozmati víztározó 2020. June 23. 11:49 a mesterséges tó körüli állapotokat.

Lapunk tudósítója akkor kilátogatott a helyszínre, és ha világvégét nem is, de valóban nagyon kevés vizet talált Egy esős hét után is egy nagy pocsolyának tűnik a dozmati víztározó 2020. June 23. 11:49 a mederben.

Mindez első látásra azokat a kétkedőket igazolta, akik szerint eleve felesleges volt a tározó megépítése.

Ugyanakkor hamar kiderült, hogy másról van szó.

Érdeklődésünkre a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közölte: a vízszint 1,4 méterrel az üzemi vízszint alatt volt, aminek az az oka, hogy a víztározó feltöltése közben az egyik leeresztő műtárgynál szivárgást észleltek. Június közepén a kivitelező a garanciális javítását végezte, ezért tűnt el a víz.

Az igazgatóság közölte azt is, hogy a munkák befejezése után ismét elkezdik feltölteni a tározót; mi pedig azt az ígéretet tettük, hogy később megnézzük, mi a helyzet.

Nos, ez most megtörtént.

A keddi látogatás időpontja mellett nemcsak a több mint egy hónapnyi időtartam szólt, hanem az is, hogy az elmúlt időszakban jó néhány csapadékos nap volt.

Dozmati víztározó - normál vízállás
Most sokkal több víz van a mederben
Józing Antal

Mindenesetre most sokkal több víz van a mederben.

Habár a mostani látványról sok minden eszünkbe jut, csak nem az árvízveszély, de laikusként nem tudunk vitatkozni a vízügyi szakemberekkel, akik egybehangzóan állítják Kellett, vagy nem kellett? – Átadták a kétmilliárdos dozmati víztározót 2019. October 08. 15:26 , hogy kellett a műtárgy az Aranypatakra. (Mint ahogy láthatóan abban is egyetértés van Ipkovich György a dozmati víztározóról: „Mérges vagyok, amikor megy a tilitoli” 2020. June 23. 11:50 , hogy a közeli Illés Akadémia miatt Orbán Viktor is támogatta a kétmilliárdos beruházást.)

Dozmati víztározó - normál vízállás
Az árvíz nem jut eszünkbe a vízszintről
Józing Antal

A dozmati víztározóba tehát visszatért a víz és az élet, ami jó hír, viszont éppen ez juttatja eszünkbe, hogy egyelőre teljesen kihasználatlan a mesterséges tó turisztikai potenciálja.

Dozmati víztározó - normál vízállás
Ha körbejárjuk, kiderül, hogy nem is olyan kicsi, mint amilyennek látszik
Józing Antal

Szerény véleményünk szerint a gáton és a töltésen lehetne néhány ülőalkalmatosság, és sokat lendítene a vonzerőn, ha kulturált körülmények között körbe lehetne körbe sétálni a vizet.

Dozmati víztározó - normál vízállás
A tó túlsó felén ilyen a gyalogút - Kattintson a képre a galériáért
Józing Antal

Így egyelőre meglehetősen fapados kirándulóhely.

Valamiért az a sejtésünk, hogy az osztrák határ túloldalán sokkal többet kihoznának a helyből.

Dozmati víztározó - normál vízállás
A madaraknak tetszik a hely - Kattintson a képre a galériáért
Józing Antal

Az is igaz, az idetelepedett vízimadaraknak láthatóan tetszik a létesítmény, ami egyáltalán nem mellékes szempont.

Dozmati víztározó - normál vízállás
Szolgálati közlemény: Találtunk egy pár a papucsot is a parton
Józing Antal
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek