Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Emberiségbe vetett hit: visszaállítva

Van az úgy, hogy az internet időrablás helyett ismeretlen ember temetésére indít el tömegeket, vagy milliókat gyűjt össze egy becsületes hajléktalannak. Két, frissen megtörtént tanmese a való világból.
Nyugat.hu

Faith in humanity: restored

- olvashatjuk egy csomó megindító internetes sztori alatt kommentárként, és ez pont azt jelenti, amit a címben is írtunk. Érdekes jelenség, hogy a fölénk tornyosuló gyorstüzelésű, figyelemforgácsoló online hírhalmazban a vérpecsétes brékingek mellett egyre gyakrabban jelennek meg olyan tartalmak, amik arra akarják felhívni a figyelmet, hogy helló, még nem késő, járnak-kelnek ám közöttünk teljesen normális és önzetlenül segítőkész emberek is, és nem élnek minden sarkon a kocsmában pisztollyal hadonászók . Talán az állatos cukiságbomba-videóknál is erősebb üzenetet hordoznak azok a történetek, amik emberekről szólnak - és különösen azok, amikor vadidegen emberek segítenek más vadidegen embereken.

Két ilyen meghökkentő (habár inkább természetesnek kéne lennie) sztori is napvilágot látott a napokban, közzé is tesszük őket afféle inspirációs célzattal, főleg, hogy mindkettőben komoly szerepet játszott egy harmadik fél: az oly sokat kárhoztatott internet. Az egyik ilyen megható történet egy hetven évesen, szeretetotthonban meghalt veteránról, James McConnellról szól, akinek lakótársai aggódni kezdtek, hogy senki nem fog elmenni a temetésére, mivel nem volt neki családja - a helyi plébános azonban nem hagyta ezt annyiban.

Kisebb helyi lavinát indított el a pap

Kampányolni kezdett a királyi tengerészgyalogság egyik informális Facebook-oldalán (a poszt máig megtalálható itt ), abban a reményben, hogy rég nem látott családtagok bukkannak majd fel. Ehelyett megjelent több mint kétszáz ismeretlen, hogy tisztességben elbúcsúztassák a sokat szolgált brit katonát. És nem csak egyszerű emberek érkeztek a sírhelyhez, hanem hivatásos zászlóhordozók és még katonazenészek is. Itt a videó az eseményről:

Az egyik gyászoló, szintén ex-tengerészgyalogos Danny Marshall annyit fűzött még hozzá mindehhez a temetést követően:

Rosszul mondják, hogy nem volt neki családja. A hadtest nagyobb és erősebb család, mint ahogy azt a legtöbb ember gondolná. Mindannyian összetartozunk, és ez így is marad mindig.

Emberiségbe vetett hit: visszaállítva.

Elveszett gyűrűből ölelés, ölelésből milliók

Ennél is káprázatosabb a másik mesébe illő friss história, aminek ráadásul valamennyi szereplője hatalmas szívről tesz tanúbizonyságot (Hollywood sem álmodhatna jobb forgatókönyvről) úgy, hogy végül az adok-kapok kör is bezárul. Február elején ugyanis történt, hogy Kansas Cityben egy nemrégiben eljegyzett nő boldogan nyitotta ki a pénztárcáját, hogy az abban lévő összes aprót belecsöngesse egy hajléktalan poharába, csak épp azt nem vette észre, hogy a nagy lendület a tárcájából kisöpörte az új, többezer dollárt érő jegygyűrűjét is - amit azért tartott ezen a szokatlan helyen, mert kényelmetlen volt állandóan viselnie.

Egy órájába került, hogy ezt észrevegye, meg persze jó nagy adag stresszbe, miközben loholt vissza a helyszínre - ahol meg is találta Billy Ray Harrist, a fedél nélküli kéregetőt.

Azt hiszem, véletlenül adtam Önnek valamit, ami nekem nagyon értékes

- mondta.

Egy gyűrű volt? Itt van

- válaszolta a hajléktalan, az eljegyzett Sarah szívéről pedig rögvest legördült a szikla. És itt még nem ér véget a történet, sőt, most kezdődik csak igazán!

A menyasszony és vőlegénye ugyanis egy pénzgyűjtő kampányt indítottak útjára az interneten a hajléktalannak, amiért ilyen becsületességről tett tanúbizonyságot - hiszen megtehette volna, hogy eladja a gyűrűt, ami annyit ért, hogy még egy új életet is kezdhetett volna az árából. (Na jó, egy fél életet.) A még mindig tartó kampány mára hihetetlen összeget kalapozott össze az utcán élő férfinek: átszámítva több mint 32 millió forintnál tartanak, és még hátravan nyolcvan nap, ameddig adakozni lehet. Emberiségbe vetett hit: visszaállítva.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra