Bontják a volt balatonberényi gyermeküdülőt, lakásokat építenek a helyére

Egykor a Vas megyei gyerekek nyaraltak itt. Az üdülőt tavaly vette meg egy debreceni alapkezelő, érdemi versenyeztetés nélkül.

„Az információim sajnos igaznak bizonyultak: a szombathelyiek, Vas megyeiek balatonberényi gyermeküdülőjét félig már le is bontották” - írta kedd reggeli Facebook-posztjában Czeglédy Csaba szombathelyi városi képviselő, aki fotókat és videót is készített a helyszínen.

A fotók és a videó tanúsága szerint valóban bontják az épületet. Czeglédy a Nyugat kérdésére elmondta, hétfőn járt a helyszínen. A főépület egy részén kívül már mindent lebontottak, az udvaron ott állnak a hatalmas munkagépek.

A bontáson dolgozó munkások azt mondták, azt még nem tudják, hogy a főépületet is el kell-e bontaniuk, de hozzátették, az szerintük jó állapotban van, fel lehetne újítani. Úgy tudják, az üdülő helyén lakások épülnek majd.

Bontják a volt balatonberényi gyermeküdülőt
Forrás: Facebook / Dr. Czeglédy Csaba

A volt gyermeküdülőt májusban vette meg Új tulajdonosa van a balatonberényi gyermeküdülőnek 2021. May 27. 14:14 a debreceni Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap, amelynek kezelője az off-shore hátterű Divinius Befektetési ZRt. A 16 ezer négyzetméteres ingatlanért 527 millió 760 ezer forintot fizettek, ami azt jelenti, hogy a kikiáltási áron szerezték meg.

Bontják a volt balatonberényi gyermeküdülőt
Forrás: Facebook / Dr. Czeglédy Csaba

Maga az árverés 528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2021. May 11. 15:45 egyébként érdekes körülmények között zajlott, hiszen a meghirdetés után két nappal lehetett megnézni az ingatlant, erre a pályázóknak összesen fél órát adtak. Egy helyszíni beszámoló szerint a NER emberei köröztek A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött 2021. May 14. 18:17 a volt gyermeküdülő felett, akik sofőrös Audival érkeztek, a kötelező regisztrációt is kihagyták és gyorsan távoztak.

Bontják a volt balatonberényi gyermeküdülőt
Forrás: Facebook / Dr. Czeglédy Csaba

Az e-árverés egy hétig tartott, hat napon át senki sem jelentkezett, majd az utolsó nap este egyetlen ajánlat futott be, majd a licitet 15 perc múlva lezárták. Azt, hogy ki vette meg az ingatlant, a földhivatali bejegyzésből tudtuk meg. Offshore cég vette meg a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2021. September 03. 11:02

Államosították, pár évig használták, aztán eladták

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdonában volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

Bontják a volt balatonberényi gyermeküdülőt
Forrás: Facebook / Dr. Czeglédy Csaba

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött, Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő 2012. June 21. 12:01 nyaraltak ott gyerekek, akiket az alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak 2016. March 23. 08:02 az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

Bontják a volt balatonberényi gyermeküdülőt
Forrás: Facebook / Dr. Czeglédy Csaba

A volt berényi üdülőt egyébként háromszor próbálta megszerezni Háromszor próbálta megszerezni a volt balatonberényi gyermeküdülőt a szombathelyi önkormányzat 2021. June 21. 07:18 a szombathelyi önkormányzat, hiába. Az állami tulajdont kezelő MNV válaszaiból kiderült, hogy az állam végig az értékesítésben gondolkodott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet