Évek óta üresen áll a szombathelyi önkormányzat irodaháza a Kossuth utcában

100 millió forintból üzletháznak épült egy évtizeddel ezelőtt, de nem lett egy sikertörténet.

„Piaci alapon nem lesz könnyű bérlőt találni, nem piaci alapon pedig pazarlás kiadni egy ilyen frekventált helyen lévő exkluzív épületet.”

Ezzel zártuk a pontosan két évvel ezelőtti cikkünket Költözik a Szombathelyi Tankerületi Központ, mert kinőtte az épületét 2020. January 20. 15:21 , amelyben arról számoltunk be, hogy a Szombathelyi Tankerületi Központ kinőtte a Kossuth Lajos 11. számú épületet és átköltözött a Kossuth utca 8.-ba.

A tankerületnél kezdetben 27 fő dolgozott Már tudjuk, hogy hova és mennyiért költözik a Szombathelyi Tankerületi Központ 2020. January 24. 16:34 , de a létszám mára 53-ra nőtt . Hogy egy emberre számítva a 10 négyzetméter sok vagy kevés, azt nem tudjuk és nem is akarjuk eldönteni, amúgy is mellékszál most, az viszont tény, hogy míg a Kossuth utca 11.-ben a tankerület nem fizetett bérleti díjat, az új helyén jóval kétmillió forint feletti összeget Már tudjuk, hogy hova és mennyiért költözik a Szombathelyi Tankerületi Központ 2020. January 24. 16:34 utal havonta a UPC Magyarország Kft.-nek.

A Kossuth utca 11. Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Közben az irodatömb láthatóan azóta is üres.

„A COVID-19 okozta járványhelyzet általánosságban megnehezítette az üzlethelyiségek bérbe adását, ez történt a Kossuth Lajos utca 11. szám alatti ingatlan esetében is” – közölte érdeklődésünkre a Szova; merthogy a 100 százalékban önkormányzati cég a tulajdonosa az épületnek.

Mindez azt jelenti, hogy a több mint 100 millió forintból felépített „Figyelemfelhívó” lesz - Íme az legújabb szombathelyi üzletközpont 2010. December 31. 10:26 , annak idején üzletközpontnak álmodott épület eddig egyetlen forint bevétel sem hozott a városnak, pontosabban cégének, a Szovának. Illetve ha hozott, az valami egészen furcsa, nem piaci konstrukció lehetett.

Merthogy, már átadásakor sem találtak ide bérlőt, viszont éppen kapóra jött az akkor indult Szombathelyi Tankerületi Központ, és így „házon belül” megoldódott a hasznosítása.

Most viszont nem tudni, hogyan tovább.

A Szovától az is kérdeztük, hirdeti-e az épületet kiadásra, és egyáltalán, mik a távlati tervek, amire az a válasz érkezett, hogy

„A szóban forgó épület hasznosításával külön foglalkozunk 2022. évi üzleti tervünkben, ennek részletei azonban üzleti titoknak minősülnek, így nem áll módunkban tájékoztatást adni róla.”

Az viszont nem titkos, hogy a Kossuth utca 11. egy nagyobb, közel félmilliárd forintos projekt része volt annak idején, a Kőszegi utcai ingatlanokkal és az új mozi árkáddal. Ennek 30 százaléka uniós pénzből ment, a többit a Szova korábbi kötvénykibocsátásából fedezték.

Sok kritika éri az épületet, pedig valójában egy jól eltalált építészi munka
Mészáros D. Zsolt

Az épület kihasználatlansága annak fényében hatványozottan sajnálatos, ha figyelembe vesszük a város költségvetésének sanyarú helyzetét.

2020-ban egyébként szó volt arról Eladják a szombathelyi tankerületi központ volt székházát 2020. June 22. 16:26 , hogy eladják az egészet, és ha figyelembe vesszük az önkormányzat anyagi helyzetét és a korábbi értékesített ingatlancsomagot Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó 2021. October 24. 11:30 , nem lennénk meglepve egy ilyen forgatókönyvön.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság