Egy esős hét után is egy nagy pocsolyának tűnik a dozmati víztározó

Sokak szerint eleve felesleges volt megépíteni. Rákérdeztünk.

„Javaslom, a patakmederre figyeljenek oda. Teljesen benőtte a nád. Eltűnt a vízfelület, alig van víz abban a patakban, amelyben 20 éve meg halat fogtak. Én ezt egy hihetetlen természetkárosításnak értékelem egy … ökológiai katasztrófának”.

Ez csak egy részlet az egyik olvasói levélből, amely még kacifántosabban folytatódik.

A levél mellé fotókat is kaptunk, és az utóbbi hetekben nem egy hasonló tartalmú Facebook-bejegyzés is keringett az interneten.

Dozmati víztározó - alacsony vízállás
Józing Antal

Lapunk csütörtök reggel látogatott ki a helyszínre, és bizony a csapadékos időszak ellenére sem túl szívderítő látvány fogadott.

A víztározó jelenleg egy nagy pocsolyához hasonlít, a rendelkezésre álló meder töredékét tölti ki, és a felgyülemlett víz gyakorlatilag gát nélkül is a helyén maradna.

Dozmati víztározó - alacsony vízállás
Józing Antal

A víz szélén – és a közepén - nádas nő, a mederben itt-ott kicserepesedett a föld, és az egész táj inkább egy lápot, semmint egy tavat idéz.

Eközben az Aranypatak békésen és vékonykán csordogál a növényekkel tényleg alaposan benőtt medrében.

Dozmati víztározó - alacsony vízállás
Józing Antal

Ha az ökológia katasztrófa jelző nem is jutna eszünkbe, de kétségkívül, hogy bennünk is jókora kérdőjelek fogalmazódtak meg a létesítménnyel kapcsolatban.

Kétkedő hangok

A kétmilliárd forintos dozmati víztározót tavaly októberben adták át Kellett, vagy nem kellett? – Átadták a kétmilliárdos dozmati víztározót 2019. October 08. 15:26 . Az akkor készült fotókon is alacsony a felduzzasztott víz szintje, de ezt annak tulajdonítottuk be, hogy még nem volt idő a tározó megtöltésére.

Dozmati víztározó - alacsony vízállás
Józing Antal

A történethez hozzátartozik, hogy még korábban beszéltünk olyan helyi lakosokkal A toronyi gazdálkodó, akinek elvették földjét és legázolták a búzáját az új víztározó miatt - ami szerinte tök felesleges 2019. July 23. 08:30 , akik alapból feleslegesnek tartották a beruházást, mondván, az Aranypatak az utóbbi fél évszázadban egyszer lépett ki a medréből, mostanában alig van benne víz, a klímaváltozás pedig további szárazságot hozhat magával.

A víztározó megépítése mellesleg minden bizonnyal összefügg az néhány kilométerrel odébb lendületesen épülő új fociakadémiával is - ahogy az bővebben kifejtettük egy korábbi oknyomozó anyagunkban Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 .

A másik oldal

Azt sem nem árt ugyanakkor megjegyezni, hogy már az Ipkovich-féle városvezetés is fontosnak tartotta a dozmati víztározó megépítését, és az októberi átadón Kellett, vagy nem kellett? – Átadták a kétmilliárdos dozmati víztározót 2019. October 08. 15:26 a vízügyi szakemberek azt hangsúlyozták, hogy a víztározó nemcsak Szombathely és a környező települések (Bucsu, Dozmat, Torony, Sé) biztonsága, de a klímaváltozás miatt is fontos volt.

Dozmati víztározó átadás
A létesítményt tavaly októberben adták át
Józing Antal

A víztározók ugyanis segítenek kezelni a hirtelen lezúduló csapadékot és a száraz, csapadékban szegényebb időszakban az emberek és az élővilág számára is jól jön a mesterséges tó - hangzott el.

A dozmati víztároló műszaki paramétereiről itt írtunk korábban Befejezéséhez közeledik a dozmati víztározó építése: mutatjuk, hogyan állnak a munkák 2019. July 12. 13:03 .

Megkérdeztük az illetékest

A vízüggyel kapcsolatos kérdések – mint tudjuk azt az átpolitizált Bős-Nagymaros vízlépcső óta - nagyon nehezen átláthatók a kívülállók számára, így elküldtük kérdéseinket a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak, ahonnan rövidesen megérkezett a válasz is (teljes terjedelmében a cikk után olvasható).

Ezek szerint a mostani vízszint valójában 1,4 méterrel az üzemi vízszint alatt van.

Ennek az az oka, hogy a víztározó feltöltése közben az egyik leeresztő műtárgynál szivárgást észleltek, a kivitelező most ennek a garanciális javítását végzi, ezért ilyen kicsi a víz.

Ha befejeződnek a munkálatok – várhatóan néhány napon belül –, ismét elkezdik feltölteni a tározót.

Hogy mikor éri el a tározó az üzemi vízszintet, az a vízhozam kérdése.

Szóval van remény, hogy a pocsolyából ismét tó kerekedik. Figyeljük.


A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye:

A „Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó megépítése” című, KEHOP-1.5.0-15-2016-00008 azonosítószámú kiemelt projekt keretében megvalósultak a Szombathely és a környező települések árvízi biztonságának megteremtését szolgáló létesítmények. A projekt során kialakított tó funkciója állandó vízű árvízcsúcs-csökkentő tározórész. A tározó tóban jelenleg tapasztalható vízszint nem a megengedett vízszint. Az üzemi vízszint a jelenlegi állapothoz képest 1,4 m-rel magasabban van.

Az üzemeltetés során az állandó vízű árvízcsúcs-csökkentő tározórészre beépített leeresztő műtárgynál a tó feltöltése során szivárgás volt tapasztalható. Jelenleg a létesítmények építését végző kivitelező konzorcium a garanciális időszakban a tó leürítő műtárgyának javítását végzi. A javítási munkák elvégzéséhez a hódakna vízmentessége szükséges, ezért került sor a tó vízállásának részleges csökkentésére. Igazgatóságunk a tó teljes leürítését nem engedélyezte a kivitelezőnek, a kialakulóban lévő vizes élőhely védelmében.

A kivitelező nyilatkozata szerint napokon belül elkészülnek a javításokkal. A mai napon kivitelezővel egyeztetve a tó üzemvízszintre történő újrafeltöltését az Igazgatóság megkezdte. Az üzemvízszint elérése az Arany-patakon érkező vízhozam függvénye.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech