Az új kőszegi határátkelőút átadásán megkérdeztük, hogyan áll a Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmi ügye

Közben megtudtuk: a 11 ezres Kőszegen éppen egy hárommilliárdos útfelújítási program zajlik.

Ha tényleg azért kínlódik Kőszeg, mert Trianon elvágta a külvilágtól, akkor elvileg most minden adott, hogy újabb esélyt kapjon.

Június elején azért jártunk a Vas megyei kisvárosban, hogy beszámoljunk Indul a Kőszeg-Szombathely-vonal 3,2 milliárdos felújítása, három hónapig vonatpótló buszok járnak 2021. June 01. 14:25 a Kőszeg – Szombathely vasútvonal megújításáról, ma pedig azért, hogy részt vegyünk a 87-es főút Kőszeg – Rattersdorf (Rőtfalva) országhatár közötti szakasz kivitelezési munkáinak befejezéséről szóló sajtótájékoztatón.

NIF sajtótájékoztató
Már november óta használjuk, de hivatalosan most készült el.
Mészáros D. Zsolt

Ez az az 1,8 kilométeres út (ebből 800 méter Magyarországé), amely új nyomvonalon köti össze Már a magyar oldalon is (majdnem) dolgoznak az S31 és a 87-es út összeköttetésén 2019. January 14. 07:35 Magyarországot és Ausztriát, még gyorsabbá téve például a Szombathely és Bécs közötti közlekedést.

Az osztrákok már régebben elkészültek vele, és nem mellesleg a magyarországi szakaszt is tavaly november óta lehet használni, de mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) most fejezte be az utolsó simításokat (csatlakozó utak, csapadékelvezetés stb.).

Az esemény meghívóján még szerepelt Hende Csaba neve is, de aztán az országgyűlési képviselő mégsem volt jelen az eseményen.

NIF sajtótájékoztató
Ágh Péter, Nyul Zoltán, Básthy Béla – Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Itt volt viszont Básthy Béla, Kőszeg polgármestere és Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője.

Az előbbi reményét fejezte ki, hogy Kőszeg lezárja a száz nehéz évet, és a közlekedési kapcsolatok radikális javulásával végre egy jobb időszak következik a város életében.

Mi is bízunk abban, hogy az új utak és a vasút elkészültével Kőszeget megostromolják a befektetők, mint annak idején Szulejmán a Jurisics-várat, hogy ezzel a bénácska hasonlattal éljünk.

A fejlesztések kapcsán Ágh Péter emlékeztetett: Kőszegen éppen egy többlépcsős, hárommilliárdos útfelújítás zajlik, Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre 2021. January 26. 07:03 ami azért érdekes – és ezt mi tesszük hozzá –, mert Szombathelyre e célra idén 435 millió forint kormányzati támogatás érkezik. Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42

Kőszegi új határátkelő Kőszeg
Az új határátkelő az osztrák oldalról fotózva.
Keszei László (Enyugat.hu)

Az eseményen részt vett Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató helyettese, aki adatokkal szolgált.

A következőt tudtuk meg:

 • Jelenleg Vas megyében három nagy közúti beruházás történik: az M87-es út Szombathely – Kőszeg szakasza, Szombathely északi elkerülőútja és az M86-os út déli szakasza Körmendig. Megvan az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közti szakaszának nyomvonala 2021. January 24. 15:07
 • A most „átadott” kőszegi határút már az M87-es része. (Lásd a térképet!)
 • A két szakaszból álló Szombathely – Kőszeg gyorsforgalmi Ismét bejelentették a Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmi út építését 2020. July 07. 11:30 ügye jelenleg ott tart, hogy decemberre engedélyezési terveket várnak, utána kiírják a közbeszerzést a kivitelezési tervekre. Lapunk kérdésére Nyul Zoltán elmondta: ha minden jól megy, akkor 2024-ben lesznek kész a kivitelezési tervek, ami azt jelenti, maga az építkezés előreláthatóan 2025-ben indulhat el.
 • Kőszeg-Szombathely 2 x 2 sávos út
  NIF
 • Ennél jobban áll a szombathelyi északkeleti elkerülő ügye. Ott rövidesen megjelenik a tervezési és kivitelezési közbeszerzési kiírás.
 • Az időrendi sor végén az M86-os Szombathely és Körmend közötti szakasza van, ami engedélyezési tervezési fázisban van. A kiviteli tervek tendere várhatóan jövő év közepén jelenik meg.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Ismét bejelentették a Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmi út építését

  Most éppen azt, hogy megvan, ki tervezheti az utat 600 millió forintért. De legalább mozog valami.

  Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre

  Az biztos, hogy Kőszegre is ráfér, de ezt a pénzt egy nagyobb város is megirigyelné.

  Már a magyar oldalon is (majdnem) dolgoznak az S31 és a 87-es út összeköttetésén

  Megkérdeztük, mi is épül, ahogy azt is, hogyan áll a Szombathely-Kőszeg 2x2 sávos út ügye.

  Megvan az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közti szakaszának nyomvonala

  Szombathelyt Táplánszentkereszt és Szentkirály között éri el az új út.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech