Egy esős hét után is egy nagy pocsolyának tűnik a dozmati víztározó

Sokak szerint eleve felesleges volt megépíteni. Rákérdeztünk.

„Javaslom, a patakmederre figyeljenek oda. Teljesen benőtte a nád. Eltűnt a vízfelület, alig van víz abban a patakban, amelyben 20 éve meg halat fogtak. Én ezt egy hihetetlen természetkárosításnak értékelem egy … ökológiai katasztrófának”.

Ez csak egy részlet az egyik olvasói levélből, amely még kacifántosabban folytatódik.

A levél mellé fotókat is kaptunk, és az utóbbi hetekben nem egy hasonló tartalmú Facebook-bejegyzés is keringett az interneten.

Dozmati víztározó - alacsony vízállás
Józing Antal

Lapunk csütörtök reggel látogatott ki a helyszínre, és bizony a csapadékos időszak ellenére sem túl szívderítő látvány fogadott.

A víztározó jelenleg egy nagy pocsolyához hasonlít, a rendelkezésre álló meder töredékét tölti ki, és a felgyülemlett víz gyakorlatilag gát nélkül is a helyén maradna.

Dozmati víztározó - alacsony vízállás
Józing Antal

A víz szélén – és a közepén - nádas nő, a mederben itt-ott kicserepesedett a föld, és az egész táj inkább egy lápot, semmint egy tavat idéz.

Eközben az Aranypatak békésen és vékonykán csordogál a növényekkel tényleg alaposan benőtt medrében.

Dozmati víztározó - alacsony vízállás
Józing Antal

Ha az ökológia katasztrófa jelző nem is jutna eszünkbe, de kétségkívül, hogy bennünk is jókora kérdőjelek fogalmazódtak meg a létesítménnyel kapcsolatban.

Kétkedő hangok

A kétmilliárd forintos dozmati víztározót tavaly októberben adták át Kellett, vagy nem kellett? – Átadták a kétmilliárdos dozmati víztározót 2019. October 08. 15:26 . Az akkor készült fotókon is alacsony a felduzzasztott víz szintje, de ezt annak tulajdonítottuk be, hogy még nem volt idő a tározó megtöltésére.

Dozmati víztározó - alacsony vízállás
Józing Antal

A történethez hozzátartozik, hogy még korábban beszéltünk olyan helyi lakosokkal A toronyi gazdálkodó, akinek elvették földjét és legázolták a búzáját az új víztározó miatt - ami szerinte tök felesleges 2019. July 23. 08:30 , akik alapból feleslegesnek tartották a beruházást, mondván, az Aranypatak az utóbbi fél évszázadban egyszer lépett ki a medréből, mostanában alig van benne víz, a klímaváltozás pedig további szárazságot hozhat magával.

A víztározó megépítése mellesleg minden bizonnyal összefügg az néhány kilométerrel odébb lendületesen épülő új fociakadémiával is - ahogy az bővebben kifejtettük egy korábbi oknyomozó anyagunkban Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 .

A másik oldal

Azt sem nem árt ugyanakkor megjegyezni, hogy már az Ipkovich-féle városvezetés is fontosnak tartotta a dozmati víztározó megépítését, és az októberi átadón Kellett, vagy nem kellett? – Átadták a kétmilliárdos dozmati víztározót 2019. October 08. 15:26 a vízügyi szakemberek azt hangsúlyozták, hogy a víztározó nemcsak Szombathely és a környező települések (Bucsu, Dozmat, Torony, Sé) biztonsága, de a klímaváltozás miatt is fontos volt.

Dozmati víztározó átadás
A létesítményt tavaly októberben adták át
Józing Antal

A víztározók ugyanis segítenek kezelni a hirtelen lezúduló csapadékot és a száraz, csapadékban szegényebb időszakban az emberek és az élővilág számára is jól jön a mesterséges tó - hangzott el.

A dozmati víztároló műszaki paramétereiről itt írtunk korábban Befejezéséhez közeledik a dozmati víztározó építése: mutatjuk, hogyan állnak a munkák 2019. July 12. 13:03 .

Megkérdeztük az illetékest

A vízüggyel kapcsolatos kérdések – mint tudjuk azt az átpolitizált Bős-Nagymaros vízlépcső óta - nagyon nehezen átláthatók a kívülállók számára, így elküldtük kérdéseinket a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak, ahonnan rövidesen megérkezett a válasz is (teljes terjedelmében a cikk után olvasható).

Ezek szerint a mostani vízszint valójában 1,4 méterrel az üzemi vízszint alatt van.

Ennek az az oka, hogy a víztározó feltöltése közben az egyik leeresztő műtárgynál szivárgást észleltek, a kivitelező most ennek a garanciális javítását végzi, ezért ilyen kicsi a víz.

Ha befejeződnek a munkálatok – várhatóan néhány napon belül –, ismét elkezdik feltölteni a tározót.

Hogy mikor éri el a tározó az üzemi vízszintet, az a vízhozam kérdése.

Szóval van remény, hogy a pocsolyából ismét tó kerekedik. Figyeljük.


A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye:

A „Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó megépítése” című, KEHOP-1.5.0-15-2016-00008 azonosítószámú kiemelt projekt keretében megvalósultak a Szombathely és a környező települések árvízi biztonságának megteremtését szolgáló létesítmények. A projekt során kialakított tó funkciója állandó vízű árvízcsúcs-csökkentő tározórész. A tározó tóban jelenleg tapasztalható vízszint nem a megengedett vízszint. Az üzemi vízszint a jelenlegi állapothoz képest 1,4 m-rel magasabban van.

Az üzemeltetés során az állandó vízű árvízcsúcs-csökkentő tározórészre beépített leeresztő műtárgynál a tó feltöltése során szivárgás volt tapasztalható. Jelenleg a létesítmények építését végző kivitelező konzorcium a garanciális időszakban a tó leürítő műtárgyának javítását végzi. A javítási munkák elvégzéséhez a hódakna vízmentessége szükséges, ezért került sor a tó vízállásának részleges csökkentésére. Igazgatóságunk a tó teljes leürítését nem engedélyezte a kivitelezőnek, a kialakulóban lévő vizes élőhely védelmében.

A kivitelező nyilatkozata szerint napokon belül elkészülnek a javításokkal. A mai napon kivitelezővel egyeztetve a tó üzemvízszintre történő újrafeltöltését az Igazgatóság megkezdte. Az üzemvízszint elérése az Arany-patakon érkező vízhozam függvénye.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra