Közbelépett az Alkotmánybíróság, a Kúriának újra kell tárgyalnia a szombathelyi választási plakát-ügyet

A Fidesz máris a szombathelyi polgármester lemondását követeli.

Az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette a Kúria döntését a szombathelyi választási plakát-ügyben - írta péntek délután a 24.hu.

Az Alkotmánybíróság egy eljárási szabálytalanság miatt hozta meg ezt a határozatát. A Kúria végzése ugyanis nem indokolta, hogy a választási eljárásról szóló törvény alapelvei között szereplő esélyegyenlőség megsértését miért nem vizsgálta érdemben a Kúria. Az Alkotmánybíróság szerint ezzel nem ismerhetők fel az alkotmányos mérlegelés szempontjai, így ezen hiányosságok miatt sérült az Alaptörvény tisztességes eljárást garantáló rendelkezése.

Az Alkotmánybíróság döntése azt jelenti, hogy a Kúriának újra kell tárgyalnia az ügyet.

A szombathelyi Fidesz szombat reggel kiadott közleményében ugyanakkor lemondásra szólította fel Nemény András polgármestert, és arra, hogy lépjen vissza a kampánytól. Mert - mint írták -, az Alkotmánybíróság döntése azt jelenti, hogy "választási törvényt sérthetett az az eljárás, hogy az önkormányzati cégek az Éljen Szombathely kampányát segítették azzal, hogy közpénzből sokszorozták az ÉSZ arculati elemeit".

A közleményre az Éljen Szombathely Egyesület válaszolt. Szerintük a Fidesz helyi szervezete elkeseredett, mert kiderült, a szombathelyiek nem akarnak rábahídvégi polgármestert, és ezt igazolják a saját közvélemény-kutatásaik is. Mint írták, nem véletlen, hogy Orbán Viktor Vasvárra ment „Miniszterelnök úr! Feltehetünk egy kérdést?” - Vasváron kampányolt Orbán Viktor, mi is ott voltunk May 23. 18:37 és nem Szombathelyre, és még oda sem hívták meg a szombathelyi polgármesterjelöltjüket.

Az egyesület szerint a szakemberekből álló Kúria döntését a Fidesz pártdelegáltjaiból álló Alkotmánybíróság azzal küldte vissza, hogy folytassák le újra az eljárást, de érdemi döntést nem hoztak. Az Alkotmánybíróság nem az Éljen Szombathely! Egyesülettel, hanem a Kúriával áll jogvitában - írták.

Május eleje óta tart a plakátügy

Illés Károly, a szombathelyi Fidesz-frakció vezetője május elején nyújtott be Frissítés - A Fidesz szerint az Éljen Szombathely! az identitásprogramon keresztül kampányol May 06. 11:57 kifogást a szombathelyi identitásprogram miatt pénteken a Helyi Választási Bizottsághoz. Azt sérelmezte, hogy a „Mindenki szombathelyi” plakátok - amelyek szupermarketekben, óriásplakátokon is láthatók – színösszeállítása és grafikája kísértetiesen hasonlít az Éljen Szombathely! Egyesület által is használtéra.

Hozzátette, a kampányidőszak kezdetével megjelentek az Éljen Szombathely! hirdetései is, amelyek színösszeállításában kísértetiesen hasonlítanak az identitásprogramban használt jelmondatéra. Illés szerint ez megtéveszti a választókat, ráadásul az egyesület megsértette az esélyegyenlőség elvét azzal, hogy az önkormányzati cégeken keresztül, közpénzből folytat kampányt.

A kifogást a Helyi és a Területi Választási Bizottság is elutasította, majd május 14-én a Kúria is Frissítés - A Fidesz szerint az Éljen Szombathely! az identitásprogramon keresztül kampányol May 06. 11:57 . A Kúria megállapította, hogy sem az Éljen Szombathely! Egyesület, sem az önkormányzati gazdasági társaságok sem követtek el jogsértést.

Az Alkotmánybíróság pénteken a Kúria ezen döntését semmisítette meg, így a Kúriának újra kell tárgyalnia az ügyet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2024