„Jó esély van arra, hogy felszabadítsuk a várost a Fidesz uralma alól”

Sok apró, de annál vonzóbb dolgot ígért csütörtök délután a Savaria moziban az Éljen Szombathely!, amely igencsak amerikásra vette a programismertetőjét.

Valahol elveszettem az előtérben a fotósomat

– mondom a moziterem feljáratánál Németh Ákosnak.

Az jó, mert azt jelenti, hogy sokan vagyunk

– nyugtázza a bejelentésemet az LMP képviselőjelöltje. És hát igaza van.

A nyár végi hőség és a csütörtök délutáni öt órás kezdés ellenére szinte teljesen megtelik a Savaria mozi nagyterme, ahol az Éljen Szombathely! (ÉSZ) ellenzéki szövetség programbemutatója zajlik, vidéki kampányrendezvényhez képest meglepő profizmussal.

ÉSZ programismertető 2019
Mészáros D. Zsolt

Az ajtónál kis ajándékcsomagot kapunk (zászló, hűtőmágnes, szórólap, toll, ásványvíz), a hatalmas vászonról Nemény András polgármester-jelölt kivetített fotója várja a gyülekező nézőket és a fejleményeket.

Az már biztosnak látszik, hogy Szombathelyen az idén a vezető jelöltekre (spitz candidates, ahogy a szakma mondja) épül majd a politikai táborok kampánya.

ÉSZ programismertető 2019
Mészáros D. Zsolt

És nemcsak ez, hanem a külsőségek is az amerikai mintát követik a moziban.

A körzetek jelöltjeit egyesével szólítják a Trónok harca zenéjére, ők integetve jönnek be, majd foglalnak helyet, míg Nemény színpadra szólítása közben az AC/DC Thunderstruck című slágere szól.

Két beszéd hangzik el.

Először a baloldal sikerembere Nagyon megverte a Fidesz jelöltjét az ellenzéki László Győző a szombathelyi időközi választáson 2018. October 14. 20:26 , László Győző eleveníti fel az szombathelyi ellenzéki összefogás közelmúltbeli sikereit, saját választási győzelmét, a rabszolgatörvény elleni tiltakozásokat, a közgyűlési többség átvételét, az új típusú költségvetést, az útfelújítások megkezdését.

ÉSZ programismertető 2019
László Győző
Mészáros D. Zsolt

Díszpolgárságához gratulál a személyesen is jelen levő, a közönségtől vastapsot kapó Jordán Tamásnak, majd arra buzdítja a jelenlevőket, hogy a kampányban használják a modern technika adta lehetőséget, és egy gyors Facebook-élőzés leckét is ad.

(Hiába, no, a modern választások már leginkább a közösségi médiában dőlnek el. Hogy ez mennyire használ a politikai kommunikáció színvonalának, azt talán ne most elemezzük.)

László Győző amúgy "szombathelyi modell"-ről beszél, és arról, hogy az elemzések szerint

jó esély van arra, hogy felszabadítsuk a várost Fidesz uralma alól

.

A választási programot Nemény András ismerteti, fejmikrofonnal, slide-okkal, a színpadon nézőként ülő körzeti jelöltettekkel.

A jelenlegi Szombathelyt egy rossz állapotban levő emberi testhez hasonlítja, ahol a legnagyobb gondok a fejben vannak (rossz belső hangok), és amit a szív (a tenni akaró és tudó lakók, lakóközösségek) tartanak életben, visznek előre.

ÉSZ programismertető 2019
Nemény András
Mészáros D. Zsolt

A polgármester-jelölt programbeszédében szokatlanul keveset foglalkozik a Fidesszel, a városvezetéssel, sokkal inkább a saját programra fókuszál.

Ez gyakorlatilag arra épül, hogy nem kérdőjelezi meg a nagy fejlesztéseket, más részről e téren nem is ígér szinte semmit, sokkal inkább az apróbb, az életminőséget javító, mindennapi dolgokra koncentrál.

ÉSZ programismertető 2019
Kb. 95 százalékban telt meg a moziterem
Mészáros D. Zsolt

Az ÉSZ programjának két alapelve – tudjuk meg - a minőségi környezet (járdák, utak, buszok, térfigyelő kamerák stb.) és a nyitott ajtók. Ez utóbbi a hivatal átláthatóságát, a munkatársak segítőkészségét és egy modern európai város építését jelenti.

Nemény hosszan beszél arról a telefonos applikációról Nemény András: „Azt akarjuk, hogy a szombathelyiek beleszólhassanak a város vezetésébe” 2019. June 30. 08:06 is, amiről lapunk is beszámolt.

ÉSZ programismertető 2019
Kb. 95 százalékban telt meg a moziterem
Mészáros D. Zsolt

A programnak négy főpillére (közlekedés, kultúra és oktatás, gazdaság, egészség és szociális területek) van, amelyeken belül számos konkrétum is elhangzik.

Ezek közül a tudósító önkényesen most a következőket emeli ki:

 • környezetbarát buszok
 • 100 db. közbicikli
 • elektromos töltőállomások (3 db)
 • digitalizációs fejlesztési centrum
 • felkészülés az autóipar átalakulására
 • az óvodákban ismét ingyenes angoloktatás (spontán tapsot kap)
 • az iskolások számára 5 db. ingyenes napközi 17 és 19 óra között
 • idősek egyeteme
 • az aktív idősprogram továbbvitele (spontán tapsot kap)
 • idősek otthona
 • ifjúsági ház
 • a kórházi várólisták csökkentése
 • a versenysport támogatásának a megszigorítása, teljesítményhez kötése (spontán tapsot kap)
 • Nemény azt mondja, a magyar EU-pénzeket már teljes egészében lekötötte a kormány, arra tehát nem lehet számítani, ám a helyi költségvetés átcsoportosításával és a közvetlen brüsszeli pályázatokkal a program finanszírozható.

 • ÉSZ programismertető 2019
  Jordán Tamás autogramot osztogat
  Mészáros D. Zsolt

  A mintegy egyórás rendezvény nagyjából ezzel végződik, pontosabban azzal, hogy a jelenlevők felállva tapsolnak a szónoknak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Önkormányzati választás 2019