Bécsben nem szégyen „puncsos”-nak lenni

Az osztrák fővárosban igazi Karácsony-feeling uralkodik, a standokon pedig sokféle lélekmelegítő kapható.

Idén nem panaszkodhatnak a Karácsonyra hangolódás nehézségeire Szombathely lakosai, ugyanis a megújult Fő tér gyönyörű díszkivilágításban tündököl, ráadásul gigantikus méretű adventi koszorú is segíti a magasztos hangulatban való elmerülést. A szombathelyiek élnek is a lehetőséggel, esténként kisebb-nagyobb baráti társaságok forraltborozgatnak a fabódékból áradó hangulatos fényben.

A vasi megyeszékhely tehát jól halad a tisztes polgári karácsonyozást illetően, ám vannak helyek, ahol még előbbre járnak, és a forralt bor-pusztításnak több tíz, esetleg több száz éves hagyománya van. Ilyen például Bécs, ahol advent idején gyönyörű díszkivilágításba borul a belváros, és ezernyi egységes fakunyhó lepi el az utcákat, hogy mindenféle finomsággal (elsősorban punccsal) és bőséges ajándékkínálattal szolgáljon a járókelőknek.

Karácsonyi falvak az egész belvárosban
A „Wiener Weinachtsdörfer”-nek („Bécsi karácsonyi faluk”-nak) hívott kisebb-nagyobb vásárok számos helyen fellelhetőek, mégis mind egy kicsit más hangulatot áraszt. A Rathaus Platz-on, a gyönyörű bécsi városháza számos ünnepséget látott terén; valamint a Múzeumnegyed mellett található, parkosított Maria Theresien Platz-on elsősorban a turisták, és a nagy zsivajt kedvelők találják meg számításukat. Ezeken jóval több árus kínálja portékáját, mint a kisebb közönséget vonzó placcokon (esetleg: „Platz”-okon…), és folyamatos a tömeg, valamint bőven találhatunk gagyit is az árusok kínálatában.

A Schönbrunni kastélyba telepített házacskákban, vagy a Freyungnál található „Altwiener Christkindlmarkt”-on („Régi bécsi Jézuskavásár”-ban) már más a helyzet: itt valamivel kisebb területen nézelődhetünk, cserébe viszont családiasabb hangulatot, és komolyabb árukínálatot kapunk.

A Mozart Kugeln-cipő-táska-ruha vonalon nyomulóknak sem kell kétségbe esniük: a jó üzleti érzékkel rendelkező sógorok rájuk is gondoltak, így nyomokban a Kärtner Strassén (a helyi „Váci utcában”) és a közismert bécsi főutcán, a Mariahilfer Strassén is megtaláljuk a vásári árusokat. Az adventelés ilyetén megoldása mégsem javallt, mert bár ezeken a helyeken is benyakalhatunk pár pohár puncsot, ám a vásári hangulat itt már nem köszön vissza. (Talán az a legjobb megoldás, ha mindkét megoldást kipróbálva több helyen is tiszteletünket tesszük – a különböző vásárok helyenként csupán néhány sarokra vannak egymástól.)

Bécsben nem szégyen „puncsos”-nak lenni
Az adventi vásár „hivatalos itala” a puncs, esetleg a forralt bor. (Pontosabban ezek osztrák megfelelője, a „Puntsch” és a „Glühwein”…) A hideg elleni védőitalból szerencsére bőséges az ellátmány, akárcsak a felhozatal: a cikk szerzője számos ízesítésű, és különböző alkoholtartalmú fajtákkal találkozott, így például barackpunccsal, tojáslikőrös punccsal, sőt, abszintos punccsal is, amelyet a „különösképp átfagyottak számára” ajánlanak. Mint látható, a kitartó adventelő hamar puncs-szakértővé (vagy részeggé) válhat, ha megvan benne az igyekezet!

No és persze van rá pénze… Egy-egy bögrényi meleg itóka ugyanis 3-4 eurót kóstál, ami konvertibilis magyar fizetőeszközben 800-1100 forintot tesz ki. Ehhez jön még a bögre betétdíja, ami mindenhol egységesen két eurót (körülbelül ötszázötven forintot) jelent. Bizony, italunkat bögrében, nem pedig holmi vacak műanyagpohárban kapjuk! Ez a megoldás nem csupán esztétikus, hanem azt is biztosítja, hogy az átfagyott kezű melegedni vágyó ne égesse össze magát az alaposan gőzölgő lélekmelegítővel.

A kriglik mindegyik vásárban egységes megjelenésűek, ám helyszínre szabva változnak, így érdemes egyet-egyet megtartani emlékbe. Aki mégis úgy dönt, hogy euróit másképp szeretné elhasználni, az sétálás közben bárhol leadhatja a poharát, mivel a kiváló szervezésnek hála az eladók akkor szívesen visszaadják a betétdíjunkat, ha történetesen nem náluk fizettük azt be.

Az osztrák fővárosban sem bújhat el ismerősei elől!
Kiváló ötletnek tűnik, hogy az ünnepek előtti rohanást megtörve, pár napig Bécsbe meneküljünk a kedves, ám olykor esetleg mégis fárasztó ismerősök és munkatársak elől.

Az elméletben ez működik is, ám a gyakorlati megvalósítás nem olyan egyszerű: a Nyugat újságírója rengeteg magyar szót csípett el minden helyszínen, így nem kizárt, hogy néhány napos kivándorlásunk alatt kedves és kevésbé kedves ismerőseinkkel is összefutunk.

Sőt, az árusok között sem kevés a honfitársunk, ami néha még a németül beszélő turistáknak is jól jöhet: schönbrunni kirándulásakor sokat segített a szerzőnek, hogy az íncsiklandó, és gusztusos, ám korábban még sosem látott „Käseraclettebrot”-ja (olvadt sajtos melegszendvicsféléje) összetevőinek kiválasztását ékes magyar anyanyelvén tehette meg.

Az ínyencekre gondoltak, a „szegényekre” viszont nem…
Ételben egyébként is erős a felhozatal, a csokibevonatú kandírozott gyümölcsöktől a kiváló, és sokféle módon elkészített, töltött krumpliig és a különböző mézeskalács-varázslatokig minden kapható.
Tapasztalataink alapján a finom, és tartalmas étkekhez kiválóan csúsznak a meleg itókák, a különböző kulináris élvezetek kombinálásával pedig remek összhatást érhetünk el.

No meg pénztárcánk súlyos apadását, ugyanis az adventi vásározgatás nem csak a puncs miatt nem kifejezetten olcsó sportág: egy étel és ital együttes elfogyasztását nem nagyon ússzuk meg 6-10 euró (1600-2700 forint) alatt.
Mint látható, az árak nem kifejezetten magyar pénztárcákhoz szabottak, ám aki teheti, annak mégis érdemes ellátogatnia egy rövid időre a télen is szép arcát mutató Bécsbe.

Szinte garantált, hogy kirándulása során a forgatagban Önt is elkapja a karácsonyi hangulat, és az sem kizárt, hogy néhány szép, és ötletes ajándékkal tér vissza osztrák beszerzőkörútjáról!

Puncs és adventolás mellé
Bécsbe persze nem csupán a gasztronómiai élvezetek, vagy a karácsonyi hangulat miatt érdemes ellátogatni: az Európa egyik kultúrális központjaként is ismert osztrák fővárosban mindig találni néhány érdekes, tartalmas szabdidős programot.

Ha úgy dönt, hogy délutánját nem egy jazz klubba beülve tölti, és végigjárta már az ismertebb múzeumokat is, akkor feltétlenül érdemes látogatást tennie a város számos galériája közül kettőben: az Albertinában, és a BA-CA Kunstforumban. E két helyen ugyanis a tekintélyes állandó gyűjtemények mellett három roppant vonzó időszakos kiállítást is megtekinthet a nagyközönség.

Az Albertina két különböző, ám külön-külön is nagy dobásnak számító tárlattal csábítja a nagyérdeműt: Pablo Picasso kubista és szürrealista mesterműveit és a pop-art pápájaként világhírűvé vált Andy Warhol popsztárokról készített kollázsait minden művészetet szerető turistának illik megtekintenie. Marc Chagall BA-CA-ban kiállított avatgárd festményei szintén vonzó lehetőséget jelentenek, ráadásul a közvetlenül a múzeum előtt található kedves kis vásárban egyből fel is frissíthetjük magunkat, ha kicsit elfáradtunk a képek nézegetésében...

Albertina (Albertinaplatz 1, A-1010 Wien):

Pablo Picasso "Malen gegen die Zeit"("Festészet az idő ellen")

2006. szeptember 22-től 2007. január 7-ig

Andy Warhol POPSTARS - Zeichnungen und Collagen("POPSZTÁROK - rajzok és kollázsok")

2006. november 24-től 2007. február 18-ig

BA-CA Kunstforum Wien (Freyung 8., A-1010 Wien):

Marc Chagall - Meisterwerke (Mesterművek) 1908-1922

2006. november 15-től 2007. február 18-ig

Puncs: rumból és teából ízesítőanyagokkal készített édes, forró ital.

Forrás: Magyar Értelmező Kéziszótár

Puncs: általában elterjedt ital, amely a XVII. század vége felé került Európába Kelet-Indiából, ahol az ott lakó angolok Fryar tudósításai (New account of East-India and Persia, London, 1697) szerint öt anyagból (innét a neve is, a szanszkrit „pancsa” szótól) készíttették: arak, tea, cukor, víz és citromlé. Rendesen melegen isszák, hidegen svéd puncs a neve; készítésénél a vizet részben, vagy egészben is borral helyettesítik (bor-puncs).

Forrás: Pallas Nagy Lexikona

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű