Tenkes, kapitány nélkül

Nehéz pontosan kitapintani, mivel lopta be magát a szívekbe. Valahogy minden szerep jól állt neki, s valahogy minden megformált alakját képes volt...

Az összes média első helyen számolt be arról, hogy elment. Nem azért, mintha ezzel bármiféle hiányt kellett volna kiegyenlítenie. Nem hallgatták el, nem tolták félre soha, sőt, az évtizedek során megkapta szinte az összes szakmai és nem szakmai elismerést. Valójában alkatától állt távol – hangozzék bármennyire ellentmondásosan is egy színész esetében – minden fajta teatralitás.

Talán éppen ez tette szerethetővé. Már-már ismeretlenül is személyes kapcsolata volt vele az embernek. Nem volt zajos ikon, akit csak imádni lehet. Sokkal inkább szerethető ember, a szó legigazabb értelmében. Csaknem családtagnak számított, s most bizonyára sokan érzik úgy, mintha egy családtagot veszítettek volna el.

Nehéz pontosan kitapintani, mivel lopta be magát a szívekbe. Valahogy minden szerep jól állt neki, s valahogy szinte minden megformált alakját képes volt szerethetővé varázsolni. Generációk hadonásztak fakardjaikkal a világot nemcsak technikai okokból fekete-fehérben láttató, a sógorokat infantilizáló, A Tenkes kapitánya vetítéseit követően, valami olyasmi dalt üvöltözve, hogy A kis törpe olyan görbe, mint a libagége. Megnyugtató volt tudni, hogy Matula rendje mögött a Tüskevárban ott egy másik rend is, István bácsié, amelyre mindig lehet számítani, ha baj van. És sorolhatnánk a Szabó családtól a színházi szerepeken keresztül az egyik legfajsúlyosabb alakításig, a Jób lázadásáig és tovább.

Valóban nehéz pontosan kitapintani, annyi azonban bizonyos: ahányszor megjelent a képernyőn vagy a színpadon, egy szempillantás alatt hihetővé vált, hogy alapvető hitünk az emberi tisztességben minden híresztelés ellenére még mindig nem reménytelen. Zenthe Ferenc elment, mi pedig maradtunk itt e hit reményével.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű