A tüzes játékoktól az Animáig - Savaria Karnevál-programok a Nyugat.hu újságíróinak ajánlásával

Ön is úgy érzi, hogy elveszik a karneváli programok dzsungelében? Itt az iránytű, nem is egy.

Meg sem próbáljuk közzétenni a Savaria Történelmi Karnevál idei teljes programját, hiszen már maguk a helyszínek is majdnem szétfeszítik a terjedelmi korlátokat.

Valahogyan mégiscsak szeretnénk olvasóinknak támpontokat adni, így arra kértük munkatársainkat, hogy írjanak ajánlókat.

Vannak, akik nekiálltak kibogarászni a négy nap felhozatalát, és úgy jutottak eredményre, de van olyan is, aki egyetlen programról vagy helyszínről írt hosszabban.

Akik szemezgettek a felhozatalból:

Czömpöl Bianka, aki sodródik az árral, de van egy listája is

Bár nekünk újságíróként nem feltétlenül csak móka és kacagás a karnevál, hanem kemény munka is, hiszen igyekszünk a lehető legtöbb dologról beszámolni nektek és sok-sok látványos képet is hozni, azért mi is megtaláljuk a módot arra, hogy kikapcsoljunk egy kicsit.

Én igyekszem mindig végigsétálni az egész karneválon, és nem csak a fő helyszíneken, meg a vásáron, hanem belesek a kis udvarokba, kapualjakba is, ahol van, hogy ott is ragadok. Biztos, hogy idén is lesz ilyen, mert én inkább sodródom az árral. Annyi program és helyszín van, hogy ember legyen a talpán, aki fejben tudja tartani, hogy mikor, hol, mi van éppen.

BZ

De azért van néhány program, amit kiemelek. Ahogy sokan másoknak, úgy nekem is nagy favorit a Sörtér és a Borok utcája. Mindig vannak jó koncertek, lehet itt jókat enni és inni, kihagyhatatlan program a karnevál borának megkóstolása például. Na meg persze nem tud anélkül végigsétálni itt az ember, hogy ne botlana lépten-nyomon ismerősökbe, és hopp, máris eltelt két óra, pedig alig tettél néhány lépést. De pont ezért szeretjük.

Ami a koncerteket illeti, valószínűleg belehallgatok péntek este a Random Trip-koncertbe és biztos ott leszek a Robbie Williams Tribute Show-n, ami szombaton 17 órakor kezdődik a Forum Színpadon. Utána szombaton a Bohém a cél, ahol 19 órától három szombathelyi zenekar is fellép: a Túlzás, a Bolondok Aranya és a Prokofjev.

Vasárnap pedig vétek lenne kihagyni a 30. szülinapját ünneplő Anima Sound System koncertjét a Forum Színpadon. Én biztos, hogy ott leszek, na meg a kollégák közül is jó páran.

Józing Antal: Kukorelly Endrétől az Animáig

Az utóbbi években valahogy megcsappant az érdeklődésem a fesztiválok és az egyéb tömegrendezvények iránt, de ha már házhoz jön egy ilyen esemény, nem bújok el előle. Érdeklődésem iránya – és nemcsak most – inkább a zene, a képzőművészet és az irodalom, így amikor a programot bogarászom, főként ezekre koncentrálok.

Hogy csütörtökön elmegyek-e a 20 órakor kezdődő megnyitóra, azt még nem tudom, de a tervek szerint benézek. Még az is lehet, hogy végigsétálok a vásáron, habár egyetlen tárgyra sincs most szükségen. Mondjuk ezt mondtam, 10 évvel ezelőtt is, amikor hirtelen felindulásból megvettem egy zsebkést.

Pénteken 18.30-kor a Zsidó udvarban beszélgetés lesz Kukorelly Endre író-költővel, aki majd biztos érdekeseket mond. Ezek után két koncert is érdekel. A Random Trip 21.30-kor kezd a Forum Színpadon, majd nem sokkal később, 22 órakor a Művészetek utcájában a Kellene Kis Kert játszik. Az előbbibe Budapesten már belefutottam, azért nézném meg, az utóbbiakat viszont még nem hallottam élőben.

Szombaton Carson Coma a Forum Színpadon: nagy kérdés, hogy a fiúk valóban olyan jók-e, mint amennyire népszerűek. Ha nem érnék mégsem oda, annak egyetlen oka lesz: a Zsidó udvarban a 21 órakor (Péterfy Bori után) kezdődő drum & bass-koncert. Előadó nincs feltüntetve, de nem is fontos, a triphop mellett ez az egyetlen műfaj, ami kapcsán megérint a nosztalgia szele.

Vasárnap este érdekesnek ígérkezik a felnőtteknek szóló esti bábszínház, az ”Azért a kis bolondságért” (Thalia kertje, 20 óra). Innen még át lehet érni a 21 órára a Forum Szinpadhoz, ahol az egész rendezvénysorozatot az Anima Sound System koncertje zárja. A 30 éves születésnapját ünneplő, nemzetközi szinten is jegyzett szombathelyi csapat bizonyára nagyon készül a hazai nagypályás koncertjére.

Emellett akár a helyieknek, akár az idelátogatóknak tudom ajánlani, hogy keressenek rá az Iseum Savariense, illetve a püspöki palota és a székegyház helyszínekre is. Néhány évvel ezelőtt feljutottam én is az utóbbi tornyába. Volt akkora élmény, mint egy kürtőskalács.

Szilágyi József: Sörtér, távlati tervekkel

Az én karneváli terveimről írtam Mikor, hova és miért a Savaria Karneválon? – Kollégánk szubjektív helyszínajánlója 2023. August 21. 19:02 nemrég, igaz, akkor inkább a helyszínekkel foglalkoztam. Mert a helyszínek önmagukban is lehetnek vonzók, én például egész karnevál alatt elücsörögnék a Sörtéren, körbekóstolva a kínálatot.

De valljuk be, a helyszínek sokkal izgalmasabbak, ha a programokat is nézzük. Én is így tettem, és összeraktam magamnak egy távlati tervet. Ami, persze, úgyis borul majd, de irányjelzőként tökéletes.

Én mindenképpen megnézem a csütörtöki esti karneválnyitót, ami tavaly egészen más volt, mint korábban. Amikor még Vesta-szüzek karéjában gyújtotta meg a karnevál lángját a mindenkori polgármester. Tavaly egy szertartást mutattak be, aminek lényege, hogy a polgármester áldozatot mutat be az isteneknek, a felszálló füstből, aztán az udvari jós megfejti, hogy meg lehet-e tartani a karnevált.

Kicsit misztikus és macerás, de amikor Nemény András a jelmezében úgy néz ki, mint Palpatine császár tanítványa, akkor azt érdemes megnézni.

Nemény András a tavalyi karneválnyitón
Mészáros D. Zsolt

Aztán másnap egy kicsit komolyabb vizekre evezek a Borok utcáján át, ha ez a képzavar megbocsátható. A programsorozatba ismét beszálló Zsidó udvarban péntek kora este, 18.30-kor Kukorelly Endrével lesz egy beszélgetés, ami ígéretesnek ígérkezik. És itt gyorsan elsütöm, hogy másnap, szombaton 18 órától Veiszer Alinda lesz itt a vendég, ezt a beszélgetést biztosan nem hagyom ki.

Pénteken este kénytelen leszek elvándorolni a Forum színpad elé, ahol a Random Trip ad koncertet 21.30-tól. A Random Trip önmagában egy állandó utazás, a stílusokon át, a műsorban csak egy dolog állandó, a változás. A magyar fesztiválszcéna szereplőiből rakják össze az egy-egy alkalomra szóló műsort, ami már ezért is roppant érdekes.

Szombaton a délutánt a Sörtérre tervezem, 16 órától a Fandyr zenekar ad itt koncertet. Ókori dallamok, a druidáktól a rómaiakig. Azt nem tudjuk, mennyire autentikusak a hangszereik, de érdekes, talán kicsit megérzünk valamit a késő ókori, kora középkori világból. Iszunk mellé fekete árpasört.

Aztán este 18-kor vissza a Zsidó udvarba, a következő beszélgetésre, majd ott is maradok, 19.30-tól Péterffy Bori és a Love Band játszik. Igazából ők nem tartoznak a zenei ízlésvilágomba, de még soha nem néztem végig koncertjüket. Kíváncsi vagyok a titkukra, ami még mindig az élvonalban tartja őket.

Vasárnap már némi pihenés is bejátszik, de azért este szinte kötelező program lesz a Fórum színpadon 21:00-tól az Anima. Aztán valahol majd levezetjük a karneváli izgalmakat.

Akik kiválasztottak egy programot vagy helyszínt

Csabai Bernadett: Random Trip koncert, augusztus 25. (péntek) 21:30 , Fórum Színpad

Kicsit félve látok neki ennek a kis ajánlónak, van olyan kolléga, akinek már ez a tizenkettedik karneválja, én viszont most először csatlakozom a szombathelyi forgataghoz. Hallottam már ezt-azt, a pletykák szerint ez a város legjobban várt és legtöbb embert megmozgató rendezvénye, de mivel én nemrég költöztem ide, a Savaria Karnevál eddig kimaradt a látószögemből.

A programot böngészve viszont lelkes lettem, nagyon változatos a felhozatal: zene, tánc, színház, történelem, csupa olyan dolog, ami megtölti tartalommal ezt az Élet nevű játékot. És nem utolsósorban ismerős nevekkel is találkoztam. Ilyen például a Random Trip, melynek koncertjén biztosan találkozhattok velem pénteken este 21:30-kor, a Fórum Színpad közelében.

Örömzene. Improvizáció. Jammelés.

Amikor nagyon muzikális emberek összeülnek és a sok különböző zenei gondolatból, érzésből, dallamvilágból összeáll egy egész, megszületik az összhang. Az alkotás fázisában is részt vehetünk, tehát szemtanúi lehetünk egy új dal születésének a semmiből. Ez a Random Trip alapkoncepciója. 2008 körül két bitang tehetséges zenész gondolt egyet és elkezdte járni a budapesti klubokat improvizációs estekkel.

Az egyik ötletgazda Delov Jávor, aki egy állat a szó legnemesebb értelmében, amit a dobokkal tud művelni, az nem evilági. DJ QCeevel álmodták meg az imprós örömzenéléseket, ő az underground világából csatlakozott a doboshoz. Alapvetően DJ, de bármikor lenyom egy beatboxot vagy egy kis hip-hop betétet.

Azóta a sztori meglehetősen kinőtte magát, a srácok előszeretettel hívják meg a hazai könnyűzene ismert szereplőit egy közös zenélésre és ezekből rendszerint csodás dalok születnek. Dés László, Wolfie, Fábián Juli, Kiss Tibi, Tóth Vera, Palya Bea, Járai Márk – csak néhány zenész, aki már részt vett „random trippelésben.” A karneválon Péterffy Lili (Lelle), Saiid (Akkezdetphia) és Vavra Bence csatlakozik hozzájuk.

A fiúk nem titkolt célja volt a mainstream és az underground képviselőinek összeboronálása és ezzel együtt különböző stílusok találkoztatása. Felcsendül a jazz, a blues, elektronikus dallamok, ütős gitárszólók, de akár népzenei vonalak is. “A keretek nélküli zenélés szabadságát sikerült bevinni a dalforma kötöttebb keretein belülre is” - írják az oldalukon. A Random Trip számomra a hamisíthatatlan örömzene, a lélekből születő, teljesen spontán, ösztönös, zsigerből jövő, nagybetűs ALKOTÁS.

Személyes kedvencem a Lábas Viki és Járai Márk közreműködésével alkotott „Hajolj közel” című dal. Hallgassatok bele, tele van élettel! És gyertek, nézzétek meg a koncertet, mert más, mert egyedi és nagyon izgalmas! Ott tali!

Fodor Ármin: Tüzes játék, augusztus 24. (csütörtök) 21:30, Történelmi Témapark

Először talán 2016-ban, egy puszta véletlen folytán keveredtünk be a családommal a tüzes játékokra. Azt se tudtuk, miről van szó, csak beültünk, hátha jó élményekkel jövünk ki. A „próba” pedig sikerült, azóta minden alkalommal kint voltunk a Történelmi Témaparkban.

Tüzes játékok
Mészáros Zsolt

Most is ott leszünk, és nem csak a hagyományos tűzijáték miatt. Valahogy az előadott történet mindig magával ragadja az embert arra az egy órára. Az előre kiadott program szerint az idei tüzes játék középpontjában a bűvészet áll majd. Azt írják, ahogy minden bűvészt, a mostani történet főhősét is az hajtja, hogy létrehozza a tökéletes illúziót, amit időkön és kultúrákon keresztül keres majd. Hogy ez az egész hogy jön majd össze a tűzzel, az még nem állt össze a fejemben, mindenesetre nagyon kíváncsi leszek a sztorira, ami csütörtökön, 21.30-kor bontakozik ki a Ferences Kertben.

Pusztai Kriszta: Kalandvár (Gayer Park)

Közel 10 éve élek Szombathely belvárosában, augusztus végén pedig Savaria belvárosába költözöm át minden évben, úgy, hogy nem kell cuccolnom, dobozolnom.

Szerintem megvan annak a sajátos hangulata, amikor reggel a nyitott ablaknál még az ágyban fekve hallja az ember ahogy pakolnak, beszélgetnek az árusok, épülnek a sátrak, vagy éppen a frissen sült rétes illata ébreszt. Aztán napközben bármerre is menjek a közeli utcákban, valahogy mindenki ráérősebb, kevésbé rohan, nézelődik. Rá lehet fogni a karneválra a lassabb tempót.

Az esti koncertek után hazatérve pedig már azt hallani a nyitott ablaknál, ahogy az árusok elköszönnek egymástól, a holnapi vagy inkább az aznapi viszontlátásig.

Igaz, amióta kisgyerekem van, nem a frissen sült rétes illata ébreszt, hanem ő. Persze így is kimaxoljuk a karnevált. Együtt nézzük az ablakból, ahogy a nagy teherautók hozzák-viszik a pavilonokat, jönnek-mennek és felvonulnak az emberek, és mivel szereti a társaságot, még az esti Forum színpados pezsgést is tovább bírná, mint én.

Napközben viszont a bázis mindenképpen a Gayer-park, ahol a fák ölelésében rengeteg gyerekprogram közül lehet válogatni. A bőség zavara lesz ez nekünk, már előre látom. Az biztos, hogy lesz mivel lefárasztani meg túlpörgetni is a gyerekeket.

Örök kedvenc a fiúknál a tűzoltóság, ők is ott lesznek.

Először húzzák fel sátraikat a soproni légiósok a gyerekhelyszínen.

Néhány év kihagyás után a cserkészek is visszatérnek a parkba.

Szintén első alkalommal várják a Berzsenyi Dániel Könyvtár könyvtárosai, Minerva papnői a karneváli közönséget a szabadtéri lombkönyvtárban a római kort megidéző kvízekkel, olvasmányokkal, könyvajánlókkal, papírszínházzal, játékokkal. Többféle kézműves-foglalkozást ígérnek a szervezők. Huszárok, íjászok, logikai játékok, fajátékok is lesznek, sőt baba-mama jurta is. A bátrabbak pedig kenuzhatnak a Gyöngyösön. Teljesen mindegy, hogy melyik napszakban megyünk a gyermekhelyszínre, mert ezek a játszóprogramok egész nap látogathatók, semmiről nem maradnak le a kicsik.

Garai Antal Atom

A családi koncertek, interaktív előadások pontos időpontját viszont érdemes jó előre megnézni, ha nem szeretnénk lemaradni mondjuk a KL Színház, a Langaléta Garabonciások, Gulyás Laci gólyalábas produkcióiról, a Mesebolt Bábszínház meséjéről, a Tarisznyások zenés műsoráról vagy éppen Bognár Szilvia gyerekkoncertjéről.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a sok ingyenes program segítség a szülőknek. Ahogy írtam, a gyerekek közben túlpörögnek, aztán jól el is fáradnak, talán jót is alszanak a nap végén, ha egyszer sikerül őket hazaterelni az öreg város vásárából.

Az utóbbi napokban egyébként komolyan elgondolkodtam azon, hogy mi lenne, ha beruháznék egy gyerekpórázra. Eddig eszembe sem jutott ilyen, de ahogy közeledik a csütörtök, kezdek kicsit aggódni, mekkora feladat lesz egy 2,5 évessel közlekedni a tömegben, egy olyan 2,5 évessel, aki biztosan ki akarja majd maxolni a karnevált, és ahogy ismerem, ki is fogja.

Reitli Ádám: Collegium Gladiatorum, augusztus 25. (péntek) 14:15, augusztus 27. (vasárnap) 14:15, Történelmi Témapark

Én soha életemben nem voltam még Savaria Karneválon, így az idei lesz az első alkalom, hogy részt veszek rajta a barátaimmal közösen. Miután megnéztem a programajánlót, a figyelmemet a gladiátoriskola keltette fel.

Mindig is érdekelt a töri és az köztudott tény, hogy a római gladiátorok menők. Azt nézni, hogy egy csomó ember egymásnak esik kardokkal a közönség szórakoztatására nem csak érdekes, de mai szemmel egy picit vicces. Remélem azért a sok “csihi-puhi” és “dirr-durr-csitt-csatt-piff-puff-paff” után azért a gladiátorok nem bántják egymást, hiszen ezek már nem a Krisztus előtti évszázadok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2023