Dobpergés - Ők nyerték a Nyugat.hu karneváli fotópályázatát

Soha nem állt ilyen közel a zsűri döntése a közönségéhez.

Néhány év után, mint főnix a hamvaiból, idén feléledt a Nyugat.hu karneváli fotópályázata, aminek sokan örültek, ezt bizonyítja, hogy összesen 271 fotót kaptunk 42 pályázótól. Ezek közül 220 képet tudtunk elfogadni, 32 pályázótól. Télre hagytuk az eredményhirdetést, hogy a XXII. Savaria Történelmi Karneválon, a forró nyári napokban megélt élményeket a januári hidegben a képek segítségével mindenki feleleveníthesse. Tervünket egy kicsit azért az időjárás keresztülhúzza, hiszen az mostanában inkább márciust idéz.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A beérkezett képeket, Dallos László fotóművész zsűrizte. A legjobbakból pedig majd az idei, sorban huszonharmadik karnevál előtt, ráhangolódásképpen nyílik kiállítás.

A díjazottak természetesen már előtte megkapják jutalmukat. Az első helyezett az ötcsillagos sárvári Spirit Hotelben tölthet el egy wellness hétvégét másodmagával. A második és harmadik helyezett pedig ajándékcsomagot vehet át.

És akkor most lehull a lepel, jön a képzeletbeli dobpergés. Dallos László értékelését olvashatjátok.

Látvány és/vagy élmény

Az első “újkori” Karnevállal egyidőben indult a Nyugat.hu hozzá kapcsolódó fotópályázata, illetve a beérkező munkákból készült kiállítás is.

Annak megítélése, hogy ennek mekkora dokumentumértéke van vagy lehet, nem a mi feladatunk. Azt viszont, hogy hány ambíciózus hivatásos vagy amatőr fotós érdeklődését sikerült felkelteni - hazai pályáról, vagy idegenből - számok és eredmények bizonyítják. Sejtetni engedik továbbá azt is, mennyien őrzik munkáikat saját archívumukban, jó emlékükben, élményeikben.

Az idei pályázat talán kevesebb jelentkezővel dicsekedhet, de a színvonala hasonló, mint a korábbiaknak. Feltételezésünk szerint a Karnevál kimaradt évei okozhatták a kisebb érdeklődést.

Mindenesetre arra jó volt, hogy még “szembetűnőbbé” tegye azt a különbséget, ami a közel húsz évvel korábbi és a mai technikai színvonal között van. A fekete-fehér és a színes kópiák aránya megfordult, sőt üdítővé vált néhány monokróm felvétel. Az analóg technikát teljesen felváltotta a digitális.

A szerzőktől megkapott válaszok alapján azt is tudjuk, hogy megjelentek a csúcskategóriás gépek, amelyek “nyomai” magukon a felvételeken is láthatók. Mint ahogy a mobiltelefonok is jelentősen javultak, felülmúlják a kis gépek teljesítményét. Nem akarom ezt a tényt túllelkesedni, mert sem a zsűriben, sem a hitemben nem gondoltam soha, hogy nem az alkotó szándék a fontosabb, mint a technika, /Látvány és/vagy élmény/ Az biztos, hogy sorolhatók a mostani kollekciókban is azok a munkák, amelyek nélkülük sosem jöttek volna össze.

El kell még mondani, hogy talán soha nem állt ilyen közel a zsűri döntése a közönségéhez.

A zsűri értékelése alapján a díjazottak:

1. Szakály Ferenc
2. Dr. Németh-Csigai Krisztina
3. Szabados Lajos

Nem egyedi képek alapján döntöttünk, hanem a kollekciókat díjaztuk.

Hogy mégis néhány megjegyzést fűzzünk hozzá, Szakály Ferenc készítette a pályázat leglátványosabb fotóját.

Karneváli fotópályázat 2023 - Szakály Ferenc
Villanások. | A képre kattintva, a pályázó többi alkotását is megnézheted!
Szakály Ferenc

Valami hiányérzetem azonban volt vele: azt szalasztotta el, ami Dr. Németh-Csigai Krisztinának sikerült.

Karneváli fotópályázat 2023 - Dr. Németh-Csigai Krisztina
A képre kattintva, a pályázó többi alkotását is megnézheted!
Dr. Németh-Csigai Krisztina

Nevezetesen: kapcsolatot teremteni a “témájával”. Hihetetlen reflexszel, gyorsreagálással, akárha önvédelemmel támadt vissza a saját fegyverével. Találkozott a tekintetük (dokumentum van róla!) Ez a pillanat lehet szerencse is, de erre “készenléti állapotban” kell állnia egy fotósnak. Mi fér bele egy másodpercbe? Olyan egyszerű ez a pillanat, de képzeljük el az időt, ami lezajlik az észlelés, komponálás, élesség és a zár kattanása között. A karnevál legbravúrosabb felvétele.

Mondhatnám, hogy ez lehetett volna Szakály Ferencé, ha valami történik közöttük, bármi, ami csak a fotós és a model közt jön létre. Az biztos, hogy az év képe lett volna.

Szabados Lajos képeit az különbözteti meg a többitől, hogy ő aktívan részt vesz a felvételei alakításában, a konkrét és pontos komponáláson túl mintegy rendezi, kreatívan instruálja is szereplőit. Ezek a fotók annyival is többek, hogy a saját elképzelése, látásmódja jobban érvényesül, mint az elénk rendezett jelenetek sokasága.

Karneváli fotópályázat 2023 - Szabados Lajos
Lóma előre megy, nem hátra... | A képre kattintva, a pályázó többi alkotását is megnézheted!
Szabados Lajos

A közönségszavazás helyezettjei:

1. Szakály Ferenc 348
2. Dr. Németh-Csigai Krisztina 191
3. Havasi Pál 81

Ahogy azt már írtuk, a zsűri és a közönség nagyon egy húron pendült, ami az első két helyezettet illeti. A közönségszavazáson viszont a harmadik Havasi Pál egyik fotója lett, amit szintén újra megmutatunk.

Karneváli fotópályázat 2023 - Havasi Pál
Pihenés. | A képre kattintva, a pályázó többi alkotását is megnézheted!
Havasi Pál

Természetesen a díjazottakat külön is értesítjük, és ezúton is gratulálunk!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2023