30 napos bérlet, új buszjárat Szombathelyen

Jön az időalapú jegy, aminek érvényessége alatt annyi buszra ülhetünk fel, ahányra csak tudunk.

Lassan egy éve, egészen pontosan 2022. január 1-jétől üzemelteti a Blaguss „Csak meg kell tanulni a menetrendet, ennyi az egész” 2022. January 07. 18:55 a szombathelyi helyijáratos buszokat. Közben kapott hideget, meleget az új szolgáltató. Igaz, egy hónappal az indulásuk után olvasóink többsége jónak ítélte Jobb vagy rosszabb lett a szombathelyi helyijáratos buszközlekedés? 2022. January 27. 15:30 munkájukat, de azzal együtt, hogy van még mit javítani.

Most, közel egy évvel az indulás után itt van az ideje a nagygenerálnak, amiről csütörtökön tárgyalnak is a képviselők a városi közgyűlésen.

Havasi Pál (Képműhely)

Az anyagból kiderül, hogy nem lesznek túl nagy változások, igaz, év közben már finomították a menetrendet Pro és kontra a szombathelyi helyijáratról, a Blaguss közben finomítja a menetrendet 2022. February 02. 15:58 .

Új járat Herény és a vasútállomás között

Persze, mindig lehet javítani, ennek jegyében indítanak új buszjáratot a herényi Béke tér és a vasútállomás között. Az utasok jelezték, hogy túl kevés az, ha reggel 30 percenként indulnak a buszok az iskolai napokon.

Most 7:02-kor és 7:30-kor indul a 12-es busz a Béke térről a vasútállomás irányába. az utasok igényeit meghallgatva a szolgáltató beszúr egy járatot a kettő közé. így az iskolai napokon 7:17-kor is indul 12-es busz Herényből.

Időalapú jegy

Ami úgy hangzik, mintha egy sci-fiből vettük volna át, de ez egy máshol már (főleg Budapesten) ismert jegyforma. Ennek lényege, hogy a megvásárolt jegy adott időtartamra vonatkozik, és azon belül át is lehet szállni másik járatra. Annyira, ami belefér az időbe.

Havasi Pál (Képműhely)

Szombathelyen 30 perces időalapú jegyet vezet be a Blaguss, amibe akár két átszállás is belefér. Ugyanis az utolsó utazás a 30 percen túl is folytatható, ha azt a 30 percen belül kezdte meg az utas.

Lesz 30 napos bérlet is. Ez annyiban tér el a havibérlettől, hogy nem naptári hónapra vonatkozik. Bármelyik nap meg lehet vásárolni, és a vásárlás napjától számított 30 napon belül lesz érvényes. A 30 napos bérletek ára az általános havibérlet árával (6290,- Ft), illetve a tanuló havibérlet árával (1990 Ft) egyezik meg, viszont csak a mobiljegy-applikációkon keresztül lehet majd megvásárolni.

És megint az üzemanyagár

De az is hozzátartozik a történethez, hogy az önkormányzat idén 100 millió forinttal járul hozzá a szolgáltató üzemanyagköltségeihez. A Blaguss azért kérte a kompenzációt, mert vállalkozásként nem volt érvényes rájuk az ársapka, és csak piaci áron tudták megtankolni a buszokat. (Az már más kérdés, hogy kedd estétől mindenkinek piaci árat kell fizetnie A Mol eddig bírta: megszűnik a benzinárstop 2022. December 06. 22:41 tankoláskor.)

A szolgáltató júniusban már kért Nem "segélyt", hanem üzemanyag-kompenzációt kér a Blaguss 2022. June 26. 07:21 60 millió forint üzemanyag-kompenzációt a drasztikus áremelkedés miatt. Most azt kéri, hogy ezt az összeget könyveljék el kompenzációként, és tegyenek még hozzá 40 milliót. Ami azt jelenti, hogy az idén összesen 100 millió forintot ad a Blagussnak az önkormányzat az üzemanyagárak emelkedése miatt.

A végső döntést a közgyűlés mondja ki csütörtökön.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet