A közlekedési szakértő szerint az a gond, hogy bárki használhatja az elektromos rollereket, korlátozás nélkül

Nincs alsó korhatár, nem kell hozzá KRESZ-tudást igazolni, nincs szükség orvosi alkalmasságira.

„Szerintem nem kell az e-roller, mert csak káoszt okozna és még több baleset lenne az amúgy is zsúfolt városban” – írta üzenetében lapunknak Unger József állandó közlekedési szakértőnk.

Unger arra a vitára reagált, ami a múlt heti városi közgyűlésen zajlott. Attól félnek a szombathelyi képviselők, hogy balesetveszélyt és rendetlenséget hoznak a bérelhető rollerek 2022. June 27. 17:50 Az önkormányzat ugyanis ajánlatot kapott Új szintre léphet a roller-őrület Szombathelyen 2022. June 22. 07:01 egy cégtől, hogy Szombathelyen is bevezessék a szolgáltatást, amivel elektromos rollereket lehet bérelni.

A szolgáltatás sok városban működik már, a hétvégén Veszprémben láttunk Veszprémben a kenyér lelkének is fesztivált rendeznek 2022. July 03. 15:20 bérelhető rollereket.

Bérelhető elektromos roller a veszprémi Óváros téren.
Szilágyi József / telefonos fotó

A képviselők közül azonban sokan kritizálták Attól félnek a szombathelyi képviselők, hogy balesetveszélyt és rendetlenséget hoznak a bérelhető rollerek 2022. June 27. 17:50 a tervet, többen is a szabályozatlanságot említették, volt, aki attól félt, hogy növelik a balesetveszélyt, és volt, aki saját szabályokat akart alkotni a rollerekre.

Végül aztán a közgyűlés elfogadta a beszámolót, és folytatódik a szolgáltatás bevezetésének előkészítése.

Erre reagált Unger József közlekedési szakértő, akit fel is hívtunk, miután megkaptuk üzenetét. Unger azt mondja, az a legnagyobb probléma, hogy semmiféle jogszabály nem szabályozza az elektromos roller használatát. Még azt sem, hogy milyen járműnek minősül.

Nincs alsó korhatár, nem kell hozzá KRESZ-tudást igazolni, nincs szükség orvosi alkalmasságira. Nincs meghatározva, hol közlekedhet az elektromos roller, most használják a járdát, az úttestet, a kerékpárutat. Nincs rajtuk kötelező felelősségbiztosítás, ami kifizetné az általuk okozott károkat.

Egyszerűen, könnyen kezelhetők, gyerekek is tudják használni, közben nagyon gyorsak és jól gyorsulnak. Ami így kész balesetveszély.

Unger szerint legelőször a jogszabályi környezetet kellett volna megteremteni, próbálkozások voltak, de jelenleg sincs érvényes jogszabály az elektromos rollerekre. És amíg nincsenek jogszabályok, addig nem lenne szabad bevezetni a szolgáltatást – mondta Unger József.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech