Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"Én fejben is folyton varrok" - Szigeti Vanda divattervező

Ő is úgy kezdte, mint minden lány. Tipegett anyuka tűsarkújában, válogatott a pörgős szoknyák között, és bolondult a rózsaszínért. Csakhogy az ő imádata tartósnak bizonyult, Szigeti Vanda divattervező lett. Szab, varr, tervez és álmokat ölt selyembe. Bár a magáét még nem rendezte meg, sokak esküvőjét tette már felejthetetlenné ruháival és kiegészítőivel. A fiatal tervezőt saját szalonjában kerestük meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Belvárosi apró üzlet, kívül-belül – stílusosan – fehéren. A kirakatban kis ízelítő: egy elegánsan megterített esküvői asztal, menyasszonyi-, menyecske- és koszorúslány ruha.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Vandának, ha úgy vesszük, lényegében nincs kollekciója, néhány ruha lóg csupán egy rúdon, a kölcsönzőkből ismert zsúfolt fogasoknak nyoma sincs. Akinek ez a fiatal lány varr, az hazaviszi élete legszebb ruháját, a költeményeket fotók őrzik, esetleg egy-egy kiállításra adják kölcsön őket a fiatalasszonyok.

Lapos saroktól a tűsarokig

Fáj is tőlük megválni

– vallja be mosolyogva. Lehuppanunk a fehér fotelokba, a fekete-fehérbe öltözött fekete lány néhány éve büszkélkedhet a saját szalonnal. Azelőtt Pestre dolgozott apró dizájnboltok számára, kis szériás termékeket tervezett és készített. Azelőtt pedig - néhány éve még - az iskolalépcsőket koptatta a fővárosban. Az iparművészeti egyetemre a szombathelyi művészeti készítette fel, nosztalgiázva idézi a kis közösséget és a tanárokat, Sütő Évát, Bonyhádi Károlyt, Masszi Ferencet, aztán a pesti éveket.

Szigeti Vanda
Szigeti Vanda
Mészáros Zsolt

Már általános iskolásként tudtam, mi akarok lenni, így az út egyenes volt az iparművészetire. Akkoriban több év volt a bejutási idő, a frissen végzetteknek esélye sem volt, nekünk a barátnőmmel mégis sikerült már az érettségi után. Utólag azt gondolom, jobb lett volna, ha nem. Kell néhány év, hogy az ember megérjen arra az egyetemre. De így is szép volt, reggeltől estig rajzoltunk, festettünk, terveztünk, szabtunk, varrtunk – imádtam. Egy szemesztert, ösztöndíjasként Athénban is eltöltöttem, ami szintén felejthetetlen volt és nagyon inspiráló.

Más világ volt Budapest, ott még Vanda sem járt tűsarkúban, - bevallja, nem is tudott - az egyetemi élethez a kényelmes lapos cipők illettek. És más világ volt az is, ahova visszacsöppent, a hétköznapokba, Szombathelyre.

Mindig akad menyasszony, akin kiélheti a fantáziáját

Amikor az ember végez, először egy eufóriát érez, fellélegzik. De aztán űr támad maga körül, eltűnnek a megszokott dolgok, ismerős arcok. Ráadásul én még Budapestről is elkerültem, egy teljesen más környezetbe, más mentalitású, más érdeklődési körű emberek közé jöttem vissza. Itt még kicsit hiányzik az egyetemen megszokott merészség, a kísérletező hajlam, az újra való nyitottság. De azért mindig akad menyasszony, akin kiélhetem a fantáziámat

– nevet.

Vanda darabjai valóban "testre szabottak", hiszen mindenkinek a maga személyisége, alkata, vonásai alapján tervez ruhát.

Szigeti Vanda
Vagány menyecskéknek
Mészáros Zsolt

Persze az újnak, az ismeretlennek mindig nehéz megnyerni az embereket, így aztán az üzlet lassan indult be, eleinte csak a kiegészítőket keresték, "kockáztatni" a nagy napot egy esetleg félresikerült ruhával kevés menyasszony merte. A tervező egy bizalmi ember. A kezdeti sikerek aztán egyre több kuncsaftot hoztak.

Vagány arák pinkben

Szigeti Vanda
a kedvenc darab
Mészáros Zsolt

Minden menyasszony más és más. Van, aki három héttel az esküvő előtt rohan ide, mással hónapokig egyeztetek jóval a nagy nap előtt. Van, aki egy sor ruhát felpróbált már a kölcsönzőkben és konkrét ötletekkel jön, más csak annyit tud, hogy elöl rövid, hátul hosszú legyen. Aztán együtt leülünk, gondolkodunk, anyagot választunk, és sokszor próbálunk.

Vanda szereti, ha van ideje, mert jó megismerni a lányokat. Így lehet tudni, kinek mi áll jól, ki mit visel szívesen, kinek mi kényelmes. Ez egy fontos szempont, érezze magát jól a ruhában, végül is ez az ő nagy napja.

Egyébként pedig jó tudni, hogy nála nem lógnak habos-babos, nagy abroncsos csodák, aki hercegnőnek akar öltözni, ne hozzá forduljon. Nem is kértek még tőle ilyent. Aki vele terveztet, az az egyszerű, elegáns, visszafogott stílust szereti. De amúgy is ez a divat, idén menő az elől rövid, hátul hosszú, esetleg tüllös - a mai menyasszonyok merészek. Persze az most is szempont, hogy jól pörögjön, ha megtáncoltatják az arát. A menyecskeruha változatlanul rövid és persze szintén pörgős, a vagányságot itt a színek tükrözik, a piros mellett most nagyon megy a pink is.

Fekete-fehérben

"Nekem nagy kedvencem a fekete-fehér, ami most szintén divatos. Mellesleg pedig hagyományos is, régen minden menyasszony viselt valamilyen fekete kiegészítőt – a tisztaságot jelképező fehér mellett ez a sírig tartó kapcsolatot szimbolizálta. Szerintem nagyon szép egy-egy fekete öv, szalag vagy csipkerátét a menyasszonyi ruhán – de ilyent még kevesen mernek felvenni."

Vandánál egyébként az örömanyák is varratnak ruhát, persze kevésbé vagányat, ők az elegáns modelleket szeretik, de igyekeznek mai darabot készíttetni.

Szigeti Vanda
A kellékeket is ők készítik
Mészáros Zsolt

A nagy napon persze mindenki a menyasszonyt csodálja, de aki igazán meg akarja adni a módját, az a lagzit is "felöltözteti". Vanda polcai tele vannak ültető kártyákkal, szalagokkal, gyűrűtartó párnákkal, terítőkkel, masnikkal, gyöngyökkel – az ember ámul-bámul, mi minden kelléke lehet egy elegáns vacsorának.

A nagyon gondos menyasszonyok ügyelnek arra, hogy ruhájukkal harmonizáljon a teríték is. Annak színe visszaköszön a meghívón, a szalagokon, kártyákon. Persze más illik egy elegáns étterembe és egy csárdába – erre is figyelünk a kellékek tervezésénél.

Szemeteszsákból alkalmi ruha

Vanda darabjait látva az ember sajnálja, hogy a fiatal lány, az utca emberének nem tervez ruhát. Sőt, ahogy bevallja, még magának és a családnak is alig. Mint a suszternek a maga cipője, vagy az asztalosnak az asztala, neki is a saját ruha megvarrása a legutolsó. Üzletben vásárol, kínos is, amikor megdicsérik, milyen szépet alkotott magának - nevet. Báli ruhát azért varr, néha magának is. Legutoljára egy szép, fekete, áttetsző, muszlinos ruhában táncolt.

Szigeti Vanda
Tökéletesen
Mészáros Zsolt

És néha azért a fantáziáját is elengedheti, a divatbemutatókon – a téli hónapokban – kiélheti a kísérletező kedvét. Nemrégiben egy fekete szemeteszsák ihlette meg, abból készített egy elöl rövid, hátul hosszú, buggyos ruhát egy modellnek. Ezt a modellt használják majd nemsokára egy hajbemutatón is az egyik szombathelyi étteremben. A frizurákat bemutató lányok a haj színére festett szemeteszsák-ruhákat viselik majd.

Díszlet az utolsó lagzi

Egyéb "újrahasznosításon" most nem töri a fejét Vanda. Kezdődik ugyanis a szezon, tavasztól őszig sok a munka, a nagy hajrában néha napok telnek el alvás nélkül. De az eredmény mindent megér, a tervező néha a szertartáson is megnézi, jól működik-e az ünnepi ruha - amit aztán már csak tablók és prospektusok őriznek tovább.

Sposa
modell, kastélyban
Bonyhádi Károly

Vanda szereti, ha ruhakreációi a fotóműtermek sima, egyszínű háttere előtt megörökített fotókon jelennek meg, de az is előfordul, hogy kísérletező kedvű fotózásokon bizarr környezetben készülnek divatfotói. Így állította például a kedvenc, nagy masnis ruhába bújt modellt egy kopott létrára egy kastélyteremben. A végeredményt bárki láthatja a szalonban.

Az új esküvői szezon most indul. Vanda a ruhaterveket maga készíti, a kivitelezésben ketten segítik őt. Azt mondja, maximalista, de már megszokták, összecsiszolódtak.

Én ezzel kelek és fekszem. Még fejben is folyton tervezek, varrok. Valójában ugyanis, nem érzem munkának, amit csinálok, ez a hobbim is egyben. Most jól érzem magam, a többit meg majd meglátjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Szekretista emberfigyelő – Oroszy Csaba festőművész

„Szekretizmus” – magának találta ki ezt a műfajt művészeket bemutató portrésorozatunk második főszereplője. Alkotásaiban mindig hangsúlyos a gondolat, beszélgetésünk is a filozofálás határait súrolta időnként.

„Csak úgy gyurmázgatok…” - Veres Gábor szobrászművész

Meglátogattuk Joyce-ot, Éhent, Kraszna-Krauszt, Antall Józsefet, az Almát és a báránykát meg a szörnyet az uszodánál. Szülőatyjuk, Szombathely legismertebb szobrászművésze mesélt róluk - és önmagáról.

Nem csodabogár, nincsenek csápjai – Masszi Ferenc festőművész

A helyszín mesés: a kert végében fenyőerdő, amögött a Gyöngyös. A ház ékszerdoboz, tele szintkülönbségekkel. A műterem szintúgy varázslatos, falait zsúfolásig tele képekkel. Itt él Masszi Ferenc.

Rónaszéki kiteregette a zokniját - Harisnyás Linda színre lép

Vajon mit keres egy sárkány a zoknis fiókban? Miért varr babzsákot egy kalauzjelölt? Mi a közös Vukban és a Zöld hentesekben? És egyáltalán mi az öröm egy elrontott palacsintában? A művésznő elmesélte nekünk.

Az embergyűjtő Stekovics

Fellinitől levelet kapott, Törőcsik Mari pózolt a gépe előtt – most pedig százéves macik között, paraván mögé bújva bűvöli a Facebookot.

Hogyan épít a magyar? Morfondírozás flitterekről és holdjáróról

Letisztult formák, toszkán zűrzavar, másolt minták. Hogy épít ma a magyar? Beszélgetés belsőépítészetről, trendről, designról és rózsaszín flitterekről a fiatal tervezőkkel, Kiss Dániel építésszel és Tóth Péter formatervezővel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés