Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bokányi Adrienn: Olyan várost szeretnék, ahol folyamatos, aktív kapcsolat van a városlakók és a városvezetés között

Szombathely költségvetési tanácsnokával beszélgettünk arról, mi is az az okosváros, milyen kihívásoknak kell megfelelnünk, hogyan látja a város jövőjét.

Nemrég Öntől kaptunk információkat arról, hogy a szombathelyi önkormányzat mégiscsak részt vehetett a gazdasági övezetekről szóló egyeztetésen A kamara határozott kiállása miatt vehet részt Szombathely a Nyugat-Dunántúl gazdasági újraindításának tervezésében 2020. May 22. 07:11 . Ez az a stratégiai terv, aminek a kidolgozására először nem hívták meg a térség ellenzéki vezetésű megyei jogú városait A szombathelyi önkormányzatot nem hívták meg a Nyugat-Dunántúl gazdasági újraindítását célzó állami programba 2020. May 08. 18:30 . Milyen hangulatú volt így ez a megbeszélés?

Igen, Szombathely és Tatabánya önkormányzatát sikerült kihagyni A kamara határozott kiállása miatt vehet részt Szombathely a Nyugat-Dunántúl gazdasági újraindításának tervezésében 2020. May 22. 07:11 az első körös megbeszélésből. Volt egy külön kamarai megbeszélés, ahol a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jelezte, hogy ők nem szeretnének a további egyeztetéseken részt venni, ha Szombathelyt nem hívják meg.

Bokányi Adrienn interjú
Mészáros D. Zsolt

Elég kemény kiállás volt ez a kamarától.

Amit köszönünk is a kamarának. Ez azt is mutatja, hogy jó a kapcsolatunk és eddig is jó volt az együttműködés, de úgy gondolom, a kamarának is elemi érdeke, hogy a város is minél jobban bele legyen vonva az egyeztetésekbe, hiszen máshogyan nem megy a közös munka.

Először egyébként a Vas Megyei Önkormányzat keresett meg minket, utána a kamara, aztán az ELTE. Így ezen a három szervezeten keresztül már eljuttattuk a gazdaságfejlesztési programunkat.

Ezen a megbeszélésen ott volt a Széchenyi egyetem kancellárja, aki kihagyta a meghívottak közül Szombathelyt. Nem volt kínos a találkozás?

Volt egy kis pikantériája a szituációnak, kancellár úr úgy érezte, hogy valamilyen magyarázatot adnia kell erre, azt mondta, azokat az önkormányzatokat hívta meg, amelyekkel neki élő kapcsolata volt.

Akikkel nem volt, mint Tatabánya és Szombathely, azokat pedig nem sikerült megkeresniük. De hozzátette, ők úgy határoztak, hogy körbejárják a megyei jogú városokat, Sopronban egyébként pár nappal korábban már jártak is.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is úgy érezte, hogy neki is meg kell tennie ezt a magyarázatot, azt mondta, amikor a Vas megyei kamara jelezte feléjük ezt a problémát, ők úgy gondolták, hogy így még hatékonyabb lesz a folyamat, hogy minden megyei jogú városba el tudnak jönni személyesen.

A találkozó után telefonon azt mondta, Szombathely két nagy programot javasolt a gazdasági stratégiába. Az egyik a regionális gazdasági digitalizációs program. Mit tartalmaz ez a program? Akkor azt mondta, a gyártástól, az egészségügyön át, az okosváros programokig sok minden ide tartozik.

Mindezen területek digitalizációs fejlesztéseit próbáltuk egy programba összeszedni, méghozzá egymásra épülő elemekből. Az első elem egy együttműködési megállapodás volt, amit a veszélyhelyzet előtti utolsó közgyűlésen el is fogadtunk. Előtte a megyei közgyűlés is jóváhagyta az együttműködés aláírását.

Bokányi Adrienn interjú
Mészáros D. Zsolt

Ez egy háromágú alap megállapodás, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület és a két önkormányzat között. Az egyesület a gazdasági tevékenységeik mellett digitális innovációs központként is működik a városban. Ez a megállapodás annak érdekében jött létre, hogy egyrészt Szombathelyen legyen egy kidolgozott digitalizációs program, amit meg is kell valósítani.

Másrészt, hogy egy európai szintű digitális innovációs központ jöjjön létre, itt Szombathelyen. Ami egyébként a projektünk második alappillére.

A gyakorlatban mit jelent ez a megállapodás? Mit vesznek ebből észre a szombathelyiek?

Ez egy politikai keretmegállapodás, aminek jegyében a politikai és gazdasági szereplők együtt fognak működni annak érdekében, hogy létre lehessen hozni ezt a központot. Mondhatok már annyit, hogy egyéb szereplők csatlakozását is várjuk, például a helyben működő egyetemeket is megkerestük, illetve meg fogjuk keresni ennek érdekében.

A digitalizációs program alapvetően azt takarja, hogy egyrészt a létrejövő európai digitalizációs és innovációs központ kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik majd, de tervben van egy komoly képzési együttműködés is, amit szintén ott szeretnénk elindítani. Mindezek mellett ez az intézmény lenne a digitalizációval kapcsolatos lakossági szemléletformálásnak is a színtere.

"...nagyon komoly digitális változások korát éljük..."

Lássuk be, hogy jelenleg nagyon komoly digitális változások korát éljük, ami szerintem az életünk minden területét átszövi. A pandémiás helyzet még inkább bebizonyította, hogy erőfeszítéseket kell tennünk ebbe az irányba. Sok szempontból le vagyunk maradva, nem mennek gördülékenyen ezek a folyamatok, gondoljunk például a digitális oktatásra.

Vagy azokra a kisvállalkozásokra, amelyek azért is kerültek most nehéz helyzetbe, mert a veszélyhelyzetben a saját maguk megmutatása, sőt az értékesítés is csak a digitális térben tudott volna zajlani, de a mikro-, kis-, sőt még a középvállalkozások egy része sem állt erre készen.

Tehát ez a digitális innovációs központ egyrészt várni fogja a fiatalokat, diákokat pályaorientációs képzésekkel.

Bokányi Adrienn interjú
Mészáros D. Zsolt

De az idősek akadémiáját is itt tervezzük megvalósítani, hogy az idősebb generáció is ki tudja próbálni ezeket az eszközöket, és hogy lássák, ezek a folyamatok az ő életükbe is több előnyt képesek hozni, mint hátrányt. Továbbá tervezünk képzéseket az üzleti szektor szereplői számára, hogy a mikro- kis, és középvállalkozások digitális átállását is tudjuk segíteni.

Tehát a digitális átállás támogatásáról van szó.

Így van. Egyrészt lakossági szemléletformálással, másrészt a kisebb méretű gazdasági szereplők átállásának segítésével.

Milyen volt a fogadtatása ennek a tervnek?

A megállapodással ott tartunk, hogy ha nem lett volna a pandémiás helyzet, akkor a sajtó nyilvánossága előtt írta volna alá az első három szereplő, a megyei és a szombathelyi önkormányzat, valamint a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület. Ezt viszont el kellett halasztani, a veszélyhelyzet után írjuk majd alá a megállapodást. Ezért sem kapott még nagy nyilvánosságot az ügy.

Lát arra esélyt, hogy a gazdasági övezet stratégiai programjában benne legyen ez a digitalizációs program?

Én úgy tudom, hogy szerepel már az anyagok között, azt is megkérdezték, hogy szeretnénk-e változtatni valamit rajta. De mi azt mondtuk, benne van minden, amit szeretnénk, ezzel is jelezni akartuk, hogy nekünk előkészített projektötleteink vannak.

Polgármester úrral másfél hónapja voltunk Schanda Tamás államtitkár úrnál, egy kellemes hangulatú beszélgetésen, ott is benyújtottuk ezt a projekt javaslatot, illetve a szállodaépítési projektet is.

Beszéljünk a szállodaépítésről Ez épülne a szombathelyi Csónakázótó mellé: szálloda négy évszakos külső medencével, lovascentrum, műjégpálya nyáron is 2020. May 20. 07:50 is, ugye, ez a másik projekt, amit a gazdasági övezetek stratégiai programjába szeretnének beépíteni. Pár éve tudhatunk róla, hogy a SZOVA közreműködésével szállodát tervez a város a Tófürdőhöz, de eddig elég kevés információt kaptunk erről. Mit lehet tudni most a szállodaépítésről?

Ennek a projektnek nem kifejezetten én vagyok a felelőse, de ismerem a terveket, hiszen a SZOVÁ-nak, illetve a SZOVA Szállodaüzemeltető Kft-nek is felügyelőbizottsági tagja vagyok.

Sőt, most lesz négy éve, hogy a közgazdasági mesterdiplomámat csináltam, akkor Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója volt a külső konzulensem. És igaz, hogy nem a szállodaépítésből, hanem a jégcsarnok-beruházásból írtam a szakdolgozatomat, de a Csónakázótó melletti rekreációs övezetben tervezett elképzelések Ez épülne a szombathelyi Csónakázótó mellé: szálloda négy évszakos külső medencével, lovascentrum, műjégpálya nyáron is 2020. May 20. 07:50 már akkor is megvoltak, és a lehetséges szinergiák miatt, hogy hogyan tudják erősíteni egymást ezek az elemek, foglalkoztam a szállodaépítéssel is. A terv egyébként azóta nagyon sokat változott, de azért tisztában vagyok az alapvető elképzelésekkel.

Bokányi Adrienn interjú
Mészáros D. Zsolt

Szerintem óriási szükség lenne egy wellness és konferenciaszállodára Szombathelyen. Hallottunk, persze olyan visszhangokat is, hogy a Claudius szálló sem véletlenül van zárva jelenleg, hogy nincsen szükség ennyi szálláshelyre Szombathelyen.

De igazából nem a vendégéjszakák mennyiségével, hanem a minőségével van probléma, ez az én véleményem. Ha valamelyik multihoz a külföldi vezetőség, vagy bármilyen delegáció érkezik, nem tudják őket Szombathelyen elszállásolni. Sárvárra, Bükre viszik őket, mert a városban nem tudunk minőségi szálláshelyeket felmutatni. Egy konferenciát sem lehet jelenleg minőségi helyszínen megszervezni Szombathelyen.

Én úgy látom, hogy külső forrás bevonásával, külső befektetővel lehet megvalósítani az új szállodát.

Ez volt az eredeti elképzelés is.

Eredetileg arról is szó volt, hogy a SZOVA bankhitelt vesz fel, de a jelenlegi gazdasági helyzetben abszolút a külső befektető igénybevételét látom esélyesnek. A pandémia ebből a szempontból nehezíti a helyzetünket, de a gazdasági újraindítási programban a kormány szeretne a szállodaépítésekbe, idegenforgalomba pénzt pumpálni.

Éppen a napokban csoportosítottak át 83 milliárdot osztottak ki a turizmus újraélesztése nevében a NER-lovagoknak 2020. May 27. 11:57 szálloda-felújításokra, korszerűsítésekre 83 milliárd forintot, de ezt a Fidesz-közeli üzletemberekhez köthető cégek kapták.

Ez általában így zajlik, de ettől függetlenül, ha adódik rá lehetőségünk, akkor megpróbáljuk értékesíteni ezt a szállodaépítési projektötletet.

Ezért van benne a stratégiai tervben.

Így van. Schanda államtitkár úrral abban állapodtunk meg, hogy alapvetően két irányvonalat látni most és a kormány is szeretné, hogy vidéken is legyenek ezekhez kapcsolódó előkészített projektek. Az egyik vonal az idegenforgalom és a szállodák építése, fejlesztése, a másik pedig a digitalizáció kérdése, illetve ezzel összefüggésben az egészségipar fejlesztése.

Menjünk vissza az Ön történetének elejére. Hat-hét éve került be a helyi politikába.

2012 végén, 2013 elején kezdtem úgymond politizálni, először aktivistaként, majd a 2014-es országgyűlési kampányban már segítettem a jelenlegi polgármester úr munkáját. Akkor ősszel elindultam egyéni képviselőjelöltként az önkormányzati választásokon.

Ugyanabban a körzetben, ahol tavaly. Viszont tavaly nyert, 2014-ben nem.

Illés Károly volt az ellenfelem mindkétszer, 2014-ban azonban volt egy kis nehezítő tényező, akkor ő győzött, tavaly viszont én.

A politikai pályája elején közben még egyetemista volt, ha jól tudom.

2011-ben szereztem meg az alapdiplomámat, nappali tagozaton, a mesterszakra már levelezőn jártam, és közben dolgoztam.

Tavaly októberben lett először képviselő, először bizottsági elnök lett, majd megkapta a tanácsnoki pozíciót. Ezt a posztot először Molnár Miklós kapta, majd amikor őt kinevezték a Vasivíz vezérigazgatójává Molnár Miklós bejelentette, hogy január 30-ával távozik a szombathelyi közgyűlésből 2020. January 22. 14:27 , akkor kérték fel Önt. Kívülről, utólag úgy látszott, hogy ez elő volt készítve, már Molnár tanácsnoki kinevezésekor. Így volt?

Természetesen voltak egyeztetéseink. De nem polgármester úr dönt egy személyben, mi egy elég jó csapatként tudunk együttműködni. Minden érintettnek a véleményét kikérjük egy-egy döntés előtt. Ez természetesen egy hosszabb folyamat volt, én pedig borzasztóan örültem a felkérésnek.

Bokányi Adrienn interjú
Mészáros D. Zsolt

Persze, nagyon örültem a gazdasági és jogi bizottság elnöki pozíciójának is, mert az olyan, mint kicsiben levezetni egy képviselő-testületi ülést, a legfajsúlyosabb bizottságról van szó. De a tanácsnoki pozícióval kerültem be effektíve a városvezetésbe. Azért is volt nagy megtiszteltetés számomra.

Úgy gondolom, hogy polgármester úr és a csapatunk szakmai alapokon gondolkozott elsősorban, illetve tudom, hogy az is szempont volt, hogy legyen egy nő is a városvezetésben, de ezt nem szeretem így külön hangsúlyozni.

Költségvetési tanácsnokként Horváth Attila alpolgármester mellett, alatt dolgozik?

Ha a szervezeti felépítésünket nézzük, azt kell tudni, hogy közvetlenül a polgármester alatt van a három tanácsnok is. Nem az alpolgármesterek alatt és nem is vagyunk semmilyen módon hozzájuk kapcsolva szervezeti szempontból.

A konkrét szakmai munkát nézve is közvetlenül polgármester úrnak felelünk, de egyébként a mindennapok feladatvégzését tekintve, természetesen, mint gazdaságért is felelős alpolgármesterrel, Horváth Attilával sokat dolgozunk együtt.

Az van az ajtajára írva, hogy költségvetési tanácsnok. Ön részt vesz a költségvetés elkészítésében?

A költségvetés elkészítésének a gyakorlati része az adott osztály feladata, mi alpolgármester úrral inkább az irányvonalakat határozzuk meg.

Politikai szempontok alapján?

Gazdaságpolitikai és gazdasági szempontokat figyelembe véve. Nem én vagyok az természetesen, aki az Excel-táblákat elkészíti, de részt vettem minden költségvetési egyeztetésen, az ágazati megbeszéléseken is.

Januárban indultak el az ágazati egyeztetések, akkor egyébként még nem is voltam kinevezve tanácsnoknak. De a gazdasági és jogi bizottság elnökeként is minél szélesebb rálátást szerettem volna a költségvetésre.

"...amint a veszélyhelyzet lezárul, felül kell vizsgálnunk a teljes költségvetést..."

Polgármester úr a január végi közgyűlésen Horváth Zoltán lett az Agora Kulturális Központ igazgatója, Bokányi Adriennt pénzügyi tanácsnoknak nevezték ki 2020. January 30. 08:32 egyébként kifejezetten úgy kért fel erre a feladatra, hogy a költségvetésen kívül az okosváros fejlesztéssel kapcsolatos ügyekkel foglalkozzak, illetve, hogy egyéb gazdaságfejlesztési feladatokkal is meg fog engem bízni.

Igazából ez az utóbbi kettő a hangsúlyosabb a mindennapi munkámban, amellett, hogy Horváth Attila alpolgármester úrral a költségvetés kapcsán is együtt dolgoztunk, és fogunk most is. Mert amint a veszélyhelyzet lezárul, felül kell vizsgálnunk a teljes költségvetést.

Mi is megírtuk már, hogy milliárdos nagyságrendben kell újratervezni Mintegy 2,5 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat az óvintézkedések és a kormányzati elvonások miatt Szombathely 2020. May 16. 15:11 a költségvetést, újra kell indítani a gazdaságot, és valóban meg kell határozni a hosszú távú stratégiákat. Sok munkája lesz most.

Így van. Az az igazság, hogy a veszélyhelyzet alatt, mivel minden döntési jogkör a polgármester urat illette meg, mi, tanácsnokok az alpolgármesterekkel együtt kevésbé voltunk láthatóak. De ez nem azt jelenti, hogy nem dolgoztunk volna gőzerővel. Én nem is látom feltétlenül problémának, hogy volt pár hónapunk arra, hogy a háttérmunkát nagyon keményen meg tudjuk nyomni.

Én is sok mindennel foglalkoztam, volt egy-két lezárt projektünk, pályázatunk, pénteken is adtunk le egyébként egy pályázatot. Nagyon sokat dolgozunk együtt a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesülettel, gyakorlatilag ezek a digitális programok és az okosváros fejlesztéssel kapcsolatos projektek részben vagy egészben velük közösen zajlanak, és én vagyok feléjük a céges kapcsolattartó.

Adtunk le pályázatot, ami a már említett idősek akadémiáját és a fiatalok készségfejlesztését tartalmazza, és egy turisztikai célokra használható applikációval kapcsolatos anyagot is. Folyamatban van egy digitális közösségi tér kialakítását célzó projekt, és dolgozom uniós projektekben is.

Bokányi Adrienn interjú
Mészáros D. Zsolt

Én angolul és németül elég jól beszélek, mindkét nyelvből felsőfokú nyelvvizsgám van, az elmúlt hetekben, hónapokban rengeteg videokonferencián vettem részt az Európai Bizottság főigazgatóságainak munkatársaival is.

Ki szeretném emelni, hogy két és fél, három hónappal ezelőtt polgármester úr aláírt egy nyilatkozatot, a digitális átalakulás ösztönzéséről az EU városaiban és közösségeiben. Ezzel kapcsolatban heti két-három online konferencián veszünk részt.

Hétfőn előadtam egy, a mesterséges intelligenciáról és az okosvárosokról szóló konferencián, ahol azt akartam megmutatni, hogyan lehet egy kisebb méretű nagyvárosból, small cityből okosvárost csinálni, mi az, ami számunkra fontos ebben a folyamatban.

Nálunk azért még kicsit idegenül hat az okosváros kifejezés, én inkább úgy fordítanám le, hogy élhető város. Olyan város, ahol folyamatos, aktív kapcsolat van a városlakók és a városvezetés, valamint mindenféle intézmény között. Ahol a városlakók be vannak vonva a döntéshozatalba, és ahol a digitális fejlesztések is azt a célt szolgálják, hogy a mindennapok könnyebbé és élhetőbbé váljanak.

Ez a közvetlen demokrácia felé mutat.

Lényegében igen, én nem mondom, hogy ez egy utópia lenne, szerintem egy-két vonalon már jól elindultunk, de természetesen ez egy borzasztóan hosszú út. Ebben nem lehet csak ötéves ciklusra tervezni, sokkal hosszabb időszakról van szó.

Nagyon lelkesen beszél ezekről a tervekről.

Igen, élvezem ezt a munkát, és én borzasztóan maximalista vagyok, folyamatosan keresem a szakmai kihívásokat.

Ön még fiatal, első képviselői ciklusában tanácsnok lett, hogyan képzeli el a jövőjét?

Nagyon keményen szeretném végigcsinálni ezt a hátralévő négy és fél évet, és persze nem csak tanácsnokként, bizottsági elnökként, hiszen ott van a választókerületi munkám is, amit abszolút nem szeretnék a háttérbe szorítani.

Sőt, azt remélem, azzal, hogy bent vagyok a városvezetésben, még javítom is a választókerületem pozícióját a szélesebb rálátásommal, ha szabad ilyet mondanom. Mert egyébként részünkről természetesen semmilyen különbségtétel nincs a körzetek között.

Igyekszem folyamatosan elérhető lenni a választóim számára, nekem elég nagy alapterületű választókerületem van, tehát nem tudok folyamatosan kint lenni mindenhol. De a választóim pontosan tudják, hol és hogyan érhetnek el és élnek is ezzel a lehetőséggel. Ezt a munkát szeretném a legmagasabb színvonalon folytatni ebben a négy és fél évben.

Utána pedig minden további kihívásra nyitott vagyok, elsősorban persze a városvezetésen belül. Én alapvetően egyébként is Szombathely határain belül gondolkodom, hiszen lokálpatriótának tartom magam.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra