76 éve szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort - Szombathelyi visszaemlékezések

Magunkénak érezhetjük a tragédiát Spiegler Elemér, Goldmann Gabriella, Varga Judit és a Szemtől Szemben kiállítás kapcsán.

A legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadítására emlékezik ma a világ. Az ENSZ közgyűlése ugyanis 2005. november 1-jei határozatával a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét.

A táborról nem tudtunk. Arra volt parancsunk, hogy a megadott ponton alakítsuk ki az állásunkat. Amikor átvágtunk a falun, egyszercsak szembe találtuk magunkat a szögesdróttal.

– így emlékezett vissza még 2015-ben arra a bizonyos napra a sztálini Vörös Hadsereg akkor 21 éves hadnagya, Ivan Martyinuskin.

Nyugat.hu

A rabok, akikkel először találkoztak, a végsőkig reményvesztettek voltak. Takarókba, paplanokba bugyolált testük fölött az arcuk csupa fekete volt a sok koromtól.

(via Euronews )

Csak később tudták meg, hogy a legnagyobb náci megsemmisítő tábort találták meg Dél-Lengyelországban, Krakkótól 60 kilométerre egy Oświęcim (németül: Auschwitz) nevű falu mellett. Nem lehet pontosan tudni, hogy hány embert gyilkoltak meg a három egységből álló halálgyárban, mert a nácik menekülés közben igyekeztek megsemmisíteni a bizonyítékokat. A kutatások 1,1–1,6 millióra teszik az áldozatok számát.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szemtől Szemben

2014-ben, a holokauszt 70. évfordulóján nyílt meg a Szemtől Szemben kiállítás Szombathelyen, Szombathely múltjával is szembenéztünk: elhurcolt zsidó családok portréiból nyílt kiállítás az Iseumban 2014. October 31. 19:47 mely azóta jelentős hírnévre tett szert. Kurátora Kelbert Krisztina muzeológus, történész tavaly podcastunk vendége is volt.

Beszéltünk vele többek között arról is, hogy miért pihen most a kiállítás anyaga egy izraeli város raktárában, hogy milyen módszereket kellett ahhoz alkalmazni, hogy úgy érezzük, mi is egyek vagyunk az egykor itt élt zsidó emberekkel, s mi az a hiány, ami keletkezett a Holokauszt pusztításának végeredményeként?

Alkotótársával, Kassai Ferenc grafikussal egyébként könyvet is készítettek a kiállítás anyagára alapozva, amely 2016-ban elnyerte a Szép magyar könyv díjat.

A podcastot itt Amikor belenézünk egy tükörbe, s ott találjuk magunkat a deportált szombathelyi zsidók között 2020. May 14. 20:58 hallgathatják vissza.

Részlet a kiállításból.
Bonyhádi Zoltán

Gyöngyvirággal a zsebben, túlélni Auschwitzot?

2015-ben a kiállítás apropóján két szombathelyi születésű zsidó nő is elmesélte történetét Gyöngyvirággal a zsebben, túlélni Auschwitzot? – Egykori szombathelyi deportáltak meséltek 2015. March 01. 10:44 és hogy mi mindent éltek át a táborban. Diáklányként vagonírozták be, és deportálták őket Auschwitzba. Különleges alkalom volt ez, hiszen Goldmann Gabriella és Varga Judit még sohasem álltak így, nagy nyilvánosság előtt, és nem mesélték el az átélt borzalmakat.

Goldmann Gabriella, dr. Dénes Imre ügyvéd leánya volt, akit 14 évesen, gimnazistaként deportáltak Szombathelyről Auschwitzba. Varga Judit, a köztiszteletben álló szombathelyi ecetgyáros Hoffmann-család leszármazottja. Egy zsidó polgár feljegyzései 1940–1944 című memoár szerzőjének, Hoffmann Jánosnak leánya, aki egy évig volt németországi halál- és munkatáborokban, s családjából egyedüliként tért vissza.

Goldmann Gabriella és Varga Judit
Bonyhádi Zoltán

Meséltek a békebeli polgári Szombathelyről és Nagykanizsáról, ahová három éves korában költözött Judit a családjával. Az első zsidótörvényekről és a gettóról, a vallásról, valamint arról, hogy miként zajlott a kínkeserves „nagy” utazás, bevagonírozva, majd az auschwitzi tébolyról. Gabriella története telis-tele van csodával határos véletlenekkel, többször hajszálon múlt csak az élete. De nem csak ő volt rendkívül szerencsés, egész családja megmenekült. Judit viszont egyedüli túlélő maradt.

Spiegler Elemér bácsi

2019 márciusában hunyt el Meghalt a legidősebb magyar holokauszt-túlélő, a szombathelyi Spiegler Elemér 2019. March 06. 16:01 a legidősebb magyar holokauszt-túlélő, a szombathelyi Spiegler Elemér. Négy gyermekes zsidó családban született, 1920-ban költöztek Felsőőrről Szombathelyre, 1922 óta ugyanabban a házban élt. Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes, lánytestvére gyermekkorában meghalt.

A fiúk közül Bélát tudták felsőbb iskolában taníttatni, ő érettségit szerzett, Elemér pedig a cipész szakmát tanulta ki. 1926. október 26-án suszterinasnak állt Fischer Bernáthoz a Kőszegi utcába, nála tanulta ki a mesterséget.

Spiegler Elemér
Garai Antal Atom

1935. április 1-jén vonult be sorkatonai szolgálatra Kőszegre, 1936-ban szerelt le. Még ebben az évben meghalt édesapja. 1939-ben a Cipőgyárba ment dolgozni, majd 1940-ben munkaszolgálatra került Erdélybe és a Felvidékre.

1944-től 1945-ig a mauthauseni koncentrációs táborban volt, ahonnan 1945. július végén került haza. Az egész családját elveszítette, egyedül kellett új életet kezdenie. 1946. március 31-én feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg és szintén teljesen egyedül maradt. 1948. januárjában született meg leányuk (Éva), 1954. júliusában pedig fiúk (Tibor).

Spiegler Elemér 2016-ban, 104. születsénapján
Vágvölgyi Bálint

Lapunk több interjút is készített Spiegler Elemér bácsival. 2013-as beszélgetésünket itt, Halálmenetben sohase vedd le a cipődet! 2013. August 24. 08:10 2016-ban készült interjúnkat pedig itt, 104 éves Szombathely büszkesége, Spiegler Elemér - Tudta, hogy ő a legidősebb tagja az MSZP-nek is? 2016. August 24. 20:44 olvashatják el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző