"A Nyugat-magyarországi Egyetem megújulása biztosítja a szombathelyi gépészmérnökképzést"

Ezt írta közleményében dr. Dinnyés Álmos, a NymE kancellárja. Mutatjuk.

Előzmény

Március 20-án írtuk Megszűnt a Savaria Egyetemi Központ 2015. March 20. 19:37 egy sajtóhírre hivatkozva, hogy megszűnt a Savaria Egyetemi Központ mint olyan, és hogy a jövőben csak az oktatási feladatok irányítása marad a Szombathelyen működő két kar vezetésénél, a többi feladatot a soproni központból irányítják majd. Dr. Faragó Sándor rektort is felhívtuk, aki a változást egy törvénymódosítással igazolta.

Március 24-én a szombathelyi MSZP két képviselője, Nemény András és Czeglédy Csaba tartott sajtótájékoztatót Sopron elköltötte a szombathelyi gépészképzésre kapott támogatást? 2015. March 24. 14:24 a SEK előtt, ahol Nemény felsorolta az elmúlt évek változásait, és kijelentette, hiába állt ki a helyi politika egységesen, a szombathelyi egyetemi központ elveszítette önállóságát. Azt is mondta, hogy a gépészmérnökképzésre kapott plusz 400 milliós támogatásból 300 milliót Sopronba, 100 milliót Zalaegerszegre utalt át az egyetem.

Most pedig megérkezett a NymE kancellárjának, dr. Dinnyés Álmosnak a közleménye. Íme:

A Nyugat-magyarországi Egyetem megújulása biztosítja a szombathelyi gépészmérnökképzést

Az Egyetem működése, gazdálkodása átlátható, a támogatások ott és oly módon kerülnek felhasználásra, amelyre azokat a kormányzat biztosította.

A felsőoktatási intézményhálózat racionalizálása annak térszerkezetéhez igazodó, hierarchikus, a minőségjavulás irányába ható, versenyhelyzetet teremtő intézményrendszer kialakításával megy végbe. Ehhez nélkülözhetetlen az intézmények közötti telephely és portfólió szerinti racionalizálás és optimalizálás. Régiónkban az erős ipari jelenlét tudásszolgáltató és tudásalkalmazó felsőoktatási funkcióval párosul, ahol kiemelten építünk a meglévő tapasztalatokra és kapcsolatokra. Ebben a sokoldalú és sokféle érdeket érintő folyamatban valamennyi résztvevő megfontoltságára, korrektségére és építő javaslataira van szükség.

A megújulás alapja a hatékony intézményirányítás és új üzleti modellek kialakítása, amelyekben az értéktermelő és támogató üzleti folyamatok újratervezése, a fenntartó és a felhasználók érdekeinek közvetlen megjelenítése, az intézményi felelősség egyértelműsítése, és ezzel egyidejűleg a vállalkozási szabadság növelése a cél. A magas szintű értékteremtés folyamatában a személyes elköteleződés és felelősségvállalás nélkül az egyes intézmények nem lesznek képesek a kívánt módon hozzájárulni az eredményességhez.

A helyi gazdasági és politikai élet szereplői és a kormányzat által kiemelt figyelmet kap a szombathelyi gépészmérnökképzés elindítása, amelyre a kormányzat az Egyetemen keresztül 1,5 mrd Ft értékű laborfejlesztést valósít meg. A gépészmérnökképzés támogatására a kormányzat célzottan 2014-ben 100 mFt-ot, 2015-ben 120 mFt-ot már biztosított az egyetem költségvetésében, a fennmaradó összeg pályázati forrásokból és speciális támogatásokból származik.

Az erre a célra érkező pénzek a könyvelésben elkülönítetten jelennek meg, a felhasználásuk átlátható és ellenőrizhető. Ebben a rendszerben kizárt annak a lehetősége, hogy a szombathelyi gépészmérnökképzés támogatása más célra, más karon kerüljön felhasználásra. Így a 2015 elején a struktúraátalakítási alapból elnyert 400 mFt a szombathelyi TTMK témaszámán kerül jóváírásra teljes egészében. Lehetetlen olyan eset, hogy ebből 300 mFt valamelyik soproni karnál és 100 mFt a zalaegerszegi kihelyezett képzésen hasznosuljon.

A régió érdeke, hogy 2015 szeptemberében a magas színvonalú duális gépészmérnökképzés elindulhasson. Biztosítjuk azokat a leendő hallgatókat, akik április végén véglegesítik a jelentkezésüket, jó döntést hoztak, hoznak azzal, hogy a NymE képzéseire jelentkeznek.

Az egyetem szervezetfejlesztése kapcsán megjelent információkkal kapcsolatban az alábbiakat jelezzük.

A szervezeti változtatások az intézmények gazdasági racionalizálása érdekében haladnak. Az átalakítási folyamat célja a minőségi oktatás és a versenyképes képzés megvalósítása, amely építeni kíván arra a tudásra, amely ezeken a területeken értékteremtő erő. Ugyanakkor lehetőséget kíván nyújtani a nemzetközi színvonalhoz igazodó új képzési struktúrák megvalósítására.

A racionalizálás számos változtatás lehetőségét tartalmazza, amelynek megvalósítása során hagyományos és megszokott formák, kapcsolatok, érdekek egyeztetése van folyamatban. Érzelmek, hangulatok, rövid távú érdekek nem befolyásolhatják ezt a munkát, hiszen az eredményesség nem egy-egy intézmény, hanem a régió és az ország érdekeit kell, hogy szem előtt tartsa. A Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) élen halad abban a folyamatban, amely a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című kormányzati stratégia alapján a felsőoktatás megújítását tűzte ki célul. Ez a munka minden oktató, kutató és az ő munkájukat segítő valamennyi munkatárs együttműködését igényli. Csakis ilyen módon lehet a tervezett új struktúrában valamennyi szervezeti egységnek a hazai és a nemzetközi környezetben sikereket elérnie.

A NymE Savaria Egyetemi Központ (SEK) nem szűnt meg, hanem átalakul: a felsőoktatási törvénynek megfelelő módon a karokat támogató nem-oktató-kutató funkciók kerülnek ide. A SEK mintájára jött létre három másik egyetemi központ: Arrabona (Győr,) Ad Flexum (Mosonmagyaróvár), Scarbantia (Sopron). A felügyeleti szervek (KEHI, ÁSZ) által korábban kifogásolt – időközben megszűnt – jogszabály alapján működő SEK jogállása rendezésre kerül.

Az Egyetem átalakulásának eredményeképp a működést összehangolt és a helyi specialitásokat is figyelembe vevő szervezetek jönnek létre. Országosan is egyedülálló módon önálló szervezet foglalkozik a K+F és a képzési szolgáltatások értékesítésével: az Ügyfélszolgálati és Tudásmenedzsment Központ (ÜTK). Az ÜTK feladata a felsőoktatási stratégia megvalósításában kiemelt feladatként megfogalmazott kapcsolatépítés az iparral, élő kapcsolat kialakítása, a valós képzési igények felmérése, a gyakorlatorientált oktatás feltételrendszerének biztosítása.

A szervezeti módosítások során célunk, hogy a Nyugat-Magyarország régióban minőségi felsőoktatás valósuljon meg. Ehhez összehangolt munkára, a karok és a kollégák közötti jó együttműködésre van szükség, amelyek alapvető feltételei, hogy az újabb milliárdos kutatási pályázatokban eredményeket érjenek el.

Az egyetemi átalakulások célja a megbízható, gyakorlat irányában orientált, magas színvonalú képzés megvalósítása: a most jelentkezők számára ezek a feltételek biztosítottak. A változások iránya a minőségi szempontok előtérbe kerülésével a hallgatók számára a korábbinál magasabb értékű tudást, nemzetközileg konvertibilis diplomát jelentenek majd.

Sopron, 2015. március 27.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény