Egy álmos város bálja

Érdektelenség és unalom, ennyit a városi bálról. A városatyák java, az intézmények vezetői is távol maradtak.

Kié a városi bál?
Szombathely szocreál kultúrháza, az MSH a nagy alkalomra kellőképpen díszes jelmezt öltött. A patriótákat az orfeumok, lokálok színes maskarája várta. Mindhiába, az intézmény a városlakók kedvét így sem találta. A szervezés is jócskán elszámolta magát. (Az eredmény: újabb terhelő bizonyíték a már amúgy is halálra ítélt MSH ellen.) Ki áldoz Szombathelyen egy Pásztor Csárdás, Xantus Barbarával és élőzenével színesített vacsoráért nyolcezer forintot? A kétszáz eladott jegy magáért beszél.

Milyen a bál, ha sekélyes
A városlakók dezertáltak, a polgárok (ha kerestek) másutt találtak jókedvet. (A kisember bizonyára a Heti Hetesen mulat, különben is, mikor akad tizenhatezer kidobható forintja? Az elitnek tán a felhozatal ciki. Ráadásul a hónapban ez már harmadik nagyszabású bál, ki bírja ezt a tempót?) Kínos, de a tavalyi bagázs (már akkor negatív rekordokat döngető) létszáma idén tovább apadt. Már a hivatalos garnitúra sem reprezentált, a városatyák java, az intézmények vezetői is távol maradtak. (A kenyéradó gazdáik állítólag parancsba adták, a bálon kötelező a megjelenés. Erre ők kiakadtak, gondolván mégsem diktatúrában élünk, otthon ragadtak.) Csak egy legény maradt talpon e vidéken, aki állta a sarat: a városházi tisztviselői kar.

Jó mulatság, férfimunka volt
A puritán elegancia és a szolid smink van divatban. A középárfolyamos estélyik jelzik, a kongó bálteremben azért mégis a középosztály képviselteti magát.
Felvezetésként, hangulatjavító- és oldószerként polgármesterünk régmúlt farsangok hangulatáról tart tanórát. A kutya se figyel rá, a monológ csöndesen, nyomtalanul a semmibe vész. A bál úgy indul, mintha most ért volna véget. A lézengő sereg egyre fogyatkozik, a terem ürül.

Húzd cigány, szakadjon a húr!
Egyetlen menedék a tánc. A zenekar, a fővárosi Madarak igen jól húzza, azonban közegük nehezen bírja tartani az általuk diktált tempót. (A farsangolók átlagéletkora a 40-50 felé tendál.) A Madarak pörögnek, gyűrik a rock and rollt, azonban félő, hogy a felhevült farsangolók tartós szívritmuszavarral, a kelleténél korábban térnek majd nyugovóra. Igaz, néhányan azért nyomták keményen.
A sztáreső kellemetlen meglepetés: a vacsora hevében a Barbiból és PiTiből (Xantus Barbara és Pintér Tibor) verbuvált páros csekély érdeklődést vált ki. Az elnyűtt musical és operett-melódiákra tátogó sztárok keserves perceket élhettek át. Szánom a kínlódást, de valóban, kit érdekelnek? Unott arcok, laza taps a jutalmuk. Az utánuk érkező táncosokat már érezhetően nagyobb lelkesedést fogadja. Ők legalább nem play backbe nyomják.

Bágyasztó bemutató
A divatbemutató is bágyasztó. Csigalassúsággal vonulnak a hivatalnok-jelmezbe bújt modellek. A tombola is újfajta rendezésben kerül elénk. Futószalagon húzzák ki a számokat, a nyereményeket pedig, melyeknek egy részét maga az MSH(!) ajánlotta fel, valahol kint a ruhatárban lehetett átvenni. A nyerteseket így csak a kiváltságos ruhatáros láthatja, a többiek meg gyönyörködhettek a számok mechanikus kihúzásában.

Akik vacsora nélkül maradtak
Aki háromezerért, sétálójeggyel érkezett, ha történetesen nem jutott eszébe mobilon pizzát rendelni, akár éhen is veszhetett volna, ugyanis a büfések megfeledkeztek róluk. Chipsen kívül más ehető számukra nem volt.
A tombola után, bár a Madarak rendületlenül muzsikáltak, a vendégsereg hamar oszlani kezdett. Idejekorán belefáradtak a reprezentálásba. Lehet, hogy jövőre már ők sem jönnek? Elhatározásukat megérteném...


  

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű