Alapjaiban változhat meg a 2-es típusú cukorbetegség kezelése

Sokak számára fontos közleményt adott ki a Semmelweis Egyetem.

A 2-es típusú cukorbetegek inzulinkezelésének egyszerűsítését célozza egy nemzetközi szinten is új terápia, melyet egy ideje a Semmelweis Egyetemen is sikerrel alkalmaznak – írja honlapján az egyetem.

Az eljárás, melyet a TB támogat, nemcsak a napi többszöri tűszúrást és vércukormérést váltja ki, hanem jóval kevesebb mellékhatása van, mint a kizárólag inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelésnek. Sokak kezelése évek óta változatlan, holott rendszeres felülvizsgálattal lenne lehetőség módosításra.

Az injekciót, mely egy korszerű bázisinzulinból és egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt nem inzulin típusú (glükagonszerű peptid (GLP)-1 agonista) hatóanyagból áll, naponta egyszer kell beadni. Vele együtt megszűnik a napi többszöri vércukormérés is – elegendő hetente egy-két alkalommal végezni.

A fix kombinációs készítmény további előnye, hogy a naponta többször, általában négyszer adott inzulin kezelésnél jóval kevesebb mellékhatása van.

„A beteg kevésbé hízik, kevesebb a vércukoreséssel járó epizód, mintha csak inzulint használna, és ritkább a mellékhatás, mint a kizárólag GLP-1 agonistát alkalmazóknál”

– mondja dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa.

Emellett a leggyakrabban alkalmazott ilyen készítmény szív- és vesevédő hatással is bír, melyek a diabétesz leggyakoribb szövődményei.

A terápia leglátványosabb eredménye mégis a beteg életminőségének javulása.

Az a beteg, aki azt hitte, hogy élete végéig naponta négyszer kell magának inzulint beadnia, s előtte négyszer az ujjbegybe szúrni, új életet kap

– mondja dr. Kempler Péter.

A cukorbetegek 90%-át a 2-es típusú cukorbetegek teszik ki. Hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú diabétesz és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15 százalékát, tehát közel 1,5 millió embert is érinthetnek.

A sikeres alkalmazáshoz jól kell ismerni a beteget, annak kórtörténetét. A betegnek szintén együtt kell működnie, mivel az új kezelés „beállítása” a megszokott negyedévesnél eleinte gyakoribb ellenőrzéssel jár – hetente (többször), majd kéthetente, később havonta kell kontrollra járnia. Az átállítást eleinte kórházi bennfekvéssel végezték, ám mivel a 2-es típusú cukorbetegek esetében kisebb a vércukorszint ingadozás, megoldható ambulánsan. További feltétel, hogy a szervezetnek legyen megfelelő inzulintermelése – ez az C-peptid szint mérésével igazolható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?