Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Amikor a legnagyobb sztárok forgattak filmet a szombathelyi Szabadidőközpontban

A helyszín nemcsak a mi fotósunkat ihlette meg, egészen Hollywoodig vezetnek szálak.

Néhány nappal ezelőtt mutattuk meg Posztapokaliptikus állapotok az egykor szebb napokat megélt szombathelyi Szabadidőközpontban February 20. 07:07 a szombathelyi Szabadidőközpont romjait, felelevenítve az egykori szebb napokat is.

Az épület és környéke most a SZOVA-hoz tartozik. 195 millió forint még került arra, hogy idetervezzenek egy lovasközpontot, most már csak csekély 3,5 milliárd hiányzik a felépítéshez. (Hogy a városnak mekkora szüksége van most egy több milliárdos lovasközpontra, abba most ne menjünk bele.)

A cikk kapcsán egy levelet és egy videót kaptunk Kelemen Zoltán színművész-rendezőtől, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány évvel ezelőtt a helyszín őt is megihlette, és a Weöres Sándor Színház csapatával* itt forgatták le „A utolsó mohikán magyar változatának” beharangozóját.

Nemcsak az elkészült másfél perc, hanem az elkészültének a körülményei érdekesek, ugyanis visszaröppentenek minket Szombathely egy, a mainál pezsgőbb szellemi miliőjébe, és amely nélkül nem is érthető, hogy mi ez:

Az évszám 2013, az alkalom pedig a Mérei Tamás által gründolt Hollywood Classics, ami ekkorra már a város egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kulturális eseményévé nőtte ki magát, amire jegyet szerezni sem volt egyszerű.

A program részeként a Savaria Szimfonikus Zenekar játszotta „Az utolsó mohikán” című amerikai film betétdalát, és ennek a tálalására kérte fel Mérei Tamás Kelemen Zoltánt.

Hollywood Classics 5
Kelemen Zoltán mint Andy Vajna, mellette Mérei Tamás (2013) – Kattintson a képre a galériához!
Mészáros Zsolt

Így aztán Kelemen Andy Vajna szerepébe bújt, és kitalálta, hogy elkészült a magyar film megújításának az első fecskéje, egy nemzetközi (magyar-azeri-grúz-kazahsztáni-kínai-osztrák-amerikai) szuperprodukció, a hazai filmtörténet legnagyobb szabású alkotása. „Az utolsó muhi kán” című filmet, habár a „részleteket” elég rendesen kidolgozták, természetesen nem forgatták le, viszont elkészült a fenti trailer, amit levetítettek az előadás alatt.

Muhi Borsod megyében van, a szereplők pedig nem indiánok, hanem közmunkások és munkanélküliek, akik elindulnak Miskolc, az ígéret földje felé rendes munkát keresni.

„A Szabadidőközpont csodálatosan modellezte a kies, dimbes-dombos tájat, a zárókép pedig az Oladi-dombról készült. 1,5-2 óra alatt felvettük az egészet” – meséli a rendező.

Hollywood Classics 5
A Hollywood Classics nagyon népszerű volt (2013) – Kattintson a képre a galériához!
Mészáros Zsolt

A Hollywood Classics színpadján aztán – bizonyára sokan emlékeznek még erre a közönség közül – a limuzinnal érkező „Andy Vajna” bemutatta a sztárszereplőket, „Palácsik Tímeát, Franco Nerót, Arnold Swarzeneggert” stb.

„Nagy baromság volt, hatalmasakat röhögtünk” – emlékszik vissza az akkori napokra Kelemen Zoltán.

Mi pedig azt javasoljuk a SZOVA-nak, hogy próbálja meg filmforgatásra kiadni a parlagon heverő, pompás helyszínt. Ha Andy Vajnának megfelelt...


*Stáblista


Szereplők: Lévai Tímea, Vlahovics Edit, Horváth Ákos, Avass Attila, Poppre Ádám, Szabó Róbert Endre, Budai Dávid, Juhász Ádám, Korponay Zsófia
Narrátor: Szabó Róbert Endre
Zene: Richard Wagner
Technikus: Dömötör Katalin
Operatőr-Vágó: Kachmarski Ágnes
Ötlet-Rendező: Kelemen Zoltán
Külön köszönet: Oroszy Csaba, Varga Alexandra, Simonné Borsodi Mária, Jenei Ágnes, Nagy Kornél, Kottán Éva

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra