Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén sem adja alább Szombathely, mármint ha a Karneválról van szó

Ha tudni szeretné, mennyiből és milyen nyárbúcsúztató történelmi karnevált terveznek idén az új szervezők: lehet kattintani!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A legfontosabbak:

 • Augusztus 27-30-ig immáron 16. alkalommal rendezik meg a historikus fesztivált
 • A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
  Támogatom

 • 23 helyszínen, több mint háromszáz programmal jelentkeznek
 • 9 országból várnak fellépőket
 • 25 zenei stílusban - a barokk quintettől egészen a ska-ig - lesznek koncertek
 • A koncerteket és a színpadokat összehangolják, nem kell semmit kihagynunk
 • A Sörkertben kisebb színpad lesz, és ott csak helyi (szombathelyi és Vas megyei) együttesek lépnek fel
 • Pénteken szakmai nap lesz a Történelmi Témaparkban
 • Marad a két felvonulás
 • Valóban nem lesz Diadalív (de ezt már megírtuk Méreivel együtt eltűnik a diadalív is a Savaria Karneválról 2015. May 07. 08:15 )
 • Sajtótájékoztató a Savaria Karneválról
  Sajtótájékoztató a Savaria Karneválról
  Bonyhádi Zoltán

  Elég csak belepillantanunk az idei és a tavalyi Savaria Karnevált beharangozó sajtótájékoztatók képanyagába, és egyből szembetűnik, hogy időközben (Puskás Tivadar polgármesteren kívül) kicserélődött a szervezőgárda. Mérei Tamás kuratóriumi igazgatót és Szommer Ildikó karneváligazgató "mindenest" lecserélték. (Utóbbi 15 évig volt karneváligazgató, és tavaly Varga Mihálytól vette át az év legjobb fesztiválszervezője díjat.)

  Ők csinálják sikeresre a nyár végi banzájt

  A karneválszervezés egy része, például a marketing, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. feladata lett. Az önkormányzati tulajdonú cég korábbi ügyvezetője februárban váratlanul felmondott Bréking: Felmondott a Savaria Karnevál szervezésével megbízott cég vezetője 2015. February 20. 13:57 , a posztra pályázatot írtak ki, ennek eredményeként Grünwald Stefániát nevezték ki Holnap megtudjuk, ki szervezi a Savaria Karnevált 2015. April 15. 16:26 ügyvezetővé.

  A konkrét programsorozat szervezésének java a Savaria Történelmi Karnevál Közalapítványnál maradt, a munkamegosztás alapján a karneváli fellépők is hozzájuk tartoznak.(Ennek egyik oka az, hogy a közalapítvány tavaly elnyert egy három évre szóló pályázatot, ezen keresztül az NKA nyújt évi 20 milliós támogatást a karneváli programokhoz. Ezért nem is lehetne sem feloszlatni, sem kivenni a szervezést az alapítvány kezei közül.) Ennek a szervezetnek a vezetője lett Csapláros Andrea.

  Sajtótájékoztató a Savaria Karneválról
  Csapláros Andrea
  Bonyhádi Zoltán

  Közben pedig az is kiderült, hogy a várakozásokkal ellentétben nem az augusztus 20-i hétvégén, hanem egy héttel később, augusztus 27-30-ig lesz megtartva Új időpontban a Savaria Karnevál 2015. February 23. 16:11 a nagy esemény. (Információink szerint a miniszterelnök nyitja Orbán Viktor látogatása miatt kellett augusztus legvégére tolni a karnevált? 2015. July 13. 16:32 meg az idei Savaria Történelmi Karnevált. Erre is rákérdeztünk később, de kitérő választ kaptunk.

  Minden eddiginél több, mintegy 300 program

  Elsőként aztán Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar kapott szót, aki elmondta, az idei műsorfüzet 260 programot tartalmaz, pontos helyszín és időpont megjelöléssel, de ezen kívül is számtalan attrakció is várható, így a látogatók – minden eddiginél több - mintegy 300 program közül válogathatnak. Idén már 23 helyszínen: a megszokott kiemelt terek, utcák mellett, több kísérő helyszínen is zajlanak majd az események. Ráadásul nem csak hazánkból, hanem további 9 országból várunk fellépőket.

  Savaria Karnevál - felvonulás
  Tánczos Mihály

  Nem adja alább Szombathely, sőt!

  Koczka Tibor alpolgármester szerint jól döntöttek akkor, amikor a karneváli szervezést megosztották az alapítvány és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. között. Mert látszik, kiváló az együttműködés a két cég között. Összedolgozva, konstruktívan állították össze az idei programsorozatot, amivel idén sem adja majd alább Szombathely, sőt!

  A mai napig 23 támogató, és további 28 együttműködő partner állt a XVI. Savaria Történelmi Karnevál szervezői mellé, és ez a szám a rendezvény közeledtével folyamatosan emelkedik.

  Sajtótájékoztató a Savaria Karneválról
  Koczka Tibor és Grünwald Stefánia
  Bonyhádi Zoltán

  Csapláros Andrea kuratóriumi elnök elmesélte, hogy öt éven át maga is kommentálta a Ferences kertben zajló történelmi historikus harcokat, ezért is szorgalmazta azt, hogy a pénteki (kevésbé látogatott) napot alakítsák át egy szakmai nappá. Ahol neves történészek fogják minősíteni (bizonyítvánnyal jutalmazni) a fesztiválon megmutatkozó történelmi hagyományőrzőket, "hogy a felvonulás ne csak látványos, hanem igazán autentikus is legyen." Ez lesz pénteken, de harcos programokban nem lesz ezen a napon sem hiány.

  A felvonulást a már megszokott időpontokban tartják: pénteken és szombaton este 7-től.

  Az útvonal mentén kihelyezett lelátókra idén is lehet majd előzetesen is jegyet váltani, a már ismert feltételekkel: a szombat esti felvonulásnak rossz idő esetén vasárnap délelőtt lesz az esőnapja.

  Péntek esti felvonulás a karneválon
  BZ

  Grünwald Stefánia kiemelte, hogy az idei karnevál az együttműködések jegyében telik majd. Szakmai szinteken a szervezésbe beszállt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vas Megyei Turizmus Szövetség, harmadrészt a helyi diákságot is igyekeznek bevonni a KLIK-kel együttműködve. Éppen ezért az Öreg Város Vásárába érkező 170 árus mellett, mintegy 50 helyi termelő és kézműves kínálhatja majd portékáit. Ebből 10 kifejezetten a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével.

  Balatoni, soproni, villányi viszi majd a prímet a Borok utcájában

  Minden eddiginél több, 35 borászat érkezik a Borok Utcájába, akik a szokásokhoz híven, augusztus elején megmérettetik magukat a Borversenyen.

  A tavalyi év sikeréből kiindulva idén a karnevál Legjobb Bora, és Tortája mellett már keresik a Karnevál Fagyiját is. (Utóbbi két versenyre még július 30-ig lehet jelentkezni, a megmérettetés pedig augusztus 6-án lesz a Tóvendéglőben. A részletes kiírás a www.savariakarneval.hu oldalon található.)

  Tömeg a Borok utcája
  Garai Antal Atom

  A Sörtéren 20-féle kézműves sör, és csak szombathelyi zenekarok

  A Sörtér színpadán idén kizárólag olyan zenekarok lépnek majd fel, akik valamilyen módon Szombathelyhez köthetőek. De csak ez az egy lesz bennük közös, hiszen az ifjú titánoktól a veteránokig, számtalan zenei stílus képviselteti magát. Itt lép majd fel: a Tohu-Bohu, a Meggie’s Crew, a Tom Kondor Band, a Soulution, a Sipőcz Rock Band, a Soulwave, Cserga és barátai formáció, valamint az Elefánt zenekar is.

  Savaria Karnevál első este - Sörtér
  Garai Antal Atom

  Itt is nagyszínpados lesz az Ocho Macho

  A karnevál első napján, augusztus 27-én a Fórum Színpadon, közvetlenül a karneválnyitó ceremónia után egy kanadai banda adja meg az alaphangot: a Lemon Bucket Orchestra, akik önmagukat balkán-klezmer-party-punk szuperbandaként határozzák meg. Másnap ugyanitt Szombathely büszkesége a „Nagy-Szín-Pad” győztes Ocho Macho zenekar lép fel. Szombaton Lajkó Félix és Zenekara után a belga, szerb, és latin-amerikai zenészekből álló Antwerp Gipsy-Ska Orchestra csap a húrok közé, akik lendületes, pörgős zenéjükkel garantálják a jó hangulatot. A Karneválzáró ceremónia előtti utolsó taktusokat pedig sokak kedvence, a Pannonia All Stars Ska Orchestra szolgáltatja.

  Palya Bea, Besh o droM és Péterfi Bori

  A Karnevál ütőere idén is a Borok Utcája. Augusztus 28-án este Palya Bea „A Nő” című lemez-bemutató koncertje lesz, másnap a Besh o droM lép fel, vasárnap este pedig Péterfy Bory és a Love Band lesz hallható.

  Valahol itt kérdeztünk rá mi lesz a pár éve sikerrel futó zsidó udvarral, vagy a tavaly behozott keresztény udvarral? Ahogy a szervezőktől megtudtuk, ezek a helyszínek idén kimaradnak, elsősorban logisztikai okok miatt, de majd jövőre...

  Idén nem saját készítésű produkcióval rukkol elő a Karneválszínház

  Bennünket is meglepetést ért a hír, miszerint idén lesz Karneválszínház, de nem a Weöres Sándor színház rendezte darabbal, ők szervezik, csak az Orlai Produkció egy darabját mutatják be, a A Mary Orr: Mindent Éváról című előadását, nem sajátot hoznak. (Szereposztásban: Hernádi Judit, Kovács Patrícia, Egri Márta, Mészáros Máté, Szikszai Rémusz, Márton András, Bercsényi Péter Rujder Vivien / Edvi Henrietta)

  Rákérdeztünk, mi ennek az oka, amire Kocka Tibor alpolgármester elmondta, hogy ők sem tudtak sokáig erről, pár hete értesültek erről, hogy Jordán Tamás igazgató már januárban szerződést kötött erre az előadásra. A karneválszínház a színház szervezésében áll, így ők határoznak arról, mi legyen itt, a megyeháza udvarán bemutatva. A város amúgy nem örül annak, hogy idén nem lesz saját szombathelyi produkció a Karneválszínházban.

  Egyéb helyszínekről röviden

  Idén is 25 művész avat be minket a kézművesség fortélyaiba a Művészetek Utcájában. A Kalandvárban lesz Kaláka, Palya Bea gyermekkoncert, de egy igazi különlegesség is megbújik majd a Gayer-parkban: a talált tárgyak varázslatos körhintája. A Savaria Filmszínház árkádsora alatt, a Keleti udvarban felállított színpadon a helyi és hazai orientális tánc élet legjava – köztük Seres Zoltán - mutatja be koreográfiáit. Az indiai táncszínházat megidéző Somi Panni és társulatának produkciója mellett Barsy Laura flamenco előadása is érdekesnek tűnik.

  Savaria Karnevál - Kalandvár
  Garai Antal Atom
  A sajtótájékoztatón rákérdeztünk az idei karnevál költségvetésére is, amelyre írásban később meg is kaptuk a pontos választ. Íme:

  A XVI. Savaria Történelmi Karnevál összköltségvetése 109.245.000 Ft, melynek eloszlása az alábbiak szerint alakul:
  Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
  47.110.000 Ft Szombathely MJV Önkormányzatának támogatása
  28.135.000 Ft Szponzorok hozzájárulása, és a prognosztizált saját bevételek együttesen
  Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány
  20.000.000 Ft Nemzeti Kulturális Alap támogatása
  12.890.000 Ft Szombathely MJV Önkormányzatának támogatása
  1.110.000 Ft Prognosztizált saját bevételek

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Kapcsolódó cikkeink

  Új emberek veszik át a Savaria Karnevál szervezését?

  Nagy a bizonytalanság Szombathely kulturális életében. A szervezés céljára létrehozott közalapítvány köszönhet el a karneváltól. Viszont Grünwald Stefánia lehet a titkos befutó.

  Ha tudni szeretné, milyen lesz az idei Savaria Karnevál, akkor ezt olvassa el!

  Marad a két felvonulás? Mi lesz a Diadalívvel, tényleg offolták? Kevesebb helyszín és kevesebb program lesz? - A legilletékesebbeket kérdeztük.

  Gesztivel startol, a Magna Cum Laudéval búcsúzik a karneváli nagyszínpad

  21 helyszínnel és több mint 200 programmal csalogat Szombathelyre az idei, 15. Savaria Karnevál. Ja, az időpont: augusztus 21-24-ig.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Kultúra

  Hirdetés