„Mikor jövök én?” - ez az állandó kérdés a Kalandvárban

Gyerekek és szülők együtt kapcsolódnak ki és fáradnak el a kicsik karneváli birodalmában.

Amikor arról volt szó a szerkesztőségben, hogy ki, milyen karneváli programra megy el, és arról persze ír majd cikket is, akkor egyértelmű volt, hogy én, mint kisgyerekes szülő, a Gayer-park (ilyenkor Kalandvár) felé veszem az irányt. Ahogy az előzetes szubjektív programajánlónkban A tüzes játékoktól az Animáig - Savaria Karnevál-programok a Nyugat.hu újságíróinak ajánlásával 2023. August 22. 19:08 is megjegyeztem, szinte megszámlálhatatlan kikapcsolódási lehetőség vár ránk ebben a néhány napban a karnevál családi helyszínén.

Szombaton reggel 9 után fogtuk magunkat, és mielőtt elsétáltunk volna az Aréna utcán át a Gayer-parkba, még némi pénzt vettem ki a bankautomatából, hiszen a sok ingyenes program mellett fizetős is akad bőven. A gyerekeknek pedig - mint tudjuk - biztosan ezek közül is megtetszik néhány.

Jól tettem, hogy gondoltam erre, hiszen rögtön az egyik aszfaltpályán közlekedő kisvonaton találtam magunkat, ahová az én gyermekem egyedül nem, csakis anyával akart felülni, így az 1500 forint helyett, kapásból 3000 volt a vonatozás. Szerencsére a nagymamát nem akarta mindenáron felültetni a vonatra. De a ládavasút, a légvár, a lovaglás is a fizetős programok közé tartozik - ahogy az lenni szokott. A szülők pedig eldönthetik, hogy mennyire engednek a kérésnek, könyörgésnek, aztán meg a toporzékolásnak, arról nem is beszélve, hogy sokszor egy kör nem is lenne elég.

Savaria Karnevál kalandvár 2023
Mészáros D. Zsolt

Így nem csoda, hogy a parkban a gyerekzsivaj, a nevetés mellett olykor egy-egy hangosabb sírás is hallatszik.

A kishuszárok pónis kocsikázásra is várják a gyerekeket. Nemcsak a póninak lehet ez fárasztó ebben a borzasztó hőségben, hanem fiatal fiúnak is, aki vezeti az állatot, de mindketten nagyon lelkesek, és türelmesek voltak, ők becsületkasszát helyeztek ki.

A Weking Sport és Kulturális Közhasznú Egyesület tagjai saját ötletük alapján önerőből finanszírozzák a karneváli kenuzást a Gyöngyös-patakon, ami mindenképpen elismerésre méltó. Hogy minél több gyermek kenuzhasson, a szülők nélkül kell a hajóba szállni. Az én 2,5 évesem is nagyon szeretett volna kenuzni, de mivel nélkülem nem akart, így némi hezitálás után kénytelenek voltunk továbbállni. Ennyi program között nem nehéz ilyenkor megvigasztalni a kicsiket, így rögtön a tűzoltókhoz rohantunk (szó szerint), de azért talán ekkora gyerkőcöknél lehetne kivételt tenni, hiszen nemcsak mi jártunk így. Persze biztosan figyelni kell a súlyelosztásra is, nem vagyok szakember.

Savaria Karnevál kalandvár 2023
Mészáros D. Zsolt

Tehát tűzoltók, és tűzoltás. Hosszú sor volt ennél az állomáshelynél egész szombat délelőtt, hiába az aszfaltpálya, hiába a forróság, mindenkinek megvan az az időszaka, amikor tűzoltó akar lenni. És az illúziót is megkaptuk, a fecskendőből bőven jött a víz, de valójában akkor aludtak el a lángok, amikor a tűzoltók elzárták a gázpalackot, aminek a segítségével imitálták a tüzet. A gyerekek ebből semmit nem vettek észre, és ez így van jól.

Savaria Karnevál kalandvár 2023
Mészáros D. Zsolt

Nekünk leginkább a várakozás, a sorban állás okoz gondot. A „mikor jövök én” kérdés és a „na, most jövök én” mondatokat nem is tudom hányszor hallottam ezen a délelőttön.

Ottjártunkkor a Langaléta Garabonciások adtak tréfás műsort gólyalábakon. Még a szülők is jól szórakoztak.

Savaria Karnevál kalandvár 2023
Mészáros D. Zsolt

Hasonlóan népszerű és még vasárnap is tart előadásokat a Tintaló Cirkusz. Ez egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 16-20 gyermek számára van férőhely a sátorban. A szülők nem léphetnek be, de itt tesznek kivételt, ha valaki nagyon félne anya, vagy apa nélkül. A felnőttek egyébként a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben a kicsik nézik a mechanikus bábok műsorát. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó-művész lépnek fel.

Savaria Karnevál kalandvár 2023
Mészáros D. Zsolt

Öröm volt látni a Berzsenyi Dániel Könyvtár könyvtárosait, akik lombkönyvtárral, kvízekkel, kézműveskedéssel készültek.

Baba-mama jurta, baba-mama sarok is van a legkisebbeknek.

Savaria Karnevál kalandvár 2023
Mészáros D. Zsolt

A történelmi játékudvart, a rengeteg kézművesfoglalkozást, a különböző fából készült, kézzel festett logikai játékot, ókori és középkori táblás játékot fel sem lehetne sorolni, annyiféle van, sőt még a fazekasmesterséget is ki lehet próbálni. De ügyességi akadálypályává változott a játszótér is. Biztosan van, ami elkerülte a figyelmem, mentségemre legyen mondva, gyorsan kellett körbenéznem, mert mi valahogy mindig visszakeveredtünk a tűzoltókhoz, aztán nagy nehezen haza.

Savaria Karnevál kalandvár 2023
Mészáros D. Zsolt

Amikor pedig ez a cikk megjelenik, valószínű, hogy már a délutáni alvás után ismét kint leszünk a Kalandvárban, több másik családhoz hasonlóan. A gyerekek újult erővel, a szülők pedig egyre fáradtabban vetik bele magukat a délutáni programokba - de ez a hétvége erről (is) szól.

Ha pedig arra kíváncsi, szerkesztőségünk milyen programokat ajánl még, ezen kívül, akkor azt ide kattintva A tüzes játékoktól az Animáig - Savaria Karnevál-programok a Nyugat.hu újságíróinak ajánlásával 2023. August 22. 19:08 megnézheti. Ha pedig karneváli fotópályázatunk részleteire kíváncsi, akkor arról itt olvashat Fotózz, nevezz, nyerj! Újra itt a Nyugat.hu karneváli fotópályázata! 2023. August 23. 18:58 bővebben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2023