Nyugat csodái 3. – Az őrségi táj, az Árpád-kori templom, a középkort idéző Pityerszer

Be kell vallanunk, elfogultak vagyunk az Őrséggel szemben, hiszen rendszeresen járjuk a szeres településeket. Ezért nem is tűzünk ki konkrét úti-célokat.

A világ új hét csodájának mintájára nemrégiben új sorozatot indítottunk, amelyben az olvasóink tippjei alapján a Nyugat hét csodáját, és azon belül is a favoritot keressük. Első körben a jáki templomot vettük górcső alá, majd Kőszegre látogattunk el. Olvasóink véleményei alapján egy épület, majd egy város bemutatása után egy egész tájegység vonzerejét próbáljuk meg szerény eszközeinkkel érzékeltetni.

Spontán virágkompozíció
Be kell vallanunk, elfogultak vagyunk az Őrséggel szemben, hiszen az elmúlt 20 évben rendszeresen jártuk a szeres településeket, olykor programok kedvéért, olykor a munka miatt, olykor pedig csak úgy. Ezért nem is tűzünk ki konkrét úti-célokat, beülünk az autóba, és indulás.
Szerencsénk van, talán az utolsó nyárias napot tűztük ki látogatásunk időpontjául. Körmendnél Csákánydoroszló felé fordulunk, majd letérünk a 8-as főútról Ivánc irányába.
Hivatalosan 22 település tartozik az Őrséghez, ennek ellenére sokszor viták témája, mekkora területet is foglal magában. Mi nem vettük ilyen komolyan a dolgot, úgy döntöttünk, ami magán viseli a jellegzetességeket, az már az Őrség.

Jellegzetességet pedig a Csákánydoroszló utáni első faluban, Iváncon is láthatunk. A település néhány éve elnyerte a legvirágosabb magyarországi falu büszke címét, korábban egyszer láttuk, hogy a polgármester asszony sétája közben nekiállt gyomlálni az útszéli virágokat. A lelkesedés nyomai szembetűnőek, minket az útszéli fakerítés és a betonfalat színesítő, spontán kompozíció ragad meg.

Székely, besenyő eredet
Néhány kilométer után Őriszentpéterre, az Őrség „fővárosába” érkezünk. Őriszentpéter két évvel ezelőtt kapta meg a városi címet, annak ellenére, hogy alig 1700-an lakják. A kisváros központjában körforgalom tereli az autókat, a beépítettség miatt itt már nem látható az Őrség jellegzetessége, a szeres településszerkezet.
Az Őrség közel ezer éve lakott térség. Szent István államalapítása után gyakoriak voltak a nyugatról és délről érkező támadások, IV. Henrik 1051-ben komoly sereggel dúlta végig a mai Nyugat-Dunántúlt. A védelmi szempontokat figyelembe véve királyi parancsra besenyőket és székelyeket telepítettek a Rába, a Szala és a Kerka folyók vidékére, feladatuk a határvidék őrzése volt, állítólag innen ered az Őrség elnevezés is. A katonai feladatokat ellátó letelepedők a dombtetőkre építették megerősített házaikat, így különálló, de szorosan együttműködő épületegyüttesek jöttek létre, ezeket nevezték szereknek. Az őrségi településeken ma sincsenek utcák, legalábbis nem így hívják őket. Őriszentpéteren például van Kovácsszer, Templomszer, Városszer, Szalafőn Csörgőszer, Pityerszer.

A székely eredet az őrségi emberek szokásain, hagyományain, humorán a mai napig érezhető, ami annak is köszönhető, hogy a II. világháború után évtizedekig elzárásra ítélte a térséget a politika. A 80-as, 90-es években aztán az Őrséget felfedezte a fővárosi értelmiség, ma már jelentős számú ház, tanya van birtokukban, és egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a vidék kulturális életében is.

Triangulum, a háromszög
Első utunk az őriszentpéteri teleházba vezet, amely egy régi malom épületében működik. Itt találkozunk Nagy Krisztával, a Triangulum rádió szerkesztőjével. A közösségi rádiót az Őri Alapítvány hozta létre, mint megtudjuk, naponta 4-5 órás adást adnak, ami az Őrség jó részén fogható, viszont interneten is hallgatható. Kriszta ad néhány tippet, merre is induljunk, előtte azonban megcsodáljuk az épületet és a padláson található garatot, ahol régen a gabonát öntötték a malomkövek közé.

Átugrunk a szomszédos Nagyrákosra, itt látható az őrségi vasútvonal viaduktja, a vonalat 1999. és 2001. között építették ki, Szlovénia felé biztosít összeköttetést. A viadukt rendesen megosztja a közvéleményt, egyesek szerint elrontja a tájképet, mások szerint javítja azt. Egy biztos, a helyiek kihasználták a lehetőséget, az átadás óta minden nyáron megrendezik a völgyhídi vásárt, folklórbemutatókkal, helyi specialitásokat kínáló termékekkel.

Nemzeti Park – volt, nincs
Vissza Őriszentpéterre, a Harmatfű Természetvédelmi Központba. A Templomszer elején álló új épület a térség építészeti hagyományait próbálta ötvözni, néhány hónappal ezelőttig az Őrségi Nemzeti Park központja volt.
Apropó, nemzeti park. 2002-ben minősítették a természetvédelmi területet nemzeti parkká, akkor komoly ellenállás mutatkozott a lakosság részéről, mivel a gazdálkodási szabályok szigorításától féltek. Az ellenérzések elmúltak, az ellenállás akkor jelentkezett újra, amikor a minisztérium megszüntette az önálló nemzeti parkot, és azt a Fertő-Hansághoz csatolta. Igaz, az országgyűlés környezetvédelmi bizottsága már jelezte, hogy vissza kívánják állítani a korábbi állapotot.

Az épületben jelenleg irodák, konferenciaterem, tourinform iroda van, mögötte pedig egy major. Október elején itt rendezik meg a már hagyományos tökfesztivált, sajnos, most kihaltnak tűnnek az épületek, csupán az egyik istállóból sétál ki két barátságos csacsi. A központ folyosóján tárlók mutatják be az őrségi erdőkben fellelhető gombákat, jótanácsokkal is szolgálnak.

A fény temploma
Kis töprengés után Magyarszombatfa felé vesszük az irányt, a fazekasok településén egymást érik a megállítótáblák, valaha itt működött egy kerámiagyár, ma már inkább a házi műhelyekben űzik az ipart. A környék jellegzetes terméke a kaspó, amely tulajdonképpen több célra is felhasználható, mázas cserépedény, de mindenféle edény kapható, amit kézzel, koronggal formáznak és kemencében égetnek ki.

Velemér Árpád-kori, román stílusú templomáról ismert. A műemlék most is nyitva van, egy fiatal pár fényképez, a gondnoknő a „fény templomáról” mesél. Ismerjük a történetet, az ablakokat és a freskókat úgy alakították, hogy a fénysugár a falon végigmegy a bibliai történeten, egyetlen sarok marad állandóan homályban, amely a poklot ábrázolja. Ezen túl a napéjegyenlőségkor, napfordulókkor egy-egy kiemelt ponton áll meg a fény.
Feltűnik, milyen kicsi is a templom, talán harminc ember, ha elférne benne. Megtudjuk, abban az időben ennyi volt egy falu lakossága, így bőven elég volt a tér. A templomot ma már erdő veszi körül, az Árpád-korban azonban itt állt a falu néhány háza, ma már nyomuk sincs.

A hely ereje
Az erdő terjeszkedik, e sorok írója jó harmincöt évvel ezelőtt járt itt először, akkor még rét vette körül a templomot. Teszünk egy rövid sétát az erdőben, az alig tíz perc alatt több gombát, és köztük ehetőket is találunk. Szívesen maradnánk gombát szedni, de még sok látnivalót tartogat számunkra az Őrség.

Ráérősen gurul autónk a dombról lefelé, magával ragadó a látvány. Az ún. Belső-Őrségben vagyunk, ami Zala megyébe is átnyúlik, hogy találkozzon a zalai dombság Göcsejnek nevezett részével.
Mi visszafordulunk Magyarszombatfa, majd Őriszentpéter felé, egy pillanatra megállunk a Batha-portánál. A fiatal gazda szalmabábukat készít, udvarát is azok díszítik. Ötletesek, de nem tudjuk eldönteni, a giccs vagy a jópofaság kategóriájába tartoznak-e.

Következő megállónk a Templomszer, ahol szintén egy Árpád-kori templom áll, ami jelenleg is eredeti célját szolgálja. Szép a felújított épület, az őriszentpéteri plébános korábban mesélte, hogy néhány, magát sámánnak tartó férfi és nő kereste fel. Elmondták, hogy egy ősmagyar kultikus oltárt tartalmaz a templom előtti terület földje, állításukat azzal indokolták, hogy érzik a hely erejét. Követelték, hogy ássák fel az udvart, mert napvilágra kell hozni az oltárt. Amikor a plébános közölte velük, hogy a fészerben találnak szerszámot, álljanak neki nyugodtan a munkának, a sámánok eltűntek, és azóta sem jelentkeztek.

Fészernyi régi gép
Következő megállónk Szalafő. A falu központjában a közelmúltban fejeztek be egy turisztikai célú beruházást, amelynek során pihenőhelyet alakítottak ki, és felújítottak egy jégvermet. A tájékoztató tábla szerint a 20. század elején a szemközti kocsma tulajdonosa építette, a közeli folyókból szekereken szállították ide a jeget, amit szalmabálákkal szigeteltek. A jég – legalábbis nagyobb része – a föld alatt meg is maradt, ezzel hűtötték a kocsmába szánt bort, sört, de, persze, hús is került a jégverembe. Most nincs jég a gödör mélyén, de így is hűvös van, sajnos, bor és sör sincs benne.

Pihenünk egyet, aztán irány a Pityerszer. A Csörgőszerre vezető út mellett elmesélem a fotós kollégának, hogy ott lakik Lenke néni, aki az őrségi ételek elkészítésének igazi tudora, volt szerencsém megkóstolni tökös-mákos rétesét, babos káposztáját, tökmagolajos pogácsáját. És, egyszer mézespálinkáját is, amit a tűzhelyen, nagyobb mennyiségben készít az eredeti házi pálinka és a helyi méhészektől származó méz összekeverésével.
A Csörgőszeren van a Jakosa-porta is, ahol a tökmagolaj készítésének rejtelmeibe vezetik be a kíváncsiskodót, és van egy fészernyi régi gépük is. Mármint, amelyeket régebben használtak a gazdák, a csizmahúzótól a mindenféle darálókon át a cséplőgépig. Sajnos, ide csak bejelentkezéssel lehet bejutni, így megyünk tovább a Pityerszerre.

Önellátó gazdaságok
A Pityerszer tulajdonképpen egy skanzen, korábban a Savaria Múzeumhoz tartozott, kezelését a közelmúltban vette át a nemzeti park. Jó néhány, épségben maradt és felújított parasztház a hozzájuk tartozó gazdasági épületekkel, és bennük a korabeli paraszti élet bútoraival, tárgyaival. Az épületek most zárva vannak, éppen ezen a héten vezették be a hétfő zárva tartást, csak kívülről tudjuk megnézni őket. Sétálgatunk az épületek között, muskátlis ablakok, gyümölcsfák.

Megkóstoljuk a lehullott körtét, finom. A házak mellett a jellegzetes „tóka”, a kis ásott tavacskákat hívták így, ebből itatták a háziállatokat. Az embereknek kerekes kutak álltak rendelkezésre, egy-egy ilyen gazdaság szinte teljesen önellátó volt.
Ezt az érzést erősíti a központban lévő szatócsbolt is, ahol valamikor a háznál nem előállítható szerszámokat, eszközöket vásárolták meg. Ma ajándéktárgyakat kínálnak, mármint, ha nyitva van. A Pityerszer a városi látogatók kedvenc helye, nyáron szinte állandó programok vannak itt. Láttunk már a környéken íjászbemutatót, hallgattunk népzenét, próbáltunk vesszőfonást, korongozást.

Hársas-tó kacsákkal
Indulunk tovább, Farkasfa felé. Ezzel, tulajdonképpen elhagyjuk a szűkebb értelemben vett Őrséget, de a táj változatlan, gyönyörű erdőkön autózunk át, egy dombtetőről festői kilátás tárul a szemünk elé.
Utunkat Szentgotthárd határában, a Máriaújfalu melletti Hársas-tónál fejezzük be. A mesterséges tavat a 80-as években alakították ki, de gyönyörű környezetét látva, fel sem merül bennünk, hogy emberi kéz műve. Még a víz is kék, amin fotósunk erősen csodálkozik, a vízen úszó vadkacsák szinte tudomást sem vesznek rólunk.
A tó kedvelt kiránduló és fürdőzőhely, akár megállója is lehet az Őrségbe, vagy –ből tartó túrának.

Mert az Őrség igazán biciklivel vagy gyalog ismerhető meg. Aki rászánja az időt és az energiát, felejthetetlen élménnyel gazdagodik, főként, ha sikerül a helyiek bizalmát megnyernie, az őrségi humor éppoly jellegzetes, mint a székelyföldi.
Sajnos, az őrségi szezon igazából a tavaszra és a nyárra korlátozódik, de az ősz színei miatt is érdemes az erdőket járni. Programok még lesznek az idén Őriszentpéteren, talán jó idő is. Mi mindenképpen visszatérünk, ha máskor nem is, az október eleji tökfesztiválra. Tökös-mákos rétes, töklepény, tökmagolajos pogácsa, és az elmaradhatatlan mézes pálinka vár ránk.

Döntsük el együtt, Vas megyében milyen építészeti remekek és természeti értékek lehetnének még méltók arra, hogy a Nyugat csodája címet kiérdemeljék. A merítést továbbra is Önökre bízzuk, várjuk további ötleteiket az info_KUKAC_nyugat_PONT_hu címre. Írják meg nekünk, hova látogasson el legközelebb a Nyugat.hu stábja!

A Nyugat csodái sorozatban megjelent korábbi írásaink:
Nyugat csodái 2. - Kőszeg áfonyás rétese, vára és vörösbora

Nyugat csodái I. - Ják és temploma

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű