Állati hazugságok, amikkel gyerekként etettek minket

Fejét a homokba dugó strucc? Vérszomjas piranja? Színváltva kommandózó kaméleon? Kiáltsuk hangosan, hogy bullshit!

Az állatokat nem szeretni nem lehet, az állatok azok, akik emberré teszik az embert, az állatos videók pedig internetté az internetet. Ők a mi arkangyalaink, szívünk meglágyítói, akik, miután egy idegleléses munkanap után lerogyunk a szófára, kicsit rendbe teszik a lelkünket, legyen szó a család kutyájáról vagy a világháló olyan távoli teremtményeiről, mint a vakargatható kacsacsőrű emlős . Mindezek miatt az állatokról hajlandóak vagyunk sok mindent elhinni, pusztán azért, mert nem adnak okot ennek ellenkezőjére - hiszen olyan őrületesen aranyosak! Pedig van néhány mítosz, ami megéri a lerombolást, mert akkora sületlenség. Elővettünk néhányat, íme!

A strucc a homokba dugja a fejét: NEM IGAZ.

Az első jelentős közkeletű humbug, hogy a nagydarab egzotikus madár azt hiszi, ha így tesz, akkor nem látja meg a ragadozó. Köszönjük meg Caius Plinius Secundus ókori római írónak, hogy korabeli enciklopédiájában elterjesztette ezt a hülyeséget egy állatról, ami repülésképtelenségéből adódóan a futótehetségét oly mértékűre fejlesztette, hogy 70 kilométer per órás sebességével a Föld leggyorsabban szaladni képes kétlábúja. A legtöbb ragadozót - a még gyorsabb gepárdot leszámítva - könnyűszerrel lehagyja, márpedig így mi értelme is volna egy olyan idióta manővernek, hogy a fejét a földbe túrja?

(Fotó: westminster-consulting.com)
Nyugat.hu

Bernáthegyi kutyák szeszeshordót cipelnek a nyakukban: NEM IGAZ.

Ez is beleégett sokunk agyába: fehér-barna foltos mokány kutyák élénkítő alkoholt csöpögtetnek a jéghidegtől eszméletlenre ájult, átfagyott ember szájába. Hát milyen szép gondolat is ez, nem? Hát lehet ezt nem elhinni? Nem csak lehet, de kötelező is nem elhinni, különben hülyék maradunk a témában. Edwin Henry Landseer 19. századi angol festő a ludas ezért az értelmetlen mítoszért, akit művészi értelemben vett csodagyerekként kezelte, gyakran festett állatokat, és mindössze tizenhét évesen elkövette a bűnös Alpesi masztiffok újraélesztenek egy elkeseredett utazót című képet. Ezt ni:

westminster-consulting.com

Ami ugye csodálatos, csak éppen nincs sok köze az igazsághoz. Mint ahogy annak a rajzfilmbéli, iszákos bernáthegyinek sem, aki később ezt a vicces fantazmagóriát világszerte sok millió gyerek agyába égette bele .

Kaméleonok színt váltanak, hogy beolvadjanak: NEM IGAZ.

Antigonosz görög íróhoz fűződik ez a mítosz, aminek elterjedése már csak azért is furcsa, mert egy évszázaddal korábban a nála jóval ismertebb Arisztotelész már közölte, hogy nem úgy van az, a kaméleon nem a környezetéhez igazítja a színét, hogy elrejtőzzön benne, hanem az érzelmi ingadozásai vezérlik az árnyalatait. Ha meglát egy szexi nőstényt, elkékül, ha mérges, akkor feketévé vedlik.

(Fotó: The Chameleon Farm of Elwood @ Flickr)
The Chameleon Farm of Elwood

Piranják egy perc alatt csontig lerágnak egy tehenet: NEM IGAZ.

Legalábbis nagy általánosságban semmiképpen sem. Viszont Theodore Roosevelt, az USA huszonhatodik elnöke, amikor pontosan száz évvel ezelőtt az Amazonasnál járt expedíción, a saját szemével láthatott egy ilyet - igen ám, de ezzel csak a helyi túravezetőik akarták elkápráztatni őket, és ezt úgy tették, hogy az éhhalálhoz közeli állapotig koplaltattak több száz ilyen halat egy tóban. Így persze, hogy a vízbe eresztett tehénről pillanatok alatt lefaragták a húst. Bármilyen éheztetett állat sokkal falánkabb, mint normális, jól táplált állapotában.

Az igazság az, hogy az átlagos piranja, bár tényleg nagyon gyors, alapvetően csak más - és azon belül is gyenge, beteg, kisebb - halakkal táplálkozik. Alkalmanként támadhatnak ugyan emberre, de ez csak olyankor fordul elő, ha alacsony a vízállás. Az egy perc alatt felzabált nagytestű emlős meséje azonban egyszeri és nehezen megismételhető mutatvány.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű