A pedagógusok érdektelensége elkeserítő (Rajztehetségek tárlata az Irokézben)

A karnevál borsos áraihoz képest az Irokéz Galéria szombathelyi padlásán lehetett ingyen pogácsázni és borozni, de a lényeg a séta, a falak körbepásztázása: belefeledkezhettünk egy letűnt világba, ami gyerekként még a miénk volt.

A Savaria Karnevál második napjának délutánján az Irokéz Galéria szombathelyi, Thököly utcai padlásterén nyílt egy tárlat. A falakon befutott nevek és formabontó kortárs próbálkozások helyett gyermekek és fiatal tehetségek munkái sorakoznak, friss szellemiségű vizuális „képeslapok”. Egyetemes szimbólumokkal, örökkévalóvá rendezett pillanatokkal: családról, környezetről, mesevilágról. A képernyőkön, többnyire fekete-fehérben digitális lenyomatok futnak: az első mozgóképi próbálkozások. A megnyitást nem kísérte zajos médiakampány, mégis megtelt a kortárs képzőművészetre szakosodott kiállítótér.

Rámutatott...
Rámutatott...
Mészáros Zsolt

Az Irokéz Kft. immár negyedik alkalommal hirdette meg (az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központtal együttműködve) az Irokéz Galéria képzőművészeti tehetségkutató pályázatát Vas megye általános- és középiskolás tanulói, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem rajz szakos hallgatói körében. Az alkotók kötetlen témában, bármely technikával dolgozhattak.

A rendezvény egyik fő érdeme (a díjakról nem is szólva), hogy nem egy iskolai rajzverseny, nem is egy hivatalos önkormányzati rendezvény, hanem a civil szféra kezdeményezése. A megnyitó után az ötletgazdával, és galéria-tulajdonos Pados Gáborral is beszélgettünk, aki elmondta: „Mindig is a fiatal tehetségek művészete érdekelt. A normál képzőművészeti kiállítások rendezésekor is ez vezérel, próbálok új tehetségeket felfedezni.” Négy éve ezért is gondolta úgy, hogy a legfiatalabbak körében, itt helyben, Vas megyében egy pályázat keretében a legtehetségesebbeket évről-évre anyagilag is támogassa.

IROKÉZ – AGORA Tehetségkutató Pályázat zárókiállítása és ünnepélyes díjátadás
IROKÉZ – AGORA Tehetségkutató Pályázat zárókiállítása és ünnepélyes díjátadás
Mészáros Zsolt

Pozitív visszajelzés is akad bőven: „díjazottjaink közül már többeket felvettek a képzőművészeti vagy iparművészeti egyetemre. Itt külön kiemelném a művészeti szakközép videó szakát, és a két felkészítő tanárt, Vágvölgyi Andrást és Nagy Róbertet, akik évről-évre hihetetlen tehetségekkel rukkolnak elő.”

A tanárok érdektelensége elkeserítő

„Azért van bennem keserűség.” – folytatta be Pados Gábor – „Évről-évre egyre gyengébb a tanárok hozzáállása. Azt gondoltuk, a pedagógusokon és az iskolákon keresztül a legkönnyebb célba érni, a leghatásosabban rajtuk keresztül tudnánk a gyerekeket megszólítani. De a tanárok érdektelensége elszomorító. Példaként hadd említsem, hogy a művészeti szakközépből kizárólag a videó szak ad be munkákat.” Pedig a zsűri is színvonalas: Dr. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója, Dr. Gálig Zoltán, a Szombathelyi Képtár igazgatója, Pados Gábor, műgyűjtő, az Írókéz Kft. társtulajdonosa, Kozma Zsolt, szakújságíró, műértő. És a díj sem csekély, korosztályok szerinti lebontásban (külön versenyeztek a közép és főiskolások, és külön az általánosban tanulók) a két első helyezett: 50 ezer, a második 25 ezer, a harmadik 15 ezer forintban részesült. (A idei nyertesek névsorát keretes írásunkban elolvashatják.)

A tehetség előtt illik meghajolni...
A tehetség előtt illik meghajolni...
Mészáros Zsolt

Pados Gábor szerint rengeteg a tehetséges gyerek, ám hogy mi lesz belőlük, az nagyban függ az oktatástól. „Idén fogalmazódott meg bennem először, – tette hozzá – lehet, hogy jövőre más formában fogom meghirdetni az egészet. De nem szívesen tennék le a tehetségek kutatásáról. Mert egy-egy ilyen tárlattal nem csak az nyer, akit díjaznak, hanem mindenki, aki a falakon viszontláthatja műveit. Ez mindenkinek jó érzés. Saját gyerekeimen is látom, akik szegények, elfogultság miatt természetesen sohasem nyerhetnek, milyen izgalom előz meg egy-egy ilyen kiállítást."

Az ötletgazda Pados Gábor
Az ötletgazda Pados Gábor
Mészáros Zsolt

A galériatulajdonos még elmondta: az Irokéz Galériát is nagyon szeretné megtartani, ez azonban nagyban függ a város hozzáállásától: „Eddig nagyon elégedett vagyok, mert támogatás nélkül egy kiállítás sem jöhetne létre. Ez egy non-profit hely, csak költségei vannak, bevételünk nincs”.

Az Irokéz szombathelyi galériájában ősszel sem áll meg az élet: október 2-án nyílik egy csoportos szobrászkiállítás, novemberben pedig Várnai Gyula tárlatát tekinthetjük meg. A gyerekek munkái pedig szeptember 11-ig, hétköznapokon 14.00 és 18.00 óra között tekinthetőek meg.

A díjazottak

ÁLTALÁNOS ISKOLÁS KATEGÓRIA
I. Tóth Gellért – Tóth Magdolna : Ambrózy-Migazzi István Általános Iskola, Vasszécseny, felkészítő tanár: Tóthné Pungor Angéla
I I. Kőházy Anna – Kőházy Zoltán: Olcsay-Kiss Zoltán Általános Iskola, Körmend, felkészítő tanár: Krizmanics Mária és Simon Attiláné
III. Sárközi Márk: Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola, Gyöngyösfalu, felkészítő tanár: Iliás Márta

KÖZÉP- ÉS FŐISKOLÁS KATEGÓRIA
I. Horváth Judit: Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, Szombathely, felkészítő tanár: Tóth Csaba
II. Fehér Kristóf: Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Szombathely, felkészítő tanár: Vágvölgyi András és Nagy Róbert
III. Nagy Klaudia: Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, Szombathely, felkészítő tanár: Tóth Csaba

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Írókézes sikersztori?

Pados Gábor sikeres szombathelyi vállalkozó, aki beágyazódva a budapesti művészvilágba, létrehozta az ország egyik legnagyobb kortárs művészeti gyűjteményét. Kiállítása nyílt a Nemzeti Galériában, mecénási díjat kapott. Tényleg, minden ilyen szép?

Szombathelyi üzletemberek és budapesti galériások

Pados Gábor és Pajor Zsolt papír-írószer kereskedőként kezdte, ez évtől ők üzemeltetik a Műcsarnok bisztróját,...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra