Burgenlandi traktorveteránok felvonulása - Kőszegi Szüret 2008. 

Retoxikált kőszegi polgármester – Vidám szüreti felvonulás

Megszivatták Kőszeg első emberét, méghozzá jófajta helyi borral, infúziós palackból. Az idén is látványosra sikeredett a szüreti felvonulás, képgalériánkból egyetlen csapat sem maradt ki. Bemutatjuk az új borkirálynőt és néhány érdekesség is lencsevégre került.
 
 

Retoxikált kőszegi polgármester – Vidám szüreti felvonulás

Megszivatták Kőszeg első emberét, méghozzá jófajta helyi borral, infúziós palackból. Az idén is látványosra sikeredett a szüreti felvonulás, képgalériánkból egyetlen csapat sem maradt ki. Bemutatjuk az új borkirálynőt és néhány érdekesség is lencsevégre került.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Retoxikált kőszegi polgármester – Vidám szüreti felvonulás

Megszivatták Kőszeg első emberét, méghozzá jófajta helyi borral, infúziós palackból. Az idén is látványosra sikeredett a szüreti felvonulás, képgalériánkból egyetlen csapat sem maradt ki. Bemutatjuk az új borkirálynőt és néhány érdekesség is lencsevégre került.

Borkirálynő választás

Kilencedik alkalommal került korona borkirálynő fejére Kőszegen, pénteken este. A nagy rendezvénysátorban nem sok üres hely maradt, a kőszegiek és a vendégek kíváncsiak voltak a versenyre, amiben borfelismerés, illat és íz azonosítás mellett borral és szőlővel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk a hölgyeknek. Mint képgalériánkból is kiderül, a versenyt a korábbi évek királynői segítették. A nézők között egyébként az ő boraikat is kisorsolták.

Nehéz elmenni szó nélkül amellett a tény mellett, hogy ugyanebben az időben a közeli Szombathelyen is borkirálynőt választottak, kvázi konkurenciaként a kőszegi rendezvénnyel. A híres szombathelyi borvidékről azonban hiába keresnénk adatokat, így érthetetlen, minek a városnak borkirálynő? Az érdeklődés is ennek megfelelő volt, az öt zsűri mellett hét néző volt kíváncsi arra, ki lesz a három jelöltből a királynő. Ezt jövőre talán már nem kellene erőltetni.
Kőszegen Mailach Gyöngyi, 21 éves fodrász nyert, aki már a nyári országos borkirálynő választáson is segítette a Borbarát Hölgyeket.

Bagi-Nacsa és a sztárvendégek

A rendezvénysátor sztárvendége Bagi Iván és Nacsa Olivér volt, akik számos hírességet idéztek meg. Nem maradhatott ki Korda György, Győzike, vagy éppen Uri Geller, akinek a showját egy meglehetősen jó hangulatba került, akadozó nyelvű kőszegi is színesítette a színpadon. A páros nem igazán vesztegette az idejét füttygép beszerzésére, de a szabadszájúságra még időben felhívták a figyelmet. „Látom, vannak gyerekek is, ők majd időben fogják be a fülüket, hiszen itt bizony elreppen néhány lófasz is.” – közölte Olivér, majd saját szavai szerint benyalt a polgármesternek, dicsérve munkáját és a várost.

Dugó a 87-es úton

Szombaton dél után Kőszeg közelében már torlódtak az autók. A belvárost lezárták a felvonulás miatt és a főbb csomópontokban rendőrök irányították a forgalmat. A MOL kút közelében parkolóhelyet kereső és zsákutcába futó autósok növelték az adrenalinszintet, ami időnként velős káromkodásban tört felszínre. Nem csak a sofőrök, a forgalmat terelő rendőr és polgárőr idegszála is elpattant, percekkel a felvonulás kezdete előtt. Erre egy hangos szóváltásból következtettünk.

Közepes minőségű termés várható

A borús időben pontosan indultak a felvonulók. A menet élén lovasok, fúvósok és mazsorettek haladtak, majd a polgármester és a képviselőtestület érkezett integetve a tribünhöz. A város első embere így már fogadni tudta a hintón érkező királynőt és a hegyközség elnökét. Stefanics Kornél a hagyomány szerint jelentette a polgármesternek a szőlő állapotát és engedélyt kért a szüretre. Később a nyugat.hu-nak elmondta, hogy a korai érésű szőlők szüretelése elkezdődött, azok 16-17 cukorfokos mustot adtak, a későbbi érésűek viszont még javulhatnak, ha naposra fordul az idő. Így közepes minőségű termés várható. A lisztharmat és peronoszpóra után augusztus 4-én jégeső is pusztított a szőlőkben.

Tarka felvonulás

A Kőszegi Szüret felvonulása minden évben tartogat meglepetést. Ilyen volt az idén a borkirálynőt kísérő, díszes ruhás zászlóvivők csapata, vagy éppen a Genius Akrobatikus Rock and Roll Klub veteránautós, malacos-vadmotoros szereplése. A kőszegi strand elkötelezett hívei az idén zsákutcás pólóval köszönték meg a városvezetők „segítségét” és egy kád vizet húztak maguk után, „strand” felirattal. A csapat minden évben mást eszel ki. Hozzájuk köthető a platón külön generátorral működtetett légvédelmi sziréna működtetése is, aminek a hangját kilométerekkel arrébb, a szőlőkben is hallani lehetett.

Az idén is nemzetközi volt a felvonulás, de egy török csapat sajnos nem érkezett meg időben, az ő helyüket az utolsó pillanatig tartották a menetben. A burgenlandi veterán traktorok most is végigpöfögtek Kőszeg utcáin és nagyjából úgy néztek ki, mintha tegnap jöttek volna ki a gyárból. Ezek a traktorok még Magyarország területén kezdték a munkát, de aztán elcsatolták azokat a területeket, így Ausztriába csöppentek – mélázott el a felvonulás szpíkere, majd némi gondolkodás után hozzátette – Valószínűleg azért vannak még ilyen jó állapotban, mert nem Magyarországon dolgoztak velük.

Mellőzött viharágyú

A tűzoltók az idén is körbevitték a viharágyút, most viszont csak petárdákat durrogtattak benne. Korábban még minden sarkon elsütötték, halálra rémisztve a gyengébb idegzetűeket és a seregélyeket, de mivel a kilövés során izzó pernye is szállt a levegőben, ezért a szervezők a sűrű tömegben nem akarták kockáztatni hajak lelobbanását, kabátok kiégését.

Retoxikált polgármester

Huber László, Kőszeg polgármestere vidáman integetett minden csapatnak, fogadta az ajándékokat és kezet fogott a felvonulók képviselőivel.
Akkor sem fogott gyanút, amikor a Mobil Detoxikáló feliratú traktor mellett sertepertélő Kaczér Lujza nővér érkezett hozzá egy tolószékkel. A polgármester vele is kezet fogott, de a nővér nem engedte el a városvezetőt, hanem belenyomta a székbe, majd egy infúziós palackból vörösbort engedett előbb a Huber László poharába, majd meggyorsítva a folyamatot a polgármester szájába. A detoxikálás helyett így retoxikálták Hubert, aki kifejezetten élvezte a helyzetet, a nevetve tapsoló szemtanúkkal együtt. Fényképezőgépünk természetesen ezt is megörökítette.

Élet a téren

A felvonulás után újra benépesült a Fő tér. Itt láttuk a már megszokottá váló osztrák-magyar járőrpárt és itt találkoztunk a hazai lufikirállyal, Dömötör Zsolttal is. A férfi 20 éves kora óta, 13 éve foglalkozik lufihajtogatással és gyakorlatilag alig van valami, amit ne tudna elkészíteni színes lufijaiból. (Az extrém és nem teljesített kérések dobogós helyén a bolha és a lábgomba szerepel.) Dömötör ötévesen látott egy lufival ügyeskedő bűvészt, ekkor tetszett meg neki a dolog és nyolc évvel később már ő is lufihoz jutott. Nem állt meg a kard, kutya, zsiráf, virág motívumnál, hanem profi szintre fejlesztette magát. Mesefigurákat, összetett állatokat, hordható ruhákat (!) is hajtogat.
Világbajnokságon második lett a Maszk figurájával, itthon pedig a dobogó legmagasabb fokára állhatott Shrek és szamár lufiváltozatával. Kőszegen is nagy sikert aratott. A téren természetesen enni, inni is lehetett. A friss must mellett a kemencés finomságok, lángos, pogácsa volt a legnépszerűbb és természetesen a bor, amiről az egész programsorozat szólt.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés