Diákélet Magyarországon

A Gallup Intézet tavaly ősszel felmérést készített a magyar felsőoktatásban tanuló diákok anyagi helyzetéről. Mint kiderült, a nagy többség szülői támogatás mellett rendszeresen dolgozik is.

A Gallup Intézet tavaly ősszel felmérést készített a magyar felsőoktatásban tanuló diákok anyagi helyzetéről. Mint kiderült, a nagy többség szülői támogatás mellett rendszeresen dolgozik is.

A papa-mama nélkül nehéz...
A megkérdezett hallgatók 61 százalékának jelentős, de nem megoldhatatlan anyagi terhet jelentenek a felsőfokú tanulmányok. 7 százalékuknak viszont igen. Ráadásul a diákok 18 százaléka gondolkodott már azon, hogy évet halaszt, így teremtve elő tanulmányaik anyagi feltételeit.
Ami biztos, a megkérdezettek 83 százaléka kap rendszeres szülői támogatást, melynek átlag összege havonta 17.000 Ft.

A munka boldogít?
A hallgatók 83 százaléka rendszeresen dolgozik. 25 százalékuk alkalmanként vállal munkát. 17 százalékuk viszont úgy véli, a munka hátráltatná őket a tanulásban. Az állandó jellegű munkákból a tanulók átlagosan 24178 Ft havi jövedelemhez jutnak.
Ami a munka és a szülői támogatás mellett a harmadik-negyedik "mankót" jelenti, az az ösztöndíj és a szociális támogatás. A hallgatók 70 százaléka részesül állandó ösztöndíjban, aminek átlag összege 7118 Ft. Szociális támogatást 69 százalékuk kap, átlag 4100 Ft.

Mindez mire elég...
A felsőoktatásban tanulók átlag havi 26000 Ft-ból élnek a tanulmányi időszakban. Lakhatásra, élelmiszerre havi 10000 Ft megy el. A tanulmányokhoz szükséges könyvek és eszközök beszerzésé átlag havi 3500 Ft kell költeniük. A szórakozásra pedig átlagosan havi 5500 Ft jut

És hogy ők mit gondolnak minderről? A diákok 10 százaléka úgy érzi, állandó anyagi gondokkal küszködik. Gyakori, de nem állandó problémái adódnak a pénztelenségből 16 százalékuknak, 44 százalékuk pedig megjegyezte, hogy már volt anyagi problémája. A hallgatók 4 százaléka vett már fel bankkölcsönt a pénztelenség áthidalására, és 61 százalékuk venne fel diákhitelt. (A diákhitel törlesztését a munkavállaláskor kell elkezdeni. A törlesztés nagysága a jövedelem nagyságától függ, annak 6-7 százaléka) A megkérdezett diákok 77 százaléka nagyobb törlesztőrészlet is vállalna, amennyiben jövedelmük megengedi.

V. Henrietta

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t