Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Apró gondolatok a borkultúráról

Érdemes megvizsgálnunk a hazai boréletet, mely 10 éve még arról szólt, hogy meg kell termelni a bort, és el kell adni. Mára a bornak kultusza lett, nem csak az egyszerű "ivást" jelenti, hanem sokkal többet ennél. Gondoljuk csak végig!

Érdemes megvizsgálnunk a hazai boréletet, mely 10 éve még arról szólt, hogy meg kell termelni a bort, és el kell adni. Mára a bornak kultusza lett, nem csak az egyszerű "ivást" jelenti, hanem sokkal többet ennél. Gondoljuk csak végig!

Kezünkben tartunk egy pohár bort (persze nem olyat, amelyikre csúfolás a bor szó - vagyis egy kannás, műanyag borzadály), lehet ez akár egy testes vörösbor, vagy egy könnyű fehér is, szóval körbejáratjuk a pohár belsején, és közben elgondolkodunk, hogy egy ember munkáját, alkotását figyeljük. Gyönyörködünk a borban és közben arra gondolunk, mennyi kis munka lehetett a szőlővel, amíg egy ilyen szép, zamatos bort kapunk.

Manapság "ciki" bort inni, talán csak azért mert nem divat. Sajnos fájó szívvel kell ezt a nézetet megerősítenem. Hazánkban lezüllesztették a bor fogyasztását. A palackos borokkal elviekben nem lehetne semmiféle probléma, ám mégis sok helyen csalódás érhet bennünket, hiszen a helytelen tárolás miatt részben vagy egészen elveszíti értékét a bor. A kannás vagy folyó borokról meg talán jobb nem is beszélni. Néhány étteremben, vendéglőben szinte minősíthetetlen löttyöt szolgálnak fel bor néven, persze borsos árakon. Szerencsére azért akadnak üdítő kivételek, és a fogyasztókat érik kellemes élmények is. Nem is olyan régen lépett életbe a bortörvény, mely a hamisítók ellen lép fel, ám néhány pontja roppant mód nehezíti a termelők dolgát.

Az élvonalba tartozó termelők évről-évre jobb minőségben mutatják be boraikat. Ez köszönhető az adott évjáratnak (ami természetesen nagyon sok dolog összetevője lehet) illetve annak, hogy javult a pincészetek felszereltsége, nőtt a gazdák igényessége. Ami fontos is, hiszen egyre jobban elterjedek az olcsó külföldi tömegborok. Attól pedig nagyon félnek a termelők, hogy az EU tagsággal párhuzamosan erősen betörnek hazánkba az olasz és francia tájborok, melyek szintén olcsók, de a minőségük is elfogadható. Igaz az EU nagy lehetősége hazánknak is, hiszen több borvidékünk is megcsillanthatná tudását a külföldi piacon.

A jó borok értő fogyasztók nélkül mit sem érnek. Egyre gyakoribbak a borbarát körök, melyek hálás hátteret képeznek a termelőknek. A hozzájuk látogató szakembereknél is fontosabb az önképzésük, amelyet bizony több tanfolyam is megirigyelhetne. Ezzel talán befolyásolni tudják a vendéglősöket, akik sokszor igénytelenséggel, lelkiismeretlenül állítják össze kínálatukat.

Végül Hamvas Béla szavait idézni: "Az ivásnak (akárcsak a szerelemnek) egy törvénye van. Bármikor, bárhol, bárhogyan. Komoly idő, komoly ember és komoly nép számára ennyi elég."

Klópusz Ferenc
IFO II.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Könnyű

Tovább az oldalra