Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egyre többször hallani, hogy valaki oltás után lesz koronavírus-fertőzött

Több oka is van a jelenségnek.

Három héttel az oltása után lett koronavírus-fertőzött Németh Kristóf színész – tudtuk meg Beoltották, de koronavírusos lett Németh Kristóf April 06. 10:18 ma a hírt. Sajnos nemcsak híres színészek, de sokan mások is járnak így, legfeljebb esetük nem kerül a bulvárlapok címlapjára.

És azt sem nehéz megjósolni, hogy környezetünkben egyre több hasonló esettel találkozunk majd.

A jelenség majdhogynem természetes akkor, amikor felpörgetik az oltások számát, miközben a csúcsra jár a járvány, és bizony az információkat elég egyoldalúan adagolják.

Egyszer már leírtuk, Hogyan lehetséges, hogy sok beoltott is kórházba kerül? March 25. 19:43 és nem győzzük eleget hangsúlyozni: az első oltás beadása után még elég sok idő eltelik, amíg érezhetően történik valami.

Körülbelül 2-3 hét alatt alakul ki az úgynevezett részleges védettség, amiről egyelőre nem nagyon tudjuk, hogy mit is jelent.

A Pfizerről A Pfizer vakcinájából egy is elég lehet a teljes védettséghez? February 19. 09:51 és a Modernáról korábban azt jelentették, hogy már az első dózis 80-90 százalékos hatásfokban működik, no de ez még a legjobb esetben is azt jelenti, hogy 10 emberből 1-2 megfertőződhet, ráadásul a többi szerről nagyon keveset tudunk. A kínaival kapcsolatban például most éppen azon megy a vita, hogy kell-e majd belőle egy harmadik adag.

A teljes védelem valamikor a második adag beadása után két héttel alakul ki, de a teljes védelem is nagyon relatív fogalom, mert míg a Pfizer és a Moderna esetében 94-95 százalékot jósoltak (a Pfizer éppen ma jelentette be Újabb jó hírek érkeztek a Pfizer háza tájáról April 06. 14:50 a tényleges 91,3 százalékot), addig például az AstraZeneca 80 százalék alatt marad. Nevet vált az AstraZeneca, ami hatásosabb, mint korábban mérték April 02. 07:39 (Igaz, a gyengébben teljesítő vakcinák is megakadályozzák, hogy a betegség súlyos lefolyású legyen.)

Mindezek figyelembevételével tehát egyáltalán nem lepődhetünk meg, hogy sokan az oltás után, még a kellő védelem kiépülése előtt betegednek meg, amihez még hozzá kell számolni azt is, hogy az oltás sok ember számára akaratlanul is hamis biztonságérzetet nyújt, az egyén – éppen az oltás tudatában – a korábbinál nagyobb kockázatokat vállal. (Ebből a szempontból nem túl jó ötlet, hogy a beadott oltások számához kötik a nyitást, azt sugallva, hogy egyenes arányosság van a kettő között.)

Aki egyébként az első oltás után kapja el a fertőzést, azt nem oltják be a másodikkal, hanem a gyógyulása után ki kell várnia a három hónapot az újabb oltáshoz.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra