Jön a Mikulás

Megint eltelt egy esztendő, és megint feltűnik az a kedves, idős bácsi, aki csilingelő szánon járja át a világot december 6-án éjjel (vagy sokak szerint már 5-én). Régen, gyermekkorom távoli tájain, de epedve vártam ezt az éjszakát! De honnét származik a hagyomány?

Megint eltelt egy esztendő, és megint feltűnik az a kedves, idős bácsi, aki csilingelő szánon járja át a világot december 6-án éjjel (vagy sokak szerint már 5-én). Régen, gyermekkorom távoli tájain, de epedve vártam ezt az éjszakát! De honnét származik a hagyomány?

Kitisztított kiscsizmámat az ablakba tettem, és próbáltam éberen figyelni, hogy mikor érkezik a Mikulás. Mindig elnyomott az álom. Álmomban a Piros Könyvben láttam a nevem. Abban a könyvben, ahol a jó gyerekek neve van felsorolva. Boldog voltam. Reggel - mikor felébredtem- első utam az ablakhoz vezetett. Láss csodát! Megtelt a kiscsizma mindenféle földi jóval, mogyoróval, arany dióval. Virgácsot is kaptam. Talán meg is érdemeltem. Régóta nem járt felém a Mikulás. Emlékét azonban megőriztem, és továbbadom gyermekeimnek, mert Mikulás élt, él és élni fog. De vajon ki volt ez a rokonszenves ember?

Volt idő ­ pontosan az 1560 és 1611 közötti fél évszázad ­, amikor Oláh Miklós püspök-prímás Magyarországon elrendelte Szent Miklós napjának kötelező megünneplését. Az emléknap névadója: a kisázsiai Miklós püspök, Myra városában tevékenykedett a IV. században.

A december 6-i ajándékozási szokás több forrásból táplálkozik. Mindenekelőtt abból a legendából, hogy Miklós annakidején sajátos módon segített egy család három leányán. A lányok szegénységük miatt erkölcstelen életet akartak kezdeni, amikor egy éjjel a püspök annyi pénzt dobott be az ablakukon, amennyivel mindhárman tisztességes házasságot köthettek.
Egyes néprajzkutatók szerint az álöltözetes alak német területről került hozzánk, ahol a germán mítosz fő istenét, a jutalmazó és büntető Wotant váltotta fel.

Maga a Mikulás cseh eredetű szó, a múlt században terjedt el. A téli ünnepek ajándékozó lényeinek egyébként más országokban is nagy hagyományai vannak. A német Frau Holle, a francia Pére Noel, de az orosz Gyedmaróz ­ azaz Fagy Apó ­ is részint szerencsét hozó, részint ijesztő, démonikus lények.
Vallásos legendák, pogány mítoszok és üzleti szellem egyesülnek ma már a téli Mikulás-szokásokban, amelyek "közös nevezője" a világ különböző részein az a joviális öregúr, aki ajándékot hoz, de néha morcosan büntet, s akit négy ország: Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország is a maga polgárának vall.
A mai "magyar Mikulások" kissé tépettek, túl modernek, túl fiatalok, és túl korán leválik állukról a vattaszakáll. Sajnos az sem az igazi. De legalább járkálnak a városban, a faluban, az iskolában, óvodában. Ha ma éjjel csengettyű hangja töri meg az éjszaka csendjét, rénszarvas húzta szán suhan át a felhők között , és egy érces nevetés visszhangzik a messzeségben, - akkor tudhatjuk - a Mikulás jár a környéken.

V. Henrietta

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű