Nemény András: "A céljainkat krízishelyzetben sem adtuk fel, új utakat kerestünk"

Ígérgetések helyett helyzetértékelés és útvonaltervezés az Éljen Szombathely Egyesület választási nagyrendezvényén.

A szombathelyi Fő téren még belehallgathattam Zsoldos Báró és csapata koncertjének a végébe, mielőtt a Savaria mozi felé vettem az irányt. Két hét és két nap: itt van a nyakunkon a választások napja, amiből most az önkormányzati választást kell kiemelni.

Mert a moziban a várost öt éve vezető Éljen Szombathely Egyesület tartotta választási nagyrendezvényét, ők legalábbis így nevezték Pénteken este tartja választási nagyrendezvényét az Éljen Szombathely Egyesület May 23. 12:56 .

ÉSZ jelöltbemutató 2024
Várakozás az aulában
Mészáros D. Zsolt

Adja magát a lehetőség, hogy a 2019-es, nyárvégi programismertető rendezvényükhöz „Jó esély van arra, hogy felszabadítsuk a várost a Fidesz uralma alól” 2019. August 29. 20:33 hasonlítsuk, és bizony, sok hasonlóságot találtunk. A nagyterem bejáratnál maga Nemény András polgármester és polgármesterjelölt fogadta az érkezőket, és kaptunk ajándékcsomagot is, hasonló tartalommal, mint öt éve.

ÉSZ jelöltbemutató 2024
Nemény András fogadta az érdeklődőket
Mészáros D. Zsolt

Közben azon gondolkodtam, mi újat lehet itt mondani, mi az, amivel az előre regisztrált közönséget még nagyobb lelkesedésre lehet bírni. Amúgy senki sem ellenőrizte a regisztrációt, az eseményt meghirdették, szóval, jöhetett bárki. Jött is, a mozi nagyterme olyan 75-80 százalékig telt meg.

ÉSZ jelöltbemutató 2024
Ajándékcsomagok újratöltve
Mészáros D. Zsolt

Meglepve ismertük fel a szpíkerben Endrődy Krisztiánt, a szombathelyi színház volt színművészét, aki terelgette a programot előre, minden különösebb mellékág nélkül. Az egészet pedig Bujtás Ervin gitárja és énekhangja fogta keretbe.

ÉSZ jelöltbemutató 2024
70 százalékos teltház
Mészáros D. Zsolt

Szombathely három díszpolgára, Kálmán László, Ipkovich György és Jordán Tamás videóüzenetben álltak ki az egyesület jelöltjei mellett, majd jött az érdemi rész.

ÉSZ jelöltbemutató 2024
Egyenként érkeztek a képviselőjjelöltek
Mészáros D. Zsolt

A műsorvezető egyenként szólította a képviselőjelölteket, választókerületenként, a kísérőzene most elmaradt. Nemény András polgármester bevonulásakor aztán feléledt, és ismét az AC/DC Thunderstruck című slágere szól.

Nemény András
Nemény András megint AC/DC-re érkezett
Mészáros D. Zsolt

Ekkor minden világos lett, nem fognak itt nagy és új dolgokat belengetni, elég, ha a folyamatosságra fűzik fel a dolgokat. És lőn, Nemény András így is tett. Most kevesebb színpadiassággal, fejmikrofon helyett szónoki pulpitus, mankóul néhány kivetített slide-dal.

Nemény most sem említette a Fideszt, illetve egyszer, nagyon halkan, de nem kritizált, inkább a saját munkájukról, terveikről beszélt. Éppúgy, mint öt évvel ezelőtt.

ÉSZ jelöltbemutató 2024
A képviselőjelöltek előtt
Mészáros D. Zsolt

Nemény elismerte, hogy nem mindent sikerült úgy megvalósítaniuk, ahogyan azt öt éve eltervezték, de úgy viselkedtek, mint az útvonaltervező, nem adták fel a céljaikat, hanem másik útvonalat kerestek.

Mert hiszen pár héttel a 2019-es választás után jött a világjárvány, majd a lezárás okozta megélhetési válság. Majd az energiaválság, aztán a háború és az infláció. Nemény sorolta, milyen intézkedéseket követelt tőlük a helyzet, a szociális ágazat megerősítésétől a közösségi lakásprogramig, a "Ne vásárolj, Nagyi!" akciótól az energiatakarékos LED-izzók cseréjéig.

Nemény András
Nemény a saját munkájukra koncentrált
Mészáros D. Zsolt

De közben is fejlesztettek, és az észszerű gazdálkodással sikerült utakat felújítani, körforgalmakat építeni, kereszteződéseket rendbe rakni, járdákat. Említette a tömegközlekedés átalakítását, és a parkolóépítéseket is.

Itt megjegyezte, hogy ezer új parkolót ígértek, ebből olyan 600-700 van meg, de közben rá kellett jönniük, a zöldterületek rovására nem építhetnek parkolókat, okosan kell csinálni, hogy mindkét cél teljesüljön.

ÉSZ jelöltbemutató 2024
Színpadkép
Mészáros D. Zsolt

A jövőről azt mondta, nehéz előre tervezni, ma már nem működik, hogy az apa átadja a hivatását a gyerekének, ötévente teljes technikai megújulásra kell készülni. De foglalkozni kell vele, mert a mostani döntések alapozzák meg a gyerekeink jövőjét - mondta.

Utalt arra, hogy 120 hektár új iparterülettel gyarapodott a város a söptei megállapodás További iparterületekkel nő Szombathely közigazgatási területe 2023. February 10. 16:32 eredményeként, hogy 1,3 milliárdot fordítottak infrastruktúra-fejlesztésre, hogy 8,5 milliárd forint érkezik Érkeznek az EU-s milliárdok, teljesen megújulnak Szombathely útjai April 17. 17:02 az EU-tól útfelújításokra.

ÉSZ jelöltbemutató 2024
A közönség
Mészáros D. Zsolt

De Nemény szerint a lényeg a közösségen van, Szombathely azért maradt meg kétezer év után is, mert ebben a városban mindig is erős közösség élt. És, a végén, persze, azt kérte, hogy ha a jelenlévők azt szeretnék, hogy folytassák a munkát, akkor szavazzanak rájuk.

A közös vastaps közben megpróbálták közösen elénekelni a Pál utcai fiúk musical legismertebb dalát a grundról. Megpróbálták.

Az egész éppen egy órás volt, éppúgy, mint öt évvel ezelőtt. Az eredményt két hét és két nap múlva meglátjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2024