Azt tudta, hogy SS-katonák miatt lett vége a '60-as években a Savaria Karneváloknak?

Egy főelvtárs ledöbbent, amikor nyilasokat látott kártyázni a Fő téri "Hullamosóban", és a szovjet felszabadítók sem érkeztek meg időben.

Már hat éve történt, hogy Ipkovich Györggyel, Szombathely 2002 és 2010 között regnáló polgármesterével beszélgettünk Azt tudta, hogy SS-katonák miatt lett vége a 60-as években a Savaria Karneváloknak? 2017. November 23. 08:19 a régi szombathelyi karneválokról. Akkori beszélgetésünket idézzük most fel.

Nagy Károly frankjai is voltak itt

Talán mindenki tudja, hogy a Savaria Karneválok története 1962-ben kezdődött el Ma már nem gondolnánk, de az eredeti Savaria Karneválnak igen nehezen indult az élete 2017. August 29. 17:54 , és egészen 1968 tartott, hogy aztán 2000-ben újra felélesszék, és többnapos, kirakodóvásáros, sokprogramos nagy bulivá nőjje ki magát.

Régi Savaria Karnevál
Forrás: Fortepan

Akkor még sokkal kisebb volt, és egynapos, aminek a középpontjában a jelmezes felvonulás állt. És most átadjuk a szót Ipkovichnak, innentől ő mesél.

Akkoriban bátrabb volt a világ, az egész történelmet bemutatták, pontosabban a város történetét. A római kori alapítástól 1945. április 4-ig. Most már nincs ilyen, de akkor például Nagy Károly frank uralkodó hada is felvonult. Nagy Károly ugyanis egy telet töltött el városunkban az avar hadjárat idején, itt teleltette át a frank sereget.

Régi Savaria Karnevál
Forrás: Fortepan

Nagy Károly azért jött ide, mert Szent Márton szülőhelyén szeretett volna a szent előtt tisztelegni.

Napóleon korára egy ház is emlékeztet

Az akkori felvonuláson nagyon sok ló vonult fel, sok lovasjelenet volt. Itt voltak Vak Bottyán kurucai, akik többször elfoglalták Szombathelyt, egy kicsit fel is gyújtották. Itt voltak a török hadak, ők a kőszegi ostromra vonulva jártak a városban. Ott, bizony, voltak háremhölgyes jelenetek, a török szín ma már nincs jelen a felvonuláson.

Napóleon hadai is átvonultak a városon, kevesen tudják, hogy a Szily János utca sarkán álló, úgynevezett Dimicante-ház akkor épült, amikor a francia hadak Szombathelyen voltak, a kapu felett lévő felirat is arról szól, hogy akkor emeltetett ez a ház, amikor a gallok Savaria földjét taposták.

Dimicante ház a Szily János utcában
Szilágyi József (telefonos) fotó

Napóleon katonái sincsenek itt a mostani felvonulásokon, de vannak például szuahéli harcosok, nem tudom, milyen okból.

Elhagyták a felszerelést

A közgyűlésen arról kérdeztek, hogy miért szűnt meg a Savaria Karnevál 1968 után. Hivatalosan azért, mert marha drága volt, ami igaz is, mert minden felvonulás után elhagyták a felszerelést a felvonulók. Gyerekkoromban rengeteg kardot, buzogányt gyűjtöttem össze. Ezeket minden évben újra kellett gyártani.

Régi Savaria Karnevál
Forrás: Fortepan

De valóban megtörtént, hogy egy fővárosi fontos főelvtárs érkezett a városba. Az volt akkor a szokás, hogy a felvonulók a felvonulás után szétoszlottak a városban, és ahogyan voltak, jelmezben beültek a kocsmákba, éttermekbe. A főelvtárs meg benyitott a Fő téri "Hullamosóba", az akkori Nefejelcs Cukrászdába, és ott nyilas, meg SS-egyenruhás emberek kártyáztak.

SS-katonák
SS-katonák a Savaria Karneválon
Berzsenyi D. Könyvtár archívum

Az fel sem tűnt neki, hogy a városban rómaiak, törökök, tatárok kószáltak, de a nyilasokra és az SS-ekre felkapta a fejét. Akkor egyébként a városban működő gyárak KISZ-alapszervezetei osztották el egymás között a szerepeket, ha jól emlékszem az SS-ek a cipőgyárból jöttek. De senkinek nem volt ezzel problémája, jó bulinak fogták fel.

Állítólag emiatt szűnt meg a karnevál, de szerintem inkább tényleg a pénz volt az oka, a megyei tanács volt a szervező.

Sinkovits hiába konferált

Az elején a karneváli program egyébként színielőadással kezdődött, a Kálvárián lévő szabadtéri színpadon, aminek a helyén most a nyugdíjasház van. Onnan aztán a fiatalok vonultak be a városba. Később a megyei tanács úgy döntött, hogy bemutatják a város történelmét, és valóban, történészek dolgoztak a programon, ügyeltek a történelmi hitelességre.

Régi Savaria Karnevál
Forrás: Fortepan

Sinkovits Imre színművész volt a narrátor, ő konferálta fel a képeket. És vele esett meg, hogy felkonferálta a felszabadító orosz katonákat, de ők csak nem jöttek.

Az orosz katonák egyébként nagyon benne voltak a dologban, olyan egyenruhákat, fegyvereket szedtek össze, amiket a Vörös Hadsereg használt a II. világháborúban. Szóval, szépen haladt a felvonulás, jöttek a történelmi korok, a nyilasok, SS-ek, a Wehrmacht, a záró kép pedig a 45-ös szerelésbe öltözött szovjet csapatok bevonulása volt.

Még a tévé is közvetítette

Augusztus 19-én volt a főpróba, akkor rendben lement minden. Másnap, 20-án volt az igazi felvonulás, Sinkovits felkonferálta a felszabadító szovjet csapatokat, a németek már elmentek, de a szovjetek nem jöttek.

Régi Savaria Karnevál
Forrás: Fortepan

Mindenki lefagyott, a szervezők megrémültek, hogy most mi van. Kiderült, hogy azért nem jöttek, mert Prágába vezényelték őket, mert közben forradalmi események törtek ki Csehszlovákiában. Ez volt 1968. augusztus 20-a.

A felvonulás útvonala a mai Szily János utcán haladt végig, a székesegyház előtt volt a tribün, pártunk és kormányunk vezetőivel. A Petőfi utcától indultak, elhaladtak a tribün előtt, majd bekanyarodtak a Fő térre.

Hatalmas élmény volt, nem véletlen, hogy viszonylag könnyen újra lehetett éleszteni, nagy volt a nosztalgia a városban. A végére országos esemény lett, a tévé is közvetítette. Előbb indult, mint a Debreceni Virágkarnevál - fejezte be a mesélést Ipkovich György.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2023