Élve 1000, holtan 500 forint volt a Vas megyében született betyárra, Savanyú Jóskára kitűzött vérdíj

Az altatóval elbódított betyárvezért a pandúrok 1884-ben a halápi csárdában fogták el.

Savanyú Jóskáról, a mindössze 159 cm magas, tótul és németül is beszélő „utolsó bakonyi betyárként” híressé vált szegénylegényről mondák sora keletkezett - írja Feiszt György levéltáros Facebook-bejegyzésében.

A Vas vármegyei Izsákfán született a juhászszámadó fiaként és egy birkalopás tette „törvényen kívüli”-vé. Betyárként bekalandozta Vas, Veszprém, Zala és Győr vármegyéket. Bandájával a „pénzre utazott” módos parasztgazdákat, falusi kereskedőket, tehetősebb iparosokat rabolt ki.

Savanyú Jóska
Facebook
Tevékenységüket büntetőperének iratai szerint különös kegyetlenség jellemezte. Áldozataikat gyakran verték és kínozták. Savanyút először 1860-ban fogták el. „Fegyveres csavargásért” ekkor nyolc hónapot raboskodott a veszprémi fegyházban. 1875-ben Sümegen egy hónapot töltött börtönben „súlyos testi sértés” miatt.

Rablótámadásaik egyre merészebbek lettek. 1881-ben egy csabrendeki kúria kirablása közben lelőtték Bogyai Antalt, a ház urának testvérét. Ezt követően már gyilkosságért körözték. A nagyvázsonyi uradalmi pénztárt három társával fényes nappal rabolta ki. Ezzel a tettével ország legkeresettebb betyárjává vált, de a hatóságok évekig hiába üldözték - olvasható a bejegyzésben.

Kézre kerítésében a fejére kitűzött 1000 forintos vérdíj segített. Bandájának egyik tagja, Magyarósi István billegi bojtár nagybátyja agyonlövése miatt, ellene bosszút esküdve elárulta.

Savanyú Jóska - belügyminiszteri levél
Facebook

Az altatóval elbódított betyárvezért a pandúrok 1884-ben a halápi csárdában fogták el. A két évig tartó bírósági tárgyalások során 29 bűntettel, rablással, emberöléssel, súlyos testi sértéssel, hatóság elleni erőszakkal vádolták.

A Szombathelyen kezdődött per Budapesten, a királyi táblán ért véget, ahol első fokon halálra, fellebbezés után életfogytig tartó fegyházra ítélték. Illaván, majd Vácott raboskodott húsz évig és a váci püspök közbenjárására kapott kegyelmet.

Kiszabadulása után Nagyvázsonyban napszámosként dolgozott. 1907. április 9-én, 66 évesen főbe lőtte magát. Tettét búcsúlevelében a reumája okozta kibírhatatlan fájdalmaival indokolta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?