Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Amikor a legnagyobb sztárok forgattak filmet a szombathelyi Szabadidőközpontban

A helyszín nemcsak a mi fotósunkat ihlette meg, egészen Hollywoodig vezetnek szálak.

Néhány nappal ezelőtt mutattuk meg Posztapokaliptikus állapotok az egykor szebb napokat megélt szombathelyi Szabadidőközpontban February 20. 07:07 a szombathelyi Szabadidőközpont romjait, felelevenítve az egykori szebb napokat is.

Az épület és környéke most a SZOVA-hoz tartozik. 195 millió forint még került arra, hogy idetervezzenek egy lovasközpontot, most már csak csekély 3,5 milliárd hiányzik a felépítéshez. (Hogy a városnak mekkora szüksége van most egy több milliárdos lovasközpontra, abba most ne menjünk bele.)

A cikk kapcsán egy levelet és egy videót kaptunk Kelemen Zoltán színművész-rendezőtől, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány évvel ezelőtt a helyszín őt is megihlette, és a Weöres Sándor Színház csapatával* itt forgatták le „A utolsó mohikán magyar változatának” beharangozóját.

Nemcsak az elkészült másfél perc, hanem az elkészültének a körülményei érdekesek, ugyanis visszaröppentenek minket Szombathely egy, a mainál pezsgőbb szellemi miliőjébe, és amely nélkül nem is érthető, hogy mi ez:

Az évszám 2013, az alkalom pedig a Mérei Tamás által gründolt Hollywood Classics, ami ekkorra már a város egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kulturális eseményévé nőtte ki magát, amire jegyet szerezni sem volt egyszerű.

A program részeként a Savaria Szimfonikus Zenekar játszotta „Az utolsó mohikán” című amerikai film betétdalát, és ennek a tálalására kérte fel Mérei Tamás Kelemen Zoltánt.

Hollywood Classics 5
Kelemen Zoltán mint Andy Vajna, mellette Mérei Tamás (2013) – Kattintson a képre a galériához!
Mészáros Zsolt

Így aztán Kelemen Andy Vajna szerepébe bújt, és kitalálta, hogy elkészült a magyar film megújításának az első fecskéje, egy nemzetközi (magyar-azeri-grúz-kazahsztáni-kínai-osztrák-amerikai) szuperprodukció, a hazai filmtörténet legnagyobb szabású alkotása. „Az utolsó muhi kán” című filmet, habár a „részleteket” elég rendesen kidolgozták, természetesen nem forgatták le, viszont elkészült a fenti trailer, amit levetítettek az előadás alatt.

Muhi Borsod megyében van, a szereplők pedig nem indiánok, hanem közmunkások és munkanélküliek, akik elindulnak Miskolc, az ígéret földje felé rendes munkát keresni.

„A Szabadidőközpont csodálatosan modellezte a kies, dimbes-dombos tájat, a zárókép pedig az Oladi-dombról készült. 1,5-2 óra alatt felvettük az egészet” – meséli a rendező.

Hollywood Classics 5
A Hollywood Classics nagyon népszerű volt (2013) – Kattintson a képre a galériához!
Mészáros Zsolt

A Hollywood Classics színpadján aztán – bizonyára sokan emlékeznek még erre a közönség közül – a limuzinnal érkező „Andy Vajna” bemutatta a sztárszereplőket, „Palácsik Tímeát, Franco Nerót, Arnold Swarzeneggert” stb.

„Nagy baromság volt, hatalmasakat röhögtünk” – emlékszik vissza az akkori napokra Kelemen Zoltán.

Mi pedig azt javasoljuk a SZOVA-nak, hogy próbálja meg filmforgatásra kiadni a parlagon heverő, pompás helyszínt. Ha Andy Vajnának megfelelt...


*Stáblista


Szereplők: Lévai Tímea, Vlahovics Edit, Horváth Ákos, Avass Attila, Poppre Ádám, Szabó Róbert Endre, Budai Dávid, Juhász Ádám, Korponay Zsófia
Narrátor: Szabó Róbert Endre
Zene: Richard Wagner
Technikus: Dömötör Katalin
Operatőr-Vágó: Kachmarski Ágnes
Ötlet-Rendező: Kelemen Zoltán
Külön köszönet: Oroszy Csaba, Varga Alexandra, Simonné Borsodi Mária, Jenei Ágnes, Nagy Kornél, Kottán Éva
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra