WHO: Az európai lakosság több mint felét fogja megfertőzni az Omikron

Van, aki szerint pont ezzel van vége a világjárványnak.

Az Omikronnak köszönhetően az utóbbi hetekben drámaian kilőttek az új fertőzések számai Európában, és az emelkedés már a magyar adatokban Durvul a járvány: 7883 új fertőzött és elhunyt 67 beteg 2022. January 12. 08:59 is látványosan megjelent.

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója szerint az elkövetkezendő 6-8 hétben a földrész lakosságának több mint a felét fogja megfertőzni az új variáns, ami meglehetősen ijesztően hangzik.

Ugyanakkor a spanyol miniszterelnök már más hangokat üt meg. Pedro Sanchez szerint itt lenne az ideje, hogy a koronavírust ne veszélyes világjárványként, hanem egyszerű fertőző betegségként kezeljük, mint például az influenzát, így megszűnne minden eset kötelező regisztrációja és tesztelése - írja a Reuters.

Ez annyiban érthető, hogy a kutatások és a tapasztalatok szerint az Omikron enyhébb lefolyású betegséget okoz, mert bár nagyon gyorsan terjed, jóval kevesebb kárt okoz a szervezetben. Itt a magyarázat arra, hogy az Omikron miért okoz enyhébb lefolyású betegséget 2022. January 07. 07:33

Ugyanakkor a WHO egy másik európai vezetője szerint még korai lenne bedobni a gyeplőt. Catherine Smallwood arra figyelmeztet, hogy egyelőre sok a bizonytalanság ahhoz, hogy a koronavírust ugyanúgy kezeljük, mint az influenzát. Ahhoz a vírus túl gyorsan változik, így még jelenthet újabb kihívásokat.

Közben úgy tűnik, Nagy-Britanniában és az USA-ban már túl is vannak nehezén – írja az AP hírügynökség. Az Omikron annyira fertőző, hogy gyakorlatilag néhány hét alatt letarolt mindent és elérte mindazokat, akiket tudott, és lassan kifogy a megfertőzni képes lakosságból. Így azzal számolnak, hogy ezekben az országokban az elkövetkezendő hetekben látványosan esik az új esetek száma.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19