Veszprémben a kenyér lelkének is fesztivált rendeznek

Meglepő volt, hogy szombat délelőtt milyen sokan voltak az Óváros téren.

Legutóbbi péntek délutáni podcastunkban Podcast Péntek – Kellenek Szombathelyre kölcsönözhető villanyrollerek? July 02. 11:21 szó volt arról, hogy a vidéki városok nem halmozzák el programokkal lakóikat, de én éppen ellenkező példaként hoztam fel Veszprémet, ahol nyaranta két hónapon át zajlanak a programok. Igaz, hetente új névvel, új tematikával, de akkor is megy a pörgés.

Másnap, szombat délelőtt aztán Veszprémben találtam magam, egy elintéznivaló elintézése után parkolóhelyet keresve keringtem, hogy ha már ott vagyok, ne menjek haza némi élmény vagy a kötelező nosztalgia nélkül.

Kenyérlelke fesztivál, Veszprém
Szombat délelőtt, 11 óra
Szilágyi József / telefonos fotó

Veszprémmel nekem meglehetősen érdekes a viszonyom. Vas megyeiként, szentgotthárdi születésűként Veszprémben jártam középiskolába, négy évet töltöttem el az akkor még alig 40 ezres bakonyi városban.

Nekem maga volt a metropolis, olyan mélyen belém égett a város hangulata, hogy még most, több évtizeddel később is Veszprémet tartom az egyik otthonomnak. Így ha némi elfogultság érezhető soraimban, kéretik ennek betudni.

Kenyérlelke fesztivál, Veszprém
Fesztiválkapu
Szilágyi József / telefonos fotó

Persze, Veszprém lakossága a 80-as évek elejétől közel a duplájára nőtt, és némileg át is alakult. Míg annak idején a "modern" , sétáló Kossuth utca, az "annyira ronda, hogy már szép" húszemeletessel számított a centrumnak, az elmúlt évtizedek alatt rehabilitálták az Óvárost. Nem csak a vár körüli részeket, ahol az ország talán legszebb, bő két kilométeres sétányát építették ki, de a várhegy belvárosi részét is újragondolták.

A város közepét jelentő kis kereszteződéstől (Óvári, Brusznyai utcák, Szabadság tér és Megyeháza tér találkozik itt) el lehet indulni a Kossuth utca, és az Óváros tér felé is. Ha utóbbi felé megyünk, akkor a Szabadság téren és a Rákóczi Ferenc utcán át jutunk el az Óváros térre. Majd a téren át fel a várba.

Kenyérlelke fesztivál, Veszprém
A millenniumi emlékmű
Szilágyi József / telefonos fotó

Alig 100 méter, de ez egy másik világ, történelmi illata van, kávézók, cukrászdák sorakoznak, ide nem érdemes autóval behajtani. Macerás is, szűkek, kanyargósak az utcák, ráadásul nincs átmenő forgalom, ezért az Óváros teret nyugodtan le lehet zárni a forgalom elől. Le is zárják, szinte egész nyárra.

Maga az Óváros tér ovális alakú, a közepe magasabban van mint a széle, de ezen itt nem kell csodálkozni, Veszprémben nincs vízszintes, itt mindig egy emelkedőn vagy egy lejtőn vagyunk.

Kenyérlelke fesztivál, Veszprém
És amit vásárolni lehet
Szilágyi József / telefonos fotó

A tér közepéről a rendszerváltás időszakában eltüntették a hatalmas szovjet emlékművet, helyére egy sokkal kisebb millenniumi emlékművet állítottak fel. Így pedig egy elég nagy, szabad terület keletkezett. Sok árnyékot adó fával, és sok lehetőséggel.

Szombat délelőtt a tér bejáratánál egy fesztiválkapu fogadott, rajta a felirat: "Kenyérlelke fesztivál". A téren körben árusok, de minden a kenyérről és a pékmesterségről szólt. Persze, italos bódék is voltak, padokkal asztalokkal, de azok is belesimultak a tematikába.

Kenyérlelke fesztivál, Veszprém
A háttérben a színpad
Szilágyi József / telefonos fotó

A tér szélén színpad, valószínű, hogy itt koncertek is voltak, lesznek, most éppen gyerekeket tanítanak kenyeret gyúrni, és az egészet videókivetítőn közvetítik is.

De, ami a lényeg, szombat délelőtt 11 órakor zsúfolásig megtelt a fesztiváltér. Jó, persze, sokkal kisebb, mint a szombathelyi Fő tér, kevesebb ember fér el, de nyüzsgés van, sorbanállás van, péksütemény majszolás, fagyizás, lufikat lóbál a lelkes gyerekhad.

Kenyérlelke fesztivál, Veszprém
A Tűztorony mellett lehet felmenni a várba, előtérben egy bérelhető elektromos roller
Szilágyi József / telefonos fotó

Na, ez az, ami meglepő volt. Hogy szombaton, késő délelőtt ilyen sokan vannak itt, miközben az a fő látványosság, hogy gyerekek tanulnak kenyeret gyúrni. És ez az, ami különlegessé teszi ezt a helyet.

Ahol egyébként egész nyáron mennek a programok, hamarosan érkeznek a Rozé, Rizling és Jazz Nakok, majd a VeszprémFest, aztán az utcazene fesztivál, majd Kabóciádé Családi Fesztivál.

Kenyérlelke fesztivál, Veszprém
Egy laza délelőtt
Szilágyi József / telefonos fotó

Szóval, nem kell mindig túl nagyot álmodni, és az is igaz, hogy Veszprémnek szerencséje van, hogy van ilyen meghitt, sokféleképpen hasznosítható helyszíne. Persze, az is jót tett a városnak, hogy jövőre Veszprém lesz Veszprém lehet Európa Kulturális Fővárosa 2018. December 14. 18:39 Európa Kulturális Fővárosa, a címre egyébként Szombathely is pályázott Másfél millió euró a tét - bónuszként egy Európa Kulturális Fővárosa cím is járhat Szombathelynek 2017. August 15. 15:18 .

És, ha valaki úgy érzi, hogy Szombathelyt kritizálom, akkor valamit rosszul csináltam. Nem ez a célom, hiszen Szombathelyen is van programkavalkád Bloomsday, a legerősebb tűzoltók és Életforrás Családi Fesztivál – színes élet lesz Szombathelyen June 13. 15:53 , idén visszatér Megvan, hogy mikor lesz az idei Savaria Karnevál! May 09. 15:16 a karnevál is.

De a jó példákból mindig lehet tanulni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra