Offshore cég vette meg a volt balatonberényi gyermeküdülőt

A debreceni DIVINUS Befektetési ZRt. egy liechtensteini off-shore cég tulajdonában van 2020 májusa óta.

Debreceni fideszes oligarchák vették birtokba a szombathelyiek, Vas megyeiek által épített balatonberényi gyermeküdülőt - írja Facebook-posztjában Czeglédy Csaba.

A szombathelyi városi képviselő kijelenti, hogy a gyermeküdülő tulajdoni lapján már széljegyen szerepel, hogy az Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap szerezte meg az ingatlant, amelynek alapkezelője a debreceni DIVINUS Befektetési ZRt., amely társaság egy liechtensteini off-shore cég tulajdonában van 2020 májusa óta.

A volt balatonbareényi gyermeküdülő tulajdoni lapja
Forrás: Facebook / Czeglédy Csaba

Czeglédy azt is hozzáteszi, hogy a Divinus Zrt. vezérigazgatója az a Kéri Attila, aki korábban a botrányos módon csődbe ment Már hivatalos, hogy ellopták a Quaestor-vagyont 2015. December 02. 18:26 Quaestor Ügyviteli Zrt. képviselője is volt.

A volt gyermeküdülőt májusban hirdette meg árverésre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Azt, hogy az árverés eredményes volt, az MNV oldalán jelentették be Új tulajdonosa van a balatonberényi gyermeküdülőnek 2021. May 27. 14:14 . Mint írták, a 16 ezer négyzetméteres ingatlan 527 millió 760 ezer forintért, azaz kikiáltási áron kelt el.

Már az árverés is érdekes volt

Maga az árverés 528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2021. May 11. 15:45 egyébként érdekes körülmények között zajlott, hiszen a meghirdetés után két nappal lehetett megnézni az ingatlant, erre a pályázóknak összesen fél órát adtak. Egy helyszíni beszámoló szerint a NER emberei köröztek A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött 2021. May 14. 18:17 a volt gyermeküdülő felett, akik sofőrös Audival érkeztek, a kötelező regisztrációt is kihagyták és gyorsan távoztak.

Az e-árverés egy hétig tartott, hat napon át senki sem jelentkezett, majd az utolsó nap este egyetlen ajánlat futott be, majd a licitet 15 perc múlva lezárták.

Többször is megpróbáltuk megtudni, ki a titokzatos vevő, először azt a választ kaptuk, Csak később tudhatjuk meg, ki a balatonberényi üdülő új tulajdonosa 2021. May 28. 22:28 hogy a szerződés aláírását június 2-re tervezik, csak utána kaphatunk információt. Augusztus elején azt a választ kaptuk Nincs új tulajdonosa a volt balatonberényi gyermeküdülőnek 2021. August 06. 11:20 , hogy még nem írták alá az adásvételi szerződést.

Ami azóta megtörténhetett, különben a földhivatal nem jegyezte volna be az új tulajdonost. Arról, hogy az Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap mit tervez a volt gyermeküdülővel, egyelőre nincs hír.

Államosították, pár évig használták, aztán eladták

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdonában volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött, Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő 2012. June 21. 12:01 nyaraltak ott gyerekek, akiket az alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak 2016. March 23. 08:02 az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

2017-ben mi is megnéztük, Tönkremegy a volt balatonberényi gyermeküdülő, nincs igazi gazdája 2017. November 11. 07:40 és azt láttuk, hogy egyre rosszabb állapotban van az egykor szebb napokat látott ingatlan.

A volt berényi üdülőt egyébként háromszor próbálta megszerezni Háromszor próbálta megszerezni a volt balatonberényi gyermeküdülőt a szombathelyi önkormányzat 2021. June 21. 07:18 a szombathelyi önkormányzat, hiába. Az állami tulajdont kezelő MNV válaszaiból kiderült, hogy az állam végig az értékesítésben gondolkodott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet