Eddig: 2 398 597 / 3 000 000 Ft, 108 támogató. Még3nap.
Légy része az igazságnak!

Offshore cég vette meg a volt balatonberényi gyermeküdülőt

A debreceni DIVINUS Befektetési ZRt. egy liechtensteini off-shore cég tulajdonában van 2020 májusa óta.

Debreceni fideszes oligarchák vették birtokba a szombathelyiek, Vas megyeiek által épített balatonberényi gyermeküdülőt - írja Facebook-posztjában Czeglédy Csaba.

A szombathelyi városi képviselő kijelenti, hogy a gyermeküdülő tulajdoni lapján már széljegyen szerepel, hogy az Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap szerezte meg az ingatlant, amelynek alapkezelője a debreceni DIVINUS Befektetési ZRt., amely társaság egy liechtensteini off-shore cég tulajdonában van 2020 májusa óta.

A volt balatonbareényi gyermeküdülő tulajdoni lapja
Forrás: Facebook / Czeglédy Csaba

Czeglédy azt is hozzáteszi, hogy a Divinus Zrt. vezérigazgatója az a Kéri Attila, aki korábban a botrányos módon csődbe ment Már hivatalos, hogy ellopták a Quaestor-vagyont 2015. December 02. 18:26 Quaestor Ügyviteli Zrt. képviselője is volt.

A volt gyermeküdülőt májusban hirdette meg árverésre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Azt, hogy az árverés eredményes volt, az MNV oldalán jelentették be Új tulajdonosa van a balatonberényi gyermeküdülőnek 2021. May 27. 14:14 . Mint írták, a 16 ezer négyzetméteres ingatlan 527 millió 760 ezer forintért, azaz kikiáltási áron kelt el.

Már az árverés is érdekes volt

Maga az árverés 528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2021. May 11. 15:45 egyébként érdekes körülmények között zajlott, hiszen a meghirdetés után két nappal lehetett megnézni az ingatlant, erre a pályázóknak összesen fél órát adtak. Egy helyszíni beszámoló szerint a NER emberei köröztek A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött 2021. May 14. 18:17 a volt gyermeküdülő felett, akik sofőrös Audival érkeztek, a kötelező regisztrációt is kihagyták és gyorsan távoztak.

Az e-árverés egy hétig tartott, hat napon át senki sem jelentkezett, majd az utolsó nap este egyetlen ajánlat futott be, majd a licitet 15 perc múlva lezárták.

Többször is megpróbáltuk megtudni, ki a titokzatos vevő, először azt a választ kaptuk, Csak később tudhatjuk meg, ki a balatonberényi üdülő új tulajdonosa 2021. May 28. 22:28 hogy a szerződés aláírását június 2-re tervezik, csak utána kaphatunk információt. Augusztus elején azt a választ kaptuk Nincs új tulajdonosa a volt balatonberényi gyermeküdülőnek 2021. August 06. 11:20 , hogy még nem írták alá az adásvételi szerződést.

Ami azóta megtörténhetett, különben a földhivatal nem jegyezte volna be az új tulajdonost. Arról, hogy az Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap mit tervez a volt gyermeküdülővel, egyelőre nincs hír.

Államosították, pár évig használták, aztán eladták

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdonában volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött, Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő 2012. June 21. 12:01 nyaraltak ott gyerekek, akiket az alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak 2016. March 23. 08:02 az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

2017-ben mi is megnéztük, Tönkremegy a volt balatonberényi gyermeküdülő, nincs igazi gazdája 2017. November 11. 07:40 és azt láttuk, hogy egyre rosszabb állapotban van az egykor szebb napokat látott ingatlan.

A volt berényi üdülőt egyébként háromszor próbálta megszerezni Háromszor próbálta megszerezni a volt balatonberényi gyermeküdülőt a szombathelyi önkormányzat 2021. June 21. 07:18 a szombathelyi önkormányzat, hiába. Az állami tulajdont kezelő MNV válaszaiból kiderült, hogy az állam végig az értékesítésben gondolkodott.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra