Két hét múlva lesz költségvetés, jogerős a Médiaközpont igazgatójának leváltása, a SZOVA-vezérigazgatója marad a helyén

Bebizonyosodott, hogy működik az új többség Szombathelyen. Olvassa újra tudósításunkat a közgyűlésről!
 
 

Két hét múlva lesz költségvetés, jogerős a Médiaközpont igazgatójának leváltása, a SZOVA-vezérigazgatója marad a helyén

Bebizonyosodott, hogy működik az új többség Szombathelyen. Olvassa újra tudósításunkat a közgyűlésről!
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Két hét múlva lesz költségvetés, jogerős a Médiaközpont igazgatójának leváltása, a SZOVA-vezérigazgatója marad a helyén

Bebizonyosodott, hogy működik az új többség Szombathelyen. Olvassa újra tudósításunkat a közgyűlésről!

22:05 És itt a vége

Végigmentek a nyilvános ülés napirendjén, beigazolódott, hogy működik az új többség.

Puskás Tivadar bejelenti, hogy a holnapi rendkívüli ülés elmarad, a következő ülés időpontjáról értesíteni fogja a képviselőket. Akkor tárgyalják meg a költségvetést.


22:00 Az osztályvezetők információnyújtási tilalmának eltörlése

A polgármester szerint a közgyűlés egy szervezet munkarendjébe akar beleszülni, és jogellenes is.

A Fideszen kívüli többség ezt a határozatot is megerősítette.


21:55 Milyen sűrűn legyen közgyűlés?

A lényege, hogy a közgyűlés minden hónap utolsó csütörtökén ülésezzen, kivéve a nyári hónapokat és decembert. Puskás azt mondja, a törvény szerint a polgármester határozza meg a napirendi pontokat, ezt akarják most korlátozni, ezt így nem lehet. Horváth Attila szerint ez a szabály nem a közgyűlés gyakoriságára vonatkozik.

Megerősítik az eredeti javaslatot.


21:50 A közbeszerzési bizottság átalakítása

Ezt is megszavazták már, most meg kell ismételni. A lényege, hogy képviselőket delegálnak a közbeszerzési bizottságba, eddig csak hivatalnokok voltak benne.

Ha jól értjük, Takátsné Tenki Máriát, Kántás Zoltánt, Horváth Attilát, és Szalay Bálintot delegálták.


21:28 Először a Médiaközpont ügyvezetőjének leváltása

Illés megint elmondja, hogy szerintük politikai tisztogatásba kezdett az ellenzék, és ez ellen tiltakozik.

Puskás kijelenti, ismerik az álláspontját, de azt is mondja, ez a döntés nem csak etikátlan, jogilag is aggályos, mert az előterjesztésről nem tárgyalt a gazdasági bizottság, és nem hallgatták meg az új ügyvezetőt sem.

Maradt a SZOVA vezérigazgatója

Közben megtudtuk, hogy nem váltották le Németh Gábort, a SZOVA vezérigazgatóját a zárt ülésen.

Puskás kéri, a szavazáson álljanak Lovass Tibor mellé.

Nemény András azt mondja, megtárgyalta a gazdasági bizottság, akkor nem tárgyalta, amikor Lovass lett az igazgató. Kérdezi, eszébe jut-e a polgármesternek, amikor történelmi bűnökről beszél, hogy tíz éve úgy rúgták ki a városi tévé korábbi igazgatóját, Váradi Gábort, hogy a munkaviszonyát is megszüntették. És iskolaigazgatókat is kirúgtak, a szülők tiltakozása ellenére.

A Médiacentrum igazgatójáról beszélnek, ahol az ígéret ellenére nem indították újra a városi lapot, amit most ők megtesznek. Egy tévéről és egy újságról van szó, szeretnék, ha Lovass Tibor maradna és folytatná a munkát a tévénél.

Kérdezi, miért érzik úgy a tévé dolgozói, hogy lehetetlen volt az utolsó időkben az objektivitás biztosítása, ezt a tévé munkatársainak levele tartalmazza. Kijelenti, azzal szúrják bele a kést, hogy Hende Csaba és Puskás Tivadar odaáll a fotókon Lovass mellé. A városvezetés utasításainak kellett megfelelnie, ás szerinte azt is tudja, miért történik ez most.

Lendvai Ferenc válaszol, azt kéri, tegyék félre a párt-hovatartozásukat, és nézzék, milyen megaláztatásnak teszik ki az igazgatót. El kell számolniuk a lelkiismeretükkel – mondja.

Rettegi attól fél, hogy az ellenzéknek rombolni lesz ideje, de építeni nem.

A Fideszen kívüli többség megerősíti Lovass leváltását.

Puskás bejelenti, a kormányhivatalhoz fordul a döntés megtorpedózása érdekében. Aztán mártírnak nevezi Lovasst.


21:25 Folytatás

Visszaküldött ügyek

Következik az a négy ügy, amit szeptember 28-án már megszavazott a közgyűlés, de a polgármester visszaküldte újratárgyalásra. Ezek:

Azt, hogy közgyűlés ezentúl minden hónap utolsó csütörtökén ülésezzen.

Annak az intézkedésnek az eltörlését, ami megtiltja a hivatal osztályvezetőinek és az önkormányzati cégek vezetőinek, hogy képviselőknek információkat adjanak ki.

A közbeszerzési bizottság átalakítását, feltöltve azt a frakciók által delegált képviselőkkel.

A Médiaközpont igazgatójának felmentését, és helyére Halmágyi Miklós, a Vas Népe volt főszerkesztője kinevezését.

20:20 A SZOVA vezérigazgatójának leváltása

A jegyző bejelenti, hogy Németh Gábor zárt ülést kér, így nyilvánosan nem tárgyalható a napirendi pont. Egyébként írtunk már Balassa kezdeményezéséről.

A zárt ülés alatt szünetel tudósításunk.


20:15 Leveszik az útfelújítási programot

Nemény szerint a ciklus vége felé nem érdemes ezt tárgyalni, majd az új közgyűlés megalkotja a saját programját.

Illés azt mondja, sajnálja a javaslatot, mert ezek nem tervek, hanem áttekintés. Útfelújításra pályázatokon is szereznek pénzt, nem baj, ha látják ezt a programot a képviselők.

Balassa szerint most nem hiteles ez a program, 2010-ben kellett volna ezt megalkotniuk, most az új javaslatokat valósítsák meg.

Puskás szerint ez nem egy progresszív szemlélet.

Leveszik.

19:55 A volt huszárlaktanya felújítási terve

A tervező bemutatja a terveket, amit el is fogadnak, és folytatódhat a tervezés. Galériákban a látványtervek:


19:50 Régi-új igazgató a Mesebolt Bábszínháznál

Lejárt a megbízatása Kovács Gézának, őt választják meg újabb öt évre.


19:35 Új ügyvezető a Szomhullnál

Illés azt mondja, nem hálás a feladat, de felajánlja, hogy segít az új ügyvezetőnek. Havi 100 ezer forintot kap az ügyvezető, megbízásos viszonyban.

Molnár azt mondja, ez politikai állás, nem szakmai. A javasolt ügyvezető a SZOVÁ-nál a hulladékgazdálkodásért felel, a városvezetés nem egyeztetett erről sem a SZOVA sem a Szomhull vezetőivel. Azt is kifogásolja, hogy Illés nem volt ott a SUVA igazgatósági ülésén, pedig hozzá tartozik a terület. Illés azt mondja, ott is lett volna, de nem kapott meghívást, és a cég üzleti tervéről sem kapott tájékoztatást.

Nemény azt mondja, meg akarják hallgatni a jelöltet, anélkül nem tudják elfogadni. Molnár hozzáteszi, kényszerhelyzet van, de nem normális, hogy sem a cég vezetője, sem a feb elnöke nem tudott arról, hogy Illés tárgyal a cég alkalmazottjával. Nem tud mást csinálni, meg fogja szavazni, mert a cég jelenleg nem képes működni.

Elfogadták.


19:25 Haladás Futball Kft. tulajdonrészének eladása

Írtunk róla, az önkormányzati tulajdonból egy százalékot adnak el a szurkolóknak egymillióért, és egy új javaslat értelmében a szurkolók tagot delegálhatnak a felügyelőbizottságba.

László Győző azt javasolja, a szurkolói körök egyezzenek meg a delegálandó személyről. Lendvai ezt támogatja, az a céljuk, hogy ők jelöljenek egy tagot.

Balassa viszont azt mondja, nem kellene gerjeszteni a feszültséget, olyan mondat van az anyagban, hogy megromlott a csapat és a szurkolók kapcsolata. Nem hiszi, hogy most van itt az ideje ennek, megvárná a bajnokság végét.

Elutasítják Balassa javaslatát, és megszavazzák az eredetit.


19:20 Közlekedési koncepció

Pályázaton lehet pénzt nyerni az elkészítésére. Egyhangúlag elfogadják.


19:05 Pályázat az I. világháborús emlékmű felállítására

Írtunk már róla. Két emlékműről van szó, 5-5 milliót lehet nyerni. Megszavazzák.

Aztán elutasítják a vagyongazdálkodási koncepciót, Balassa és Molnár nem szavazott.


18:55 Lezárják a költségvetési vitát

Puskás megnyugtat mindenkit, hogy már a harmadik napirendi pontnál vannak.

Szavaznak, az új többség szavazataival március 28-án folytatják a költségvetés tárgyalását. Azt is, hogy a Fideszen kívüli képviselők javaslatait építik bele az új tervezetbe.

Lendvai kéri, hogy a fideszes javaslatokat is vizsgálják meg, és építsék be. Ezt elutasítják.


18:40 Március 28-án tárgyalják a közgyűlést?

Nemény javasolja, hogy március 28-ra kell elkészíteni az új tervezetet, és azt szeretné, ha a Fideszen kívüli képviselők javaslatait beledolgoznák, Ha a fideszeseknek van javaslatuk, akkor azokat tegyék meg.

Puskásnak irreálisnak tűnik a határidő. Illés Károly emlékeztet, hogy a polgármester hívja össze a közgyűlést, ezt nem írhatják elő neki. Tíz perc szünet.


18:20 Még mindig a költségvetés

A jegyző felolvassa a törvény egy részletét, a költségvetést egyeztetni kell, hatásvizsgálat kell, az SZMSZ azt mondja, hogy a bizottságoknak is meg kell tárgyalniuk, és a költségvetésben nem lehet hiány.

127 darab módosító indítvány érkezett, több mint egymilliárdos összegben, ezért a mai ülésen nem alkotható meg a költségvetési rendelet.

Puskás Tivadar javasolja, hogy a közgyűlés kérje fel őt, vizsgálják meg az indítványokat, és az egyeztetések után az átdolgozott tervezetet terjesszék a bizottságok és a közgyűlés elé.

Ipkovich szerint a szabályok nem zárják ki, hogy Molnárt bevonják az előkészítésbe, ezt korábban már javasolta. Kéri, hogy erről szavazzanak. Puskás azt mondja, a közben megírt határozati javaslatban benne van, hogy minden frakció vezetője részt vehet az előkészítésben.

Molnár azt mondja, a módosítások nem haladják meg az egymilliárdot és a végén marad a nullszaldó. Elég lenne egyben szavazni a csomagról, és akár négy nap alatt meg lehet csinálni. Kéri, ne csináljon belőle presztízskérdést a polgármester. Persze, el lehet húzni akár hónapokig, vállalja a felelősséget azért, hogy a kiadási és bevételi oldal egyensúlyban van.

A polgármester szerint be kell beterjeszteni a költségvetést, nem lehet átugrani a lépéseket. Illés szerint a polgármester minden frakcióval egyeztetni akar, azt is el tudja fogadni, hogy ezt nem Molnáron keresztül akarja ezt megtenni. Kijelenti, Molnár nehezíteni akarja Puskás feladatát a kabinet megszüntetésével, ezzel bosszút akar állni.

Nemény emlékeztet, hogy a polgármester letiltotta az osztályvezetőket az egyeztetésről, javasolja, szavazzanak a módosításokról, akkor meglátják, melyik megy át. És amikor ez kiderül, akkor látszik, mit kell beépíteni.

Puskás azt mondja, erről van szó, javasolja, dolgozzák bele az összes javaslatot, és nézzék meg, mi lesz belőle.

Lendvai azt mondja, ők komolyan vették a javaslatokat, és bele akarják dolgozni a tervezetbe. De közben pénzeket akarnak elvonni intézményektől, ezeket azért le kell egyeztetni.

Károlyi Ákos jegyző azt mondja, Ipkovich javaslatáról lehet szavazni. Ha a javaslatokat megszavazzák, azt úgy fogadják el, hogy nincs egyeztetve, így ezekről nem lehet ma szavazni. A szöveges javaslatokat pedig írásba kell foglalni, ezt írja elő a törvény.

Puskás megismétli a javaslatát, bízzák meg őt, hogy a javaslatokat beépítve a frakciókkal egyeztetve dolgozzák ki az új költségvetési tervezetet, és hozzák vissza a bizottságokba, majd a közgyűlés elé.


17:15 Túl sok a javaslat, ma nem döntenek a költségvetésről

Molnár Miklós szerint a módosítások után is nullszaldós lesz a költségvetés. Gyorsan sorolja a részleteket, azt is, honnan csoportosítanak át pénzt a bejelentett módosításokra.

Közben javasolja, hogy szüntessék meg a hivatalban a polgármesteri kabinetet, és ott szüntessenek meg három munkahelyet.

Rettegi Attila azt mondja, a javaslatok nagy részét ők is tudnák támogatni, de így nem látják a forrásukat. Kijelenti, az ellenzéknek két hónapja lett volna, hogy beterjessze a javaslatokat, nem tették meg.

Ipkovich javasolja, hogy a közgyűlés bízza meg Molnár Miklóst azzal, hogy a hivatallal egyeztetve a következő ülésre készítse elő a módosításokat tartalmazó költségvetést. Illés Károly kijelenti, nem támogatja, azért, mert Molnárt személyes bosszúvágy hajtja, nem érdekli a költségvetés.

Hozzáteszi, ezzel városi cégek működése lehetetlenül el, mint a Városfejlesztési Kft-é, és betervezett fejlesztések nem valósulnak meg.

A polgármester lezárja a költségvetési vitát, fél óta szünet.


16:35 Aprólékos, részletbe menő vita

Kántás Zoltán szerint a polgármester eleget tett kötelességének, hogy időben és elfogadható módon beterjesztette a költségvetést. Szerinte ez a szombathelyiek érdekeit szolgálja.

Kántás kijelenti, nem jobb, hanem másféle költségvetést lehet csinálni, ami az ellenzék érdekeit szolgálja. Kétségesnek érzi, hogy elégséges forrást találnak a javaslatokhoz. Ő is tudna felújítandó utcákat említeni, de be kell látni, hogy a lehetőségek nem biztosítják, hogy a választásokig konkrét eredmények legyenek.

Kopcsándi azt mondja, ők nem tesznek mást, mint a lakosság igényeit képviselik. És ő is tesz néhány javaslatot.

Kelemen Krisztián szerint Lendvai becsületsértést, rágalmazást követett el a Joskar-Ola Alapítvánnyal kapcsolatban, kéri a jegyzőt, a felszólalás szó szerinti kivonatát küldje el neki, mert megvizsgáltatja, van-e alapja egy feljelentésnek.

Puskás azt mondja, kívánságlistát terjesztett be az ellenzék, közben a városházán mintegy két évre való tervek vannak.


16:10 Még több képviselői javaslat a költségvetéshez

Ipkovich György támogatja Nemény javaslatát, olyan rosszak az utak, hogy alig lehet utazni rajtuk. 500 millió még kevés is, annak idején egymilliárdot fordítottak utakra, és az is kevés volt.

Amikor ő volt a polgármester, mindig megnézette Debrecen vagy Hódmezővásárhely hitelállományát, és ha Szombathelynek arányosan kevesebb volt, akkor nyugodtan vettek fel hitelt. Abból a pénzből vették meg az ipari területek, nemrég egy szakértő a reptér melletti területet 18 milliárdra értékelte, ami 2,5 milliárddal több, mint az összes hitelállomány volt.

És ami fájdalmas, ezt a vagyont nem tudta a jelenlegi városvezetés kihasználni, több érdeklődő nagyberuházás ment el, pedig itt volt a lehetőség. Azt kéri, támogassák a javaslataikat, a forrás benne van a költségvetésben. Emlékeztet, hogy amikor két évig kisebbségben volt polgármester, egyhangúlag fogadták el a költségvetés, mert addig egyeztettek, amíg mindenki el tudta fogadni.

Molnár Miklós javasolja, a következő ülésre készüljön beszámoló arról, az elmúlt öt évben milyen egyeztetések folytak a reptér melletti területekről a szomszédos önkormányzatokkal.

Kecskés László támogatni tudja az utakra szánt összeg felemelését, ha van forrás. A saját választókerületében is van olyan utca, ahol szükség van a felújításra.

Puskás azonnal hárít, szerinte Kecskést félreértették, ő azért említette ezeket az utcákat, mert nagyon részletekbe menő vita alakult ki, ez a vita szerinte a választási kampány része.


15:35 Képviselői javaslatok a költségvetéshez

Balassa Péter azt mondja, hogy van, aki polgármesteri parkolóra költ 23 milliót, 30 milliót reklámtáblákra, ő cafeteriát javasol a közalkalmazottaknak.

Nem fognak tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarójuk ér, a javaslatokat be lehet építeni. És kéri, felejtsék már el a „szivárványkoalíció” kifejezést, mert több javaslatát a megszavazta a Fidesz is, így ők is oda tartoznak. Bejelenti, a cafeteria juttatás 32 milliót jelent. Olyan javaslatokat tesz, amiket korábban rendre leszavazott a Fidesz-többség.

Puskás megmagyarázza, mit is jelent a szivárványkoalíció. Szerinte a Fideszen kívüli többséget jelenti, ahol különböző politikai szervezetek szavaznak együtt, kijelenti, normális dolog, ha így nevezik.

Kelemen Krisztián kéri, hogy külön nevesítsék a Pázmány körút járdáit. A szalézi templom lépcsőjének felújítása megállt, 35 millió hiányzik, erre is forrást keresnek. Horváth Soma derkovitsi utcák, járdák felújítását kéri, azokét, ahol jogerős építési engedélyek vannak. Felsorolja azokat az utcákat is, ahol a felújítás megtervezését kérik.

Tóth Kálmán is a választókerületének felújítandó utcáit sorolja.

Illés Károly alpolgármester szerint látszik, hogy az ellenzék kampányba kezdett, miközben az általuk beterjesztett költségvetés biztonságos. Több javaslattal egyet tudna érteni, de nem nevezték meg a forrást, ahonnan elvennék ezeket a pénzeket.

László Győző nem ért egyet, emlékeztet, hogy az időközi választás kampányában sok mindent megígért a Fidesz, ami azóta sem valósult meg. Ő is sorolja választókerületének rossz, felújítandó útjait.

Sátory Károly felfújt lufiról beszél, ami leenged a választásokkor. Kijelenti, választókerülete korábban úgy nézett ki, mintha világháború sújtotta volna. Most már javult, szépen lépegetnek előre.


15:00 Vita a költségvetésről

A bizottságok elnökei elfogadásra javasolják a tervezetet.

Lendvai kijelenti, az ellenzék egyetlen módosítást sem tett a bizottságokban és írásban sem, ha megtették volna, ma megszavazhatták volna a költségvetést. Kíváncsian várják a javaslatokat.

Nemény András azt mondja, hogy a bizottsági üléseken nem volt ott a polgármester, ezért nem tudtak kérdéseket feltenni. Kérésükre meg is szüntethette volna a hivatal az osztályvezetők válaszadási tilalmát. Január végén kellett volna egy közgyűlést tartani, de nem volt, sőt, kérték, hogy hívjon össze egy rendkívüli ülést erre, de nem tette meg.

Hangsúlyozza, lehet ennél jobb költségvetést csinálni, és vannak javaslataik, ezeket el is mondják, és ezeket a lakosság javaslatai alapján dolgozták ki.

A legfontosabb, hogy plusz 500 millió legyen az útfelújításokra. A tervezésekre plusz 50 milliót, játszótér-felújításokra 34 milliót javasolnak. Civil szervezetek támogatását is emelnék, egy-két milliós tételről van szó. Kijelenti, ezek a javaslatok a város érdekét szolgálják.

Összesen 618 milliós változtatásokról van szó.

Puskásnak az a baja, hogy a költségvetési tortát sokféleképpen szét lehet osztani, ők jól előkészítették, egyik változatra sem lehet azt mondani, hogy jobb vagy rosszabb a másiknál.


14:42 És akkor az idei költségvetés

Puskás Tivadar ismerteti a tervezetet, hiszen ő vett részt az összeállításában. Azt mondja, az előző évi gazdálkodások alapján készült, és az itt lakók érdekeit, a város működését szolgálja.

Nem terveztek sem hiányt, sem hitelfelvételt. A főösszeg 30 milliárd forint. 1,5 milliárd forinttal több a működési bevétel, négymilliárd az állami támogatás, a legnagyobb összeg a helyi adókból folyik be.

Az oktatás 100 millióval kap többet, 3,5 milliárdot, a kultúra 2,5 milliárdot, szintén 100 millióval nőtt. A szociális ágazat 200 millióval kap többet, 1,2 milliárdot. Egészségügyre plusz 100 millió jut, összesen 700 millió. Gyermekvédelemre 800 milliót adnak, az is 100 millióval nő. Sportra 900 milliót terveznek, és 300 millióval nő. A városüzemeltetés, út, híd, kommunális feladatokra 8,4 milliárd lesz, ez 800 millióval több mint tavaly.

Közel 1,4 milliárdot terveznek fejlesztésekre, közte 520 milliót utak, járdák, hidak felújítására.

A költségvetés részleteire nemsokára visszatérünk, várható, hogy az ellenzék is módosít rajta.


14:40 Itt a költségvetés

Először a tavalyi költségvetést módosítják, hiába kérte Nemény, hogy egyben tárgyalják az idei költségvetéssel. Molnár Miklós bejelenti, ebben még ő is részt vett, ezért támogatja. Nemény azt mondja, hogy nem szavazzák meg, tudomásul veszik, de nem volt rá befolyásuk.

Molnár szavazatával a Fidesz elfogadja a módosítást.

13:05 Ebédszünet

14:30-ig, aztán jön a költségvetés.


12:50 Mégsem lesz holnap rendkívüli közgyűlés?

Nemény András kérdezi, ha a csütörtöki rendkívüli ülés napirendi pontjait ma tárgyalják meg, az törvényes-e. A jegyző azt mondja, semmilyen szabály nem tiltja.


12:40 Apróbb viták

A Kárpáti Kelemen utca közlekedéséről, csapadékvíz-elvezetéséről van szó, Horváth Attila közben a kis hídra kérdezne rá, de a polgármester nem hagyja. Ipkovich azt mondja, amíg a Márton Áron utca nem készül el, addig itt semmi értelme felújítani.

Lendvai hozzáteszi, mintegy egy hét múlva elkezdődik a Márton Áron utca felújítása, Ipkovich azt mondja, már két éve kezdődik egy hét múlva, de ha befejezik, akkor térjenek vissza az ügyre.

14:35 Itt a délutáni műszak, jön a költségvetés

Először a tavalyi költségvetést módosítják. Nemény András javasolja, hogy egyben tárgyalják az idei költségvetéssel, mert egybefüggnek, a polgármester nem ért egyet.


12:10 Szavazások

Átalakították az önkormányzati cégek felügyelőbizottságait és igazgatóságait, a Fidesz nem szavazta meg a migrációt vizsgáló bizottságot, Lendvai kijelentette, amíg Orvbán Viktor a miniszterelnök és Puskás Tivadar a polgármester, addig nincs migránsveszély Szombathelyen.

Őket hívta vissza és delegálta az ellenzék:

Vasivíz Zrt.

Az it-ből vissza akarják hívni Szakács Marcellt, a helyére Szalai Bálintot küldik

Ugyancsak az igazgató tanácsban Kondor János helyére Németh Ákost (LMP) jelölik.

Prenor Kft.

A feb-ben Horváth Csaba helyét Csejteiné Sipos Juditnak szánják.

Vas Megyei temetkezési Kft.

Kántás Zoltán helyett Takács Tamást javasolják a feb-ben.

Szombathelyi Médiaközpont

„Farkas Csaba helyét Schmidt Andrásnak (Jobbik) szánják.”

Távhőszolgáltató Kft.

Takátsné Tenki Mária visszahívását tervezik a feb-ből, a helyet Nagy Donátnak (Momentum) szánják.

Szombathelyi Képző Központ Kft.

A feb-ben Sátory Károly helyére Gaál Józsefet küldik.

Parkfenntartó Kft.

A feb-ben Vörös Lajos helyét Pávelkovits Petrának (Magyar Kétfarkú Kutyapárt) akarták adni, ám ő ezt ezt visszautasította, amit a Facebookon jelentett be. Így Koroknyai Sándor lesz a feb tagja.

Tíz perc szünet.

11:50 Most ki húzza az időt?

Kecskés László gyakorlatilag megtiltja, hogy bárki azt mondja, ők húzzák az időt. Ettől függetlenül ez történik, mindent felhoznak, ami nem tartozik a napirendhez, régi sérelmeiket emlegetik és a Fideszen kívüli többséget támadják. Ha minden „szivárványkoalíció” kijelentés után kapnánk egy százast, már meglenne a napi bevétel.


11:10 Összevissza beszédek

Rettegi Attila (Fidesz) szerint összevissza beszélnek, de a Médiaközpont leveléről akar beszélni, és közben „szivárványkoalíciózik”. Idézi, hogy a munkatársak szerint a döntés átgondolatlan, és kéri, hogy gondolják át.

Kijelenti, nem érti az ellenzék magatartását, a többség felelősséggel jár, ezt ők lehetőségként is megélhetnék, de nem ezt teszik, hanem személyeskednek. Azt mondja, a várossal kapcsolatban nem volt értelmes javaslatuk.

(Mi jegyezzük meg, hogy 11 javaslatot tett az előző ülésen az új többség, köztük az utak felújításának tervét.)

Kopcsándi József (baloldal) szerint Rettegi hozzászólása sem közgyűlési munka. Kijelenti, ha a Fidesz egy-két szót elfelejtene, órákat lehetne megtakarítani. Ilyen a migráns, a bevándorláspárti, a „szivárványkoalíció”.

Aztán a sportkomplexumról beszél, arról, hogy a megépítése előtti hatásvizsgálatról kiderült, hogy nem valós adatokat tartalmaz. És megint a közelben lakók gondjait ecseteli, és megismétli korábbi javaslatát.

Lendvai azt mondja, ezt tudják támogatni, jobban ki van dolgozva. Molnár Miklós viszont nem támogatja, kijelenti, egy általános vizsgálat kell, és ha azt állapítják meg, hogy általában romlott a környék állapota, akkor lehet róla beszélni.

Kántás Zoltán (Fidesz) megint Molnárt támadja, és azt mondja, az átfogó vizsgálat eredménye pártállástól függően hoz majd komoly vitákat. Kijelenti, Kopcsándi volt az, aki korábban hosszú felszólalásaival obstruálta a közgyűlést, kéri, ezt a jogot ne vitassák el tőlük.

Kijelenti, Nemény komoly konkurenciát kapott Molnár Miklós személyében a frakcióvezetésben, aztán bolsevik tempóról, bevándorláspártiakról beszél. És az ellenzéket okolja, hogy a február végi közgyűlésen csak politikai vita folyt.

Kelemen Krisztián (baloldal) kijelenti, sok üzenetet kapott a közgyűlést tévén nézőktől, akik fel vannak háborodva, hogy a Fidesz politikai vitákat gerjeszt. Azt mondja, a baloldal több javaslatot is tett a város érdekeiben, és ezeket fel is sorolja.


10:30 A Fidesz folyamatosan az új többséget támadja, nincs érdemi munka

Puskás megint arról beszél, hogy a többség a Fideszé, csak a többieknek több szavazata van, nem a választók, hanem a képviselők miatt.

Ipkovich György azt mondja, a Fidesz 43 százalékot kapott 2015-ben, az ellenzék 57 százalékot. Olyan alkut kötöttek, amivel megszerezték a többséget. Hangsúlyozza, a helyzet megváltozott, de a polgármester ahelyett, hogy a városért dolgozna, hisztériázik. Pedig megszervezhetné azt is, hogy a konkrét kérdésekben meglegyen a többség, például az utak, járdák állapotának javításáról.

Kijelenti, Takátsné Tenki Mária volt az ő pártitkára, ne tagadja ezt le, és ne kommunistázzanak.

Azt is, ők nem a Fidesz, nem akarják tönkretenni Lovass Tibor egzisztenciáját. Az ellenzéki képviselők évek óta nem tehették be a lábukat a tévébe, még Molnár Miklós sem. Abba a tévébe, amit valamennyi választó pénzéből tartanak fenn. Ez lehet a javak tisztességtelen felhasználása is.

Kijelenti, nem tűrik azt a köztévét, amiből ki van tiltva a képviselők fele. Itt a Fidesz azt hangoztatja, hogy az ellenzék bevándorláspárti, de az ellenzéki képviselők nem mondhatják el a véleményüket. A fideszesek a bizottságot is elutasítják, amivel rendbe lehet tenni ezt a kérdést. Az Európai Unió is meg akarja oldani a problémát, ehhez viszont kellene Orbán szavazata, aki helyette inkább rémületet kelt az emberekben.

Puskás szerint a baloldali képviselők inkább a kampányra koncentrálnak, ne akadályozzák abban, hogy a város érdekében dolgozzon.

Takátsné Tenki Mária azt mondja, 31 éve nem dolgozik a baloldali csoportosulásnak, és az az ügyvédi munkaközösség, ahol dolgozott, a demokratikus átalakulásban sokat tett.

Tíz perc szünet, miután Puskás belefojtotta a szót Horváth Attilába.


10:05 Megint a bevándorláspártizás

László Győző (baloldal) javasolja, hogy a Haladás Kft-be az ellenzék is delegálhasson feb-tagot, és kéri, ezt dolgozzák ki.

Reagál Puskás Tivadar 2006-os történetére, kéri, hogy ezt saját pártjában is terjessze, tekintve a Fidesz tetteire. Kijelenti, szeretne olyan országban, városban élni, ahol senkit sem üldöznek politikai véleménye miatt. Felteszi a kérdést, akkor miért támadja Puskás az elmúlt hetekben Molnár Miklóst, aki egy független szervezet tagja?

Puskás azzal reagál, hogy László Győző nem érti a dolgot, és így nincs értelme válaszolni.

Illés kijelenti, Magyarországon nem kell tartani illegális bevándorlástól, és kérdezi, a rendvédelmi szervek melyik hatáskörét akarja elvonni Nemény András.

Nemény azt mondja, állandó meghívottként szerepelne a bizottságban a rendőrség, a közterület-felügyelet, az országgyűlési képviselő is.

Puskás megint posztbolsevik puccsot emleget, lehet, hogy többen vannak, de ez nem a város véleményét tartalmazza. Kijelenti, korán kezdődött a kampány, szeretné, ha a város ezt nem sínylené meg, de jelenleg nem csak azzal foglalkoznak a képviselők, ami a város érdekében szükséges.

Horváth Attila (baloldal) kijelenti, nagyon kemény szavak, hogy ez nem a város véleménye. Ipkovich György nem kérdőjelezte meg a városlakók döntéseit, amikor elveszítette a hatalmat. Ősszel majd ítéletet mondanak a választók. Januárban Puskás politikai cirkusznak, semmirevaló dolognak nevezte a rabszolgatörvény bojkottját, de másnap emiatt nevezte árulónak az alpolgármesterét.

Kijelenti, Puskás egy politikai bolhacirkusz miatt veszítette el a többséget, és azóta migránsoznak, bevándorláspártiznak, szivárványkoalícióznak.

A polgármester szerint a jelenlegi közgyűlés összetételét 2014-ben határozták meg a városlakók, és akkor többséget szerzett a jobboldal, és ez azóta sem változott, a legtöbb szavazatot a Fidesz-KDNP kapta. Az abszolút többséget úgy érték el, hogy egy civil szervezettel kötöttek egyezséget, ami eddig tartott. Kijelenti, a szombathelyiek 2014-es véleménye nem változott, a közgyűlésből ketten változtatták meg a véleményüket.

Nekimegy Balassának azzal, hogy a baloldali értékekre szavaz. De ettől a szombathelyiek 2014-ben kinyilvánított akarata nem változott. Ő abban bízik, hogy ősszel a Fidesz abszolút többséget kap, és akkor nem kell kompromisszumokat kötniük.

Takátsné Tenki Mária azt kérdezi, miért olyan biztosak abban, hogy Molnár Miklós mindig mellettük szavaz majd. Aztán reagál arra, hogy Tóth Kálmán párttitkár asszonynak nevezi, azt mondja, 1988-ban a jelenlegi képviselők egy része még nem is élt, ez alattomos és nem tárgyszerű vélemény.

Tóth Kálmán (baloldal) egyébként arra hívta fel a figyelmet, hogy a fideszes hozzászólások megsértik a közgyűlés szabályzatát.

Sátory Károly (Fidesz) kijelenti, ha a jelenlegi többség megmarad, az valóban veszélyt jelent a városra, mert támogatják a bevándorlást. Azt mondja, a tévé élére egy hozzá nem értő embert akarnak tenni, ez bolsevik tempó. Aztán elolvassa a Helyi Televíziók Országos Egyesületének levelét.

Most szavaznak a felügyelőbizottságok és igazgatóságok átalakításáról. Működik a Fideszen kívüli többség.


9:50 Ki támogatja az illegális migránsokat?

Lendvai Ferenc (Fidesz) azt mondja, megvan a diszkrét bája annak, hogy a „bevándorláspárti” Nemény kezdeményez egy, a migrációt vizsgáló bizottságot, és ő nincs a bizottságban. Felhívja a figyelmet, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, Szombathelyen Puskás Tivadar a polgármester, addig nem kell tartani illegális migránsoktól. Korábban a baloldal gúnyt űzött a migrációt megakadályozó drótkerítésből.

Kijelenti, a baloldalnak milyen tervei vannak, hol helyeznék el az illegális bevándorlókat. Kijelenti, a baloldali kormányok idején felfelé kúszott a munkanélküliség, most egyre alacsonyabb.

Sok a közbeszólás, Puskás azt mondja, elszabadultak az indulatok.

Lendvai folytatja, azért vannak az országban ukrán vendégmunkások, mert olyan magas a munkaerőhiány, és nem munkanélküliség van, mint a baloldali kormányok idején.

Lendvai megint bevándorláspártinak nevezi Neményt, látszik, hogy ez a taktikájuk. Balassától kérdezi, igaz-e, hogy a legutóbbi közgyűlés után felhívta Lovass Tibort, és szabadkozott. Aztán megint szivárványkoalícióról beszél.

Balassa Péter (Jobbik) azt mondja, nem beszélt senkivel, ha nem hiszik el, kérdezzék meg Lovass Tibortól.

Horváth Soma (baloldal) a Derkovits városrészről beszél, a Szűrcsapó és a Bem József utcákban rosszul világítanak az új lámpák, a járdák sötétben vannak. Emlékeztet, hogy Illés Károly alpolgármester (Fidesz) az előző közgyűlésen azt mondta, jelezzék, ha valahol rosszul állították be a lámpákat.

Illés szerint Neményék elbújtak egy álcivil szervezet mögé, megtagadva politikai hovatartozásukat. Pedig pártjaik egyértelműen kiállnak az illegális migráció mellett. Kijelenti, különbséget tenne az illegális bevándorlók és a legális munkavállalók között.


9:20 Visszautasítások sora

Kecskés László (Fidesz) szerint Molnár kétségbe vonta Prugberger Emil szellemi állapotát, amit ő cáfol és visszautasít.

Molnár Kecskés állításait utasítja vissza, kéri, ha legközelebb az ő nevében szólal fel, azt mondja, amit ő is mondott. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) meg azt utasítja vissza, hogy Molnár „aljasnak” nevezte a polgármestert.

Kecskés kijelenti, jól értette Molnár szavait, és abban „indirekt sejtetést” hallott ki.

Nemény András szerint a Médiacentrum levele beismerő vallomás volt, mert azt írták, az utóbbi néhány évben lehetetlen volt az objektív tájékoztatás. Példákat is mond, felidézi, hogy az ígéret ellenére nem volt vita a rabszolgatörvényről a tévében, mert azt fentről nem engedték. Nem kérdőjelezi meg az ügyvezető tisztességét, és szakmailag kimondottan kiválónak tartja. De az ügyvezetőnek meg kell teremteni az objektivitást, és az új lap indítását, és az így nem megy.

Ez az állapot pedig a Fidesz hibája, ők tették ezt a tévével – mondja.

Javasolja, hogy szakmai munka legyen a közgyűlésben, a Fidesz politikai síkra terelte a legutóbbi ülést. Ezért javasolja, hogy hozzanak létre egy bizottságot a Szombathelyt érintő migráció vizsgálatára. A bizottságnak három fideszes és két szurkolói tagja lenne. Azt is megvizsgálnák, hogy eddig mit tett a város a migráció megakadályozására, és azt is, mennyire sikerült az ukrán vendégmunkásoknak a beilleszkedés a város életébe. Kéri, ne csak politikai lózungokat hangoztassanak, hanem dolgozzanak.

Puskás azt mondja, a mai ellenzék korábban embereket tett ki a munkahelyükről, ismerős ez a módszer. Kijelenti, Lovass Tibor köztiszteletben álló, szakmailag kiváló ember. A polgármester megint előhozza, hogy 2006-ban politikai szerepvállalása miatt eltávolították őt a mentőktől, a bíróság helyezte vissza.

Heves vita mikrofonon kívül, tíz perc szünet.


9:05 Levelek, vita a napirend előtt

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) Spiegler Elemér haláláról emlékezik meg, ő volt Szombathely legidősebb embere. És Vörös Ferenc festőművész halálát is megemlítette, egy perces néma felállás az elhunytak tiszteletére.

Felolvas egy emailt, amit Prugberger Emil írt, aki sokáig képviselő, korábban alpolgármester volt a Pro Savaria színeiben. Prugberger azt írja, hogy elhatárolódik Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) tetteitől. Aztán felolvassák a Médiaközpont munkatársainak levelét, amiben kiállnak Lovass Tibor mellett. Az ellenzék felháborodik, mert ez nem a napirendhez tartozik.

Puskás javasolja, hogy tárgyalják meg az átmeneti gazdálkodásra előkészített javaslatukat. (Erre akkor van szükség, ha ma nem lesz költségvetés.)

Nemény András (baloldal) szerint nem törvényes az ülés vezetése, mert a levelek nem tartoznak a napirendhez. Javasolja, hogy ma tárgyalják meg azt a négy pontot, ami miatt a polgármester csütörtökre hívott össze rendkívüli ülést.

Puskás posztbolsevik puccskísérletről beszél.

Molnár Miklós (Pro Savaria) köszöni a támogatást a családjának. Kijelenti, aljas szándék volt a levelek felolvasása. Prugberger Emil elmúlt 80 éves, és visszaéltek most a bizalmával. Bejelenti, a Pro Savaria Egyesület a múlt héten eldöntötte, hogy önállóan indul a választásokon. Puskás kijelenti, visszautasítja a személyeskedést.


Hamarosan kezdődik a közgyűlés a szombathelyi városházán. Ami, tulajdonképpen nem is önálló közgyűlés, hanem a február 28-án félbeszakadt ülés folytatása.

Akkor 11 napirendi pontot tárgyaltak meg, és ezeket meg is szavazta az Éljen Szombathely-frakcióból, Molnár Miklós alpolgármesterből (Pro Savaria) és Balassa Péterből (Jobbik) álló új többség. Igaz, ezek közül négyet a polgármester visszaküldött újratárgyalásra, de a visszadobott ügyeket ma nem tárgyalják, Puskás Tivadar (Fidesz) holnapra, azaz március 14. csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívott össze ebből a célból.

Viszont így tulajdonképpen a végére is értek az új többség által beterjesztett napirendi pontoknak, és következnek azok az ügyek, amelyek a február 28-i ülés napirendjén eredetileg is szerepeltek. Ezeket nemrég összefoglaltuk.

Rövidesen kezdődik az ülés, itt percről percre tudósítunk róla, aki látni is szeretné ami történik, kattintson élőképes közvetítésünkre.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés