Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egyre többször hallani, hogy valaki oltás után lesz koronavírus-fertőzött

Több oka is van a jelenségnek.

Három héttel az oltása után lett koronavírus-fertőzött Németh Kristóf színész – tudtuk meg Beoltották, de koronavírusos lett Németh Kristóf April 06. 10:18 ma a hírt. Sajnos nemcsak híres színészek, de sokan mások is járnak így, legfeljebb esetük nem kerül a bulvárlapok címlapjára.

És azt sem nehéz megjósolni, hogy környezetünkben egyre több hasonló esettel találkozunk majd.

A jelenség majdhogynem természetes akkor, amikor felpörgetik az oltások számát, miközben a csúcsra jár a járvány, és bizony az információkat elég egyoldalúan adagolják.

Egyszer már leírtuk, Hogyan lehetséges, hogy sok beoltott is kórházba kerül? March 25. 19:43 és nem győzzük eleget hangsúlyozni: az első oltás beadása után még elég sok idő eltelik, amíg érezhetően történik valami.

Körülbelül 2-3 hét alatt alakul ki az úgynevezett részleges védettség, amiről egyelőre nem nagyon tudjuk, hogy mit is jelent.

A Pfizerről A Pfizer vakcinájából egy is elég lehet a teljes védettséghez? February 19. 09:51 és a Modernáról korábban azt jelentették, hogy már az első dózis 80-90 százalékos hatásfokban működik, no de ez még a legjobb esetben is azt jelenti, hogy 10 emberből 1-2 megfertőződhet, ráadásul a többi szerről nagyon keveset tudunk. A kínaival kapcsolatban például most éppen azon megy a vita, hogy kell-e majd belőle egy harmadik adag.

A teljes védelem valamikor a második adag beadása után két héttel alakul ki, de a teljes védelem is nagyon relatív fogalom, mert míg a Pfizer és a Moderna esetében 94-95 százalékot jósoltak (a Pfizer éppen ma jelentette be Újabb jó hírek érkeztek a Pfizer háza tájáról April 06. 14:50 a tényleges 91,3 százalékot), addig például az AstraZeneca 80 százalék alatt marad. Nevet vált az AstraZeneca, ami hatásosabb, mint korábban mérték April 02. 07:39 (Igaz, a gyengébben teljesítő vakcinák is megakadályozzák, hogy a betegség súlyos lefolyású legyen.)

Mindezek figyelembevételével tehát egyáltalán nem lepődhetünk meg, hogy sokan az oltás után, még a kellő védelem kiépülése előtt betegednek meg, amihez még hozzá kell számolni azt is, hogy az oltás sok ember számára akaratlanul is hamis biztonságérzetet nyújt, az egyén – éppen az oltás tudatában – a korábbinál nagyobb kockázatokat vállal. (Ebből a szempontból nem túl jó ötlet, hogy a beadott oltások számához kötik a nyitást, azt sugallva, hogy egyenes arányosság van a kettő között.)

Aki egyébként az első oltás után kapja el a fertőzést, azt nem oltják be a másodikkal, hanem a gyógyulása után ki kell várnia a három hónapot az újabb oltáshoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra