Kaotikus állapotok uralkodnak Szombathely magánútjain

Az Éljen Szombathely azt szeretné, ha átvenné ezeket az önkormányzat.

Pénteken az egyik ilyen kritikus helyen, a szombathelyi Németh Pál utcában tartott sajtótájékoztatót Nemény András polgármesterjelölt, valamint Putz Attila és Gálffy Áron önkormányzati képviselőjelöltek. Elmondták, hogy nagyon sok olyan probléma van a kívül eső kertvárosi vagy külvárosi részeken, amik már hosszú évek óta nem oldódnak meg.

Ezek van, hogy ugyanazok, van, hogy teljesen mások, de igazából alapproblémákról van szó. Az Éljen Szombathely frakció polgármesterjelöltje viszont azt tűzte ki célul, hogy megoldják ezeket a problémákat, méghozzá úgy, hogy az önkormányzat tulajdonába kerülnek ezek az utcák.

De ehhez el kell jönni, találkozni kell a helyi emberekkel és minden problémát egyediként kell kezelni. Pont úgy, mint az Újperint lakópark esetében is. Nem véletlenül mondom, hogy nincs két egyforma helyzet, ugyanis az önkormányzatnak szerepe van ebben, hiszen eddig nem volt egy konkrét felelőse, aki foglalkozott volna ezzel. Márpedig azt látom, hogy anélkül ezeket a helyzeteket nem lehet megoldani

– mondta Nemény, majd hozzátette, hogy ugyanez a helyzet például Zanaton is.

Gálffy Áron, Nemény András és Putz Attila.
Horváth Zoltán

Egy helyen, a Szentkirály lakóparkban már sikert is elkönyvelhettek. Ugyanis képviselőjük, Tóth Kálmán a közgyűlés segítségével addig hajtotta a nagyon hosszú ideje fennálló problémás ügyet az Oroszlán, Vadász, Határőr és Rák utcákban, amíg meg nem tudták oldani ezeket.

Átvették a közműveket úgy, hogy a járda még nem is készült el és elméletileg ez is lehetetlen lett volna korábban. Csakhogy azt gondoljuk és gondoltuk akkor is, hogy az önkormányzatnak ebben szerződésalakító képessége van. Tehát tudunk változtatni a meglévő rossz szerződéseken

– magyarázta Nemény.

Hangsúlyozta azt is, hogy az összes át nem vett önkormányzati utat meg szeretnék szerezni. Eddig ugyanis ezt senki nem vállalta fel, mert egy nehéz, körülményes folyamat. Sokszor még egymás között sem tudtak megegyezni, egyeztetni a társulatok.

Horváth Zoltán

A polgármesterjelölt elmondta, hogy Gálffy Áronnal nemrég részt vettek egy lakossági fórumon, ahol az Országh László utca lakói meséltek kilátástalan helyzetükről, és elmondták a problémáikat is. Biztosították őket arról, hogy a város átveszi majd az utcát és járdát, hiszen nem lesz változás, ameddig az önkormányzat nem nyújt segítséget. Egyébként már azt is megbeszélték, hogy mi lesz ennek az egésznek menete.

Ezek mind a város utcái, mindenhol szombathelyiek laknak. Úgyhogy azt tudom ígérni, hogy valamennyi olyan utcát, amit az ott élők szeretnék, hogy a város átvegyen, át fogunk venni. Végigjárjuk az utat az ott lakókkal együtt, ami ehhez vezet, hogy aztán tényleg legyen ott út, víz, világítás

– mondta Nemény.

Igen, ki kell emelni a világítást, ugyanis a sajtótájékoztató helyszínén, a Németh Pál utcában érdekesen működik a közvilágítás. Az utca elején egy úriember minden este kijön az otthonából és felkapcsolja, majd szintén kijön minden reggel és lekapcsolja. Közösen fizetik be a lakók a villanyszámlát is és ezt az áldatlan állapotot szeretnék megszüntetni minél hamarabb – ezt már Gálffy Áron mesélte, aki ígéretet is tett a lakóknak.

Jelenleg ugyanis nagyon elanyátlanodott a Németh Pál, az Országh László és még sok más utca is Szombathelyen, mivel állítólag a lakók nem tudják elérni a képviselőjüket se e-mailben, se telefonon. A világítás ügyét pedig a választás után azonnal intézni fogják, tehát terveik szerint még idén megoldódik a probléma.

Horváth Zoltán

Kritikus rész még Zanat, ahol már nagyon régóta küzdenek több utca átvételével is, a tervekről és problémákról Putz Attila mesélt. Az egyik a Bogáncs utca, ahol bár jó állapotban van az út, de mégis sürgetik az átvételét és valószínűleg semmi akadályba nem fognak majd ütközni. A másik a füvészkertnek nevezett terület, ahol viszont sok probléma van. Az építkezések kezdetén, 2001-2002 környékén ugyanis megalapították a Zanati Építőközösséget, de közben kiderült, hogy nem hivatalosan működtek.

Ez az építőközösség összeszedett egy csomó pénzt lakásonként és ebből alakították ki a közműveket a jelenlegi formájukban, amelyek sajnos nem felelnek meg az önkormányzat által előírt műszaki tartalomnak. Emiatt az önkormányzat nem vette át az utakat

– magyarázta Putz.

A lakók befizették a pénzt és erre a közösségre bízták magukat. Volt egy felelős műszaki vezető, tervező és kivitelező, akiknek azért kellett volna felelniük, hogy szabályszerűen történjen minden. De egy olyan utat építettek meg, amit az önkormányzat nem vett át a műszaki tartalma miatt. 15 éve kérik a lakók, hogy rakják rendbe ezt a tulajdoni viszonyt, de eddig nem sikerült, hiszen nagyon sok összetevője van. A lakók, köztük Putz is, maguk rakják rendbe az utakat, ők kátyúznak – erről már 2014-ben mi is írtunk . Az ide tartozó utcák átvételét most magára vállalta az Éljen Szombathely.

Kátyúk a zanati utcákban
A 2014-es állapotokról készült fotóinkat ide kattintva megnézhetik!
Garai Antal Atom

Szintén érdekes dolog még Zanaton a csatornamű-hálózat, amit a már nemlétező Szombathelyi Csatornamű Társulatnak kellett volna kiépítenie anno. Rengeteg projektet vezényeltek le, de sokáig csak görgették ezeket maguk előtt. A kétezres évek elején kellett volna ez a folyamatot levezényelniük, de közben összeomlott a társulat és azóta a csapadékvíz egy magánszemély telkén gyűlik össze. Innen pedig el kellene vezetni a vizet, de ezt az ügyet ugyancsak nem vette át eddig az önkormányzat.

Az Éljen Szombathely szövetség azt hirdette meg programjának, hogy a város minden részén ugyanazt a minőséget biztosítja. Ennek a minimuma az, hogy normális átvett utak, járdák, csapadékvíz-elvezetés és világítás legyen. Amíg ezeket nem tesszük meg, addig nem mondhatjuk el, hogy normális, minőségi modern városban élünk

– mondta Nemény, majd hozzátette, hogy ők következetesen fogják végigvinni a programjukat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019