A szombathelyi Fidesz szerint van esélye Lenkai Nórának leváltani Nemény Andrást

A párt hétfői sajtótájékoztatóján Illés Károly beszélt a “plakátbotrány” legújabb fejleményeiről, és arról is, hogy pénteken nagyszabásúra tervezett kampányrendezvényt tartanak a városban.

A szombathelyi Fidesz úgy érzi, Lenkai Nórának van esélye leváltani jövő vasárnap Nemény Andrást – mondta Illés Károly, a párt frakcióvezetője egy hétfői sajtóeseményen.

A tájékoztatót eredetileg a “plakátbotrány” legújabb fejleményei miatt hívták össze. Mint arról mi is beszámoltunk, Közbelépett az Alkotmánybíróság, a Kúriának újra kell tárgyalnia a szombathelyi választási plakát-ügyet May 25. 10:32 az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette a Kúria döntését a szombathelyi választási plakát-ügyben.

Az AB egy eljárási szabálytalanság miatt hozta meg ezt a határozatát. A Kúria végzése ugyanis nem indokolta, hogy a választási eljárásról szóló törvény alapelvei között szereplő esélyegyenlőség megsértését miért nem vizsgálta érdemben a Kúria. Az Alkotmánybíróság szerint ezzel nem ismerhetők fel az alkotmányos mérlegelés szempontjai, így ezen hiányosságok miatt sérült az Alaptörvény tisztességes eljárást garantáló rendelkezése.

Az Alkotmánybíróság döntése azt jelenti, hogy a Kúriának újra kell tárgyalnia az ügyet.

Illés Károly ma a döntést úgy kommentálta, hogy ha valóban sérült az esélyegyenlőség – mint ahogy az az AB indoklásában is áll – akkor kimondható, hogy közpénzből kampányolt az Éljen Szombathely! az önkormányzati cégeken (pl. Agora, Szova) keresztül.

A rövid tájékoztató után lapunk érdeklődött arról, hogy vannak-e újabb fejlemények a Savaria Fórum ügyében A szombathelyi Fidesz a Médiahatósághoz és a Területi Választási Bizottsághoz fordul a Savaria Fórum legutóbbi számai miatt May 13. 12:22 . Két hete ugyanis a Fidesz bejelentette, a Médiahatósághoz fordulnak, mivel az önkormányzati hetilap választási különszámaiban nem szerepelt impresszum.

Illés kérdésünkre annyit válaszolt, még mindig nem tették meg a szükséges intézkedéseket.

Orbán Viktor tárgyal Lenkai Nórával, de nem Szombathelyen

A frakcióvezető kérdésünkre beszélt a választási eredményekről is. „A plakátügyből kifolyólag nem nekünk van félnivalónk” – mondta. Hozzátette, jövő vasárnap hét óráig nyitott a választás, ők pedig úgy érzik,

Lenkai Nórának van esélye arra, hogy legyőzze a választáson Nemény Andrást.

Illés szerint látszik az Éljen Szombathely! egyesület cselekedetein, hogy félnek. Gondolja mindezt az alapján, hogy – szerinte – megtriplázták a kampányplakátjaik számát, illetve úgy véli, Tóth Kálmán legutóbbi sajtóközleménye is félelemre utal.

Lapunk kérdésére elmondta, nem tud róla, hogy Orbán Viktor Vasvár után „Miniszterelnök úr! Feltehetünk egy kérdést?” - Vasváron kampányolt Orbán Viktor, mi is ott voltunk May 23. 18:37 Szombathelyre is eljönne kampányolni. Illés azt mondta, a miniszterelnök jobboldali vezetésű városokba megy kampányolni, Szombathely pedig nem ezek közé tartozik. „A városvezetéshez Gyurcsány Ferenc szokott járni tárgyalni” – tette hozzá, majd azt is megjegyezte, Lenkai Nórával korábban is tárgyalt Orbán, sőt, még fog is – de annak helyszíne nem Szombathelyen lesz.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre az is kiderült, a szombathelyi Fidesz most pénteken, vagyis május 31-én tartja kampányrendezvényét. Illés Károly szerint ez jóval nagyobb érdeklődésre tart majd számot, mint az Éljen Szombathely! hasonló eseménye. Nemény András: "A céljainkat krízishelyzetben sem adtuk fel, új utakat kerestünk" May 24. 20:39 A helyszínt a frakcióvezető nem árulta el, mint ahogy a sajtó képviselői arra sem kaptak választ, hogy kapnak-e meghívót a rendezvényre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2024