Több erdő égett le tavaly, mint korábban 14 év alatt összesen

Pokoli körforgás alakulhat ki, a szárazság erdőtüzet, az erdőtűz szárazságot okoz.

Magyarországon 2022-ben 44 jelentősebb erdőtűz volt, ezek összesen 7287 hektárnyi területet érintettek. Összehasonlításképpen: a megelőző 14 év adatai szerint 2008 és 2021 között 26, összesen 4620 hektárra kiterjedő esetet regisztrált az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) - írja a G7.

Az erdőtüzek számának és területének növekedése nem csak Magyarországra érvényes, a 2008 és 2021 között évek átlagának a sokszorosát tették ki Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában.

Tűz a kertai hulladéktelepen tavaly júliusban
Forrás: Facebook / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A növekedés különösen Csehországban jelentős, ahol tavaly a megelőző évek átlagához képest 138-szoros területet érintett erdőtűz – Magyarországon ez az arány körülbelül 22-szeres.

A lap szerint a tűzesetek részben a tavalyi aszályra vezethetők vissza, ami bár Magyarországon kritikus mértékű volt, mégsem tekinthető rendkívülinek, mivel 20-50 évente előfordul hasonló szárazság.

Európai szinten értékelve a tavalyi aszályt az mégis rendkívülinek mutatkozik, az elmúlt fél évezredben aligha fordulhatott elő a 2022-ben tapasztalt szárazsághoz hasonló.

A szárazságot épp a tüzek által fenyegetett erdők enyhíthetik, így azok pusztulásával ördögi kör kezdődik: a fás területek segítik a felhőképződést és a hőmérséklet csökkentését, a visszaszorulásukkal azonban ez a hatás is mérséklődik, ami még forróbb és szárazabb időjáráshoz vezet - írja a lap.

Tavaly mi is több erdőtűzről Aszály, szárazság, erdő- és hulladéktüzek, és ez nem sci-fi 2022. August 02. 07:14 számoltunk be, de hatalmas tűz volt például a Vas és Veszprém megyék határán fekvő Kerta hulladéktelepén is, ahogy egyenesen a pokol lángjai csaptak fel A pokol lángjai csaptak fel Vas és Veszprém megye határán 2022. July 26. 11:27 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech